JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sarpsborg fengsel stenges: Ansatte risikerer å gå ned 100.000 i lønn

Fengselsbetjentene i Sarpsborg risikerer å miste 100.000 kroner i ubekvemtillegg når de flyttes over til Halden fengsel.
BRÅ BESKJED: Leder for NFF Halden fengsel, Ørjan Fallmo, var med da de ansatte i Sarpsborg fikk vite fredag at de legges ned neste uke.

BRÅ BESKJED: Leder for NFF Halden fengsel, Ørjan Fallmo, var med da de ansatte i Sarpsborg fikk vite fredag at de legges ned neste uke.

Øyvind Aukrust

edv@lomedia.no

Fredag fikk de ansatte i Halden fengsel Sarpsborg avdeling vite på et allmøte at arbeidsplassen deres skal legges ned neste uke. Mange av dem har jobbet der i 40 år.

– De tok det med sjokk at det skulle skje så fort, sier Ørjan Fallmo NFF Halden fengsel, leder for 12 medlemmer i Sarpsborg.

Stenginga som begrunnes med mangelfullt brannvern, ble bestemt torsdag, i et møte mellom Statsbygg, Justis- og beredskapsdepartementet, og Kriminalomsorgen. De tillitsvalgte ble informert om brannverntilstanden i slutten av juni.

Senere har flere avvik blitt lukket i fengselet fra 1968, men det er ikke nok. Fortsatt mangler fengselet rømningsveier, brannskillere og overrislingsanlegg. 

Prisen for å oppgradere beregnes til 60–100 millioner kroner. Å finne de pengene, blir trolig et politisk spørsmål. De ansatte er tenkt innplassert i mor-fengselet i Halden, en 20 minutters biltur fra Sarpsborg.

STENGES: Sarpsborg fengsel, bygd i 1968, stenges neste uke, i første omgang for et år.

STENGES: Sarpsborg fengsel, bygd i 1968, stenges neste uke, i første omgang for et år.

Google Maps

Risikerer å gå ned 100.000

Fengselsbetjentene ser ikke udelt positivt på å skulle jobbe i Halden fengsel, siden det vil påvirke reisevei og lønn.

Turnusen i Sarpsborg omfatter mye arbeid på natt og flere helligdager. Halden fengsel har en annen turnus, med færre nattvakter og færre helligdager per ansatt.

Dermed kan fengselsbetjentene gå glipp av ubekvemtillegg i størrelsesorden 100.000 kroner per år.

– Oppgaven vår nå blir å støtte de ansatte og prøve å påvirke politikerne til å se om fengselet kan bevares, sier Fallmo på telefon etter allmøtet med de ansatte.

NFF-foreninga vil møte hvert medlem for å se hva de tenker om framtida, hvor de vil jobbe og hvordan vi kan tilrettelegge best mulig, forteller Fallmo. Det er flere aktuelle arbeidssteder i Østfold.

Les også: Pengekrav tvang uføre Renate tilbake i full jobb. Nå har Høyesterett avvist hennes siste mulighet

Kan bli langvarig

Fengselet stenges midlertidig, det betyr trolig minst 12 måneder. Vil det åpnes igjen?

– Det er umulig å si per i dag. Kriminalomsorgen har bare fullmakt til å stenge midlertidig. Permanent stenging er ei politisk beslutning, sier regiondirektør i Kriminalomsorgens region Øst, Stig Storvik på vei fra samme allmøte med de ansatte.

De litt under 20 innsatte skal overføres til andre fengsler i Østfold i løpet av neste uke. Både Halden og Indre Østfold fengsel har ifølge Storvik mange nok ledige plasser på høy sikkerhet til å ta imot innsatte fra Sarpsborg.

Storvik tror ikke mange vil slutte på grunn av økt reisevei til jobb. De er ansatt i Halden fengsel, så lenge det er samme anstalt og ingen blir overtallige, er det ifølge regiondirektøren ikke å anse som omstilling.

– Det er en sorg å miste arbeidsplassen sin som man har hatt en sterk tilknytning til. Jeg forstår mange er preget i dag, sier Storvik.

– Kan du garantere gjenåpning?

– Det er en politisk beslutning, sier Storvik.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse