JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen forlenger fengselsavtalen med Nederland

Norge har forlenget avtalen om leie av plasser i Norgerhaven fengsel i Nederland fram til oktober 2019, opplyser justisminister Per-Willy Amundsen (Frp).
Norge har siden 2015 leid Norgerhaven Fengsel for å få ned soningskøen i Norge. Norgerhaven er et fengsel med høyt sikkerhetsnivå og 242 plasser.

Norge har siden 2015 leid Norgerhaven Fengsel for å få ned soningskøen i Norge. Norgerhaven er et fengsel med høyt sikkerhetsnivå og 242 plasser.

Anette Karlsen

– Vi har besluttet å leie fengselsplasser i Nederland i ett år til og foreslår å bevilge 89,2 millioner kroner til dette på neste års statsbudsjett, sier justisministeren til Nettavisen.

Tirsdag orienterte han sin nederlandske motpart om at Norge ønsker å forlenge avtalen fram til utgangen av september 2019.

Avtalen med Norgerhaven fengsel i Nederland ble inngått i 2015. Varigheten på avtalen var tre år, med mulighet til å forlenge i ett år av gangen.

Aarebrot: Kampen mot målstyring i offentlig sektor burde vært Aps viktigste sak

Flere er kritiske til avtalen

Selv om regjeringen fastholder at avtalen har vært en suksess som har bidratt til reduserte soningskøer i Norge, har flere vært kritiske til løsningen. Sivilombudsmann Aage Thor Falkanger påpekte blant annet i en tilsynsrapport at innsatte som overføres til fengselet, ikke er sikret et tilstrekkelig vern av norske myndigheter mot tortur og umenneskelig eller nedverdigende behandling.

Jusbuss har også uttalt seg kritisk til avtalen, mens Arbeiderpartiet har sagt at de vil si opp avtalen med Norgerhaven hvis de kommer i regjering.

Norgerhaven fengsel skulle være en enkel løsning på soningskøen. Slik ble det ikke

Justisministeren sier de har tatt sivilombudsmannens bemerkninger til etterretning.

– De funnene som ble påpekt i rapporten, blir fulgt opp. Dessuten har soningsplassene i Nederland gitt oss muligheten til å redusere bruken av politiarrest, noe den samme sivilombudsmannen tidligere kritiserte oss for, sier Amundsen til Nettavisen.

NFF vil ikke forlenge avtalen

Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) er skuffet over at regjeringen valgte å forlenge leieavtalen med Nederland.

– Det viktigste for NFF er at det ikke er tatt hensyn til belastningene for ansatte som må bruke mye tid på å finne kandidater som skal sendes til Nederland når de heller burde snakke med disse om endringsarbeid, sier leder Rita Bråten i NFF.

NFF er opptatt av et en burde tatt hensyn til innsatte som sendes med tvang og hvilke konsekvenser det har for domfelte og pårørende. Mandagen hørte hun en innsatt i Oslo fengsel som fortalte om opplevelsen av å bli plukket ut til å reise til Norgerhaven fengsel uten av han selv ville det.

– Han sa at det var en belastning for han og familien hans.

Fortsatt soner mange innsatte mot sin egen vilje i Nederland. Per første september er 81 av 224 fangene i det nederlanske fengselet sendt med tvang, melder Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI).

VALGET: – Det er betimelig å stille spørsmålet: Hvorfor akkurat nå like før valget? sier leder i NFF, Rita Bråten.

VALGET: – Det er betimelig å stille spørsmålet: Hvorfor akkurat nå like før valget? sier leder i NFF, Rita Bråten.

Ole Palmstrøm

Burde etablert plasser i Norge

Departementet og KDI bruker faren for ny kø som begrunnelse for forlengelsen av avtalen.

– Det har ikke vært politisk vilje til å erstatte de 242 plassene i Nederland. Om regjeringen hadde en hatt en reelt ønske, kunne plassene vært etablert allerede nå. Vi har sendt inn en lang liste over fengsler som ønsker å utvide.

Blant annet har fengslene i Skien, Vik i Sogn, Mosjøen, Ravneberget og Ilseng planer for utvidelse.

– Hadde politikeren bevilget penger nå, kunne vi fått på plass et fengsel innen et år, sier Bråten.

Hun stusser over at justisministeren valgte å forlenge avtalen akkurat nå, en kort uke før valget. Regjeringen kunne ventet til mars 2018.

– Det er betimelig å stille spørsmålet: Hvorfor akkurat nå like før valget?

Les også:

Utvide Vik fengsel

(©NTB)

andreas.lof@ntb.no

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse