JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varsler kritisk mannskapsmangel

Siden starten av 2020 har Bodø fengsel hatt 850 vakter som ikke ble fylt opp

– Vi har nådd bristepunktet, sier NFF-tillitsvalgt Daniel G. Olsen.
VARSKU: Leder NFF Bodø fengsel Daniel Grepperud Olsen varsler om uholdbare forhold på innsiden.

VARSKU: Leder NFF Bodø fengsel Daniel Grepperud Olsen varsler om uholdbare forhold på innsiden.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

Merkbar økning i vold og trusler mot ansatte og mellom innsatte, knusing av celler og mer psykisk sykdom. Tallet på selvmordsforsøk og selvmord har gått opp. Slik lyder varselet som begge foreningene i Bodø fengsel gikk ut med i Avisa Nordland tidligere i juni.

– Når vi sier fra, må man høre etter. I Bodø strekker vi oss langt for innsatte, og gjør mye ut over det som kan forventes, sier leder i NFF Bodø fengsel, Daniel Grepperud Olsen, til NFF-magasinet.

– Men når man går i lang tid og blir sliten, er det ikke bare betjentene som blir slitne, også innsatte. Vi har nådd bristepunktet.

Bristepunkt

De 850 udekte vaktene de tillitsvalgte talte opp, tilsvarer 3,5 stillinger. Foreningene krever fire nye stillinger, så langt uten å bli hørt.

– Vi er oftere alene med innsatte nå enn før. Du kan stå å prate med én, og dialogen er god. Plutselig får du deg en på trynet, sier Olsen.

Nylig ble en operativ førstebetjent rammet av grov vold. Andre innsatte tar det ut på seg selv. Med flere på vakt, hadde det vært lettere å fange opp også dem som ikke roper høyest, men som er i faresonen. I senere tid har fengselet hatt flere selvmord.

Mye lest: Fire på et vaktrom. Én smittebærer. En hverdagslig jobbsituasjon for fengselsbetjent Håvard fikk store ettervirkninger

Flere hendelser

Kritiske hendelser har økt i Bodø fengsel det siste halvåret, bekrefter enhetsleder i Kriminalomsorgen Nordland, Mette Moe.

– Er det et tegn på at dere driver uforsvarlig?

– Sikkerheten mener vi er ivaretatt. Vi klarer ikke å se noen direkte sammenheng mellom bemanninga og disse hendelsene. Men vi har utfordringer rundt oppfølging av innsatte, sier Moe.

Flere innsatte enn før har vansker med å sone. Mange er psykisk syke. En økende andel soner for seksuallovbrudd, mange på lengre dommer. Innsatte er også mer somatisk syke enn før. For å møte utfordringa skal Helse nord styrke psykiatrien i regionens fengsler med fem millioner kroner.

Mye delt: Lovfester forskjellsbehandling ved yrkesskade: – Skammelig, sier NFF-leder Asle Aase

(Saken fortsetter under bildet)

ENSOMT: Innsatte i Bodø fengsel melder ifra om at betjentene ikke har tid til dem lenger.

ENSOMT: Innsatte i Bodø fengsel melder ifra om at betjentene ikke har tid til dem lenger.

Sofie Breivik

Vurderer spareturnus

– Fire nye årsverk i Bodø, slik de tillitsvalgte krever, er det realistisk?

– Det trengs i så fall en ryddig gjennomgang. Det ligger også en forventning fra våre ledere om å se på aktivisertbaserte turnuser, at man har størst andel ansatte til stede når aktiviteten er høyest, sier Moe.

Det vil si på dagtid, under utlåsing og framstillinger. Moe ønsker ikke å konkretisere om det betyr redusert bemanning nattetid. Ny turnus må uansett passere ei risikovurdering.

– Vi er fortvilte. Enhetsnivået har stramme budsjetter. Det er de øverst i systemet vi er forbannet på, de må våkne, sier Olsen.

Denne skaper debatt: Som fengselsleder kjempet Knut Bjarkeid for de aller sykeste innsatte. Her gir han politikere et siste spark

KDI: – Ikke nødvendig å dekke alle vakter

– Når også innsatte nå sier ifra om at de merker at vi ikke har tid til å snakke med dem lenger, da må det lyttes til. Hvem er sannhetsvitnet her, er det noen som besøker fengselet en gang i året, eller oss på gulvet? spør Olsen.

Kommunikasjonsdirektør for Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI), Paal Espen Hambre, forteller til NRK at de har forståelse for at situasjonen oppleves krevende for de ansatte i fengslene.

– Vi er klar over at sykefraværet i fengslene dekkes opp i mindre grad. Samtidig at det ikke alltid er nødvendig å dekke opp alle fravær, sier Hambre til NRK.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse