JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NFF-landsmøtet

Seks eksempler på hvor dårlig det står til i Fengsels-Norge

Kriminalomsorgens assisterende direktør Jan-Erik Sandlie fikk med seg tallrike eksempler på hvor dårlig det står til der ute fra NFF-landsmøtet.
ETTERLYSNING: Bård Mortensen Brekke fortalte om siste status fra fengselet han jobber i. Der sitter en kvinne på sikkerhetscelle på 37. døgnet.

ETTERLYSNING: Bård Mortensen Brekke fortalte om siste status fra fengselet han jobber i. Der sitter en kvinne på sikkerhetscelle på 37. døgnet.

Paul S. Amundsen

edv@lomedia.no

anders@lomedia.no

Nedtrekk, nedleggelser, nedprioritering! Fra innleggene til delegatene på NFFs landsmøte i Bergen å dømme, der dette en eneste nedgangstid. Her er seks krisetegn:

1. Ekstra bevilgninger renner ut

– Når Sandlie sier at vi har fått 145 millioner ekstra, så ser jeg at det er akkurat nok til å dekke husleie og løpende utgifter. Dette er penger regjeringa sier er til økt bemanning, påpeker delegaten Klaus Lintho.

Han hadde håpet at Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI), som fengslenes og friomsorgens fagdirektorat, skulle ha ropt høyere på vegne av sine ansatte på gulvet. Det gjør de, svarte assisterende KDI-direktør Jan-Erik Sandlie, men bak lukkede dører.

– Jeg synes ikke 145 millioner er nok, men synes det er veldig bra i et år der det så ut som at alle i statsforvaltninga skulle få kutt, sier Sandlie.

Men det stoppet ikke med dét. Landsmøtedelegatene fortsatte å ramse opp krisetegn.

IKKE NOK: Klaus Lintho sier ekstrabevilgningene kriminalomsorgen har fått på langt nær er nok.

IKKE NOK: Klaus Lintho sier ekstrabevilgningene kriminalomsorgen har fått på langt nær er nok.

Paul S. Amundsen

2. Sikkerheten er i krise

– Risiko- og sikkerhetsanalysene lyser rødt. Så planlegger man bare fiktive tiltak, som sensorer på cella, for å snu analysen til gult. Selv om man vet man ikke har råd til å innføre disse tiltakene. Man tar sjansen på at det går bra, advarte delegat Daniel Johnsen.

3. Dvale betyr nedlegging

– Å gå i dvale betyr nedleggelse, påpekte delegat Pål Skagerød med henvisning til flere fengsler og avdelinger som er midlertidig stengt det siste året.

Historien viser at ikke alle plasser som er lagt i dvale, har blitt nedlagt, svarer Sandlie. Han la også til at dvale var en god måte å synliggjøre konsekvenser av kutt, framfor å kutte litt over alt.

Jan-Erik Sandlie, assisterende direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI)

Jan-Erik Sandlie, assisterende direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI)

Paul S. Amundsen

4. Kvinnesoning på randen

– Vi hørte kvinnesoning skulle prioriteres. Men hos oss har vi en kvinne i sikkerhetscelle på 37. døgnet grunnet selvmordsfare og pålagt døgnkontinuerlig tilsyn. Vi ser mye vold og trusler mot ansatte, som ofte er i retten etter å ha anmeldt det, sier Bård Mortensen Brekke.

Sandlie repliserte at dette på ingen måte er slik det skal være.

5. Ansatte flykter

– Ansatte hos oss er i ferd med å søke seg over i Tolletaten, så mange som en femtedel på den ene avdelinga. KDI og politikerne våre må våkne. Lønn, arbeidstid og arbeidsmiljø er de grunnleggende elementene for å få løfta yrket og anerkjennelsen, sier delegat Ole Gunnar Selås.

6. Massiv nedbemanning om natta

– En rekke fengsler nedbemanner nå på natt. Det representerer den alvorlige mangelen på penger. Det står tydelig i forsvarlighetsvurderingen at det ikke er forsvarlig, men de gjør det likevel, advarer delegat og forbundsnestleder Tommy Fredriksen.

Han konkluderte med å si at nedtrekk på nattskiftet skaper arbeidsforhold som sannsynliggjør like store psykiske belastninger blant kriminalomsorgens ansatte i Norge som det som nylig ble avdekket i Danmark.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse