JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kriminalomsorg

Slipper straff etter selvmordsforsøk i Ålesund fengsel: – Vi gjorde det vi skulle

To ansatte ble etterforsket etter at en innsatt i Ålesund fengsel så vidt overlevde selvmordsforsøk. Nå er saken henlagt.
Om natta har Ålesund fengsel to ansatte til å passe på inntil 27 innsatte på høyt sikkerhetsnivå.

Om natta har Ålesund fengsel to ansatte til å passe på inntil 27 innsatte på høyt sikkerhetsnivå.

Jan Erik Østlie

edv@lomedia.no

To fengselsbetjenter bemannet nattskiftet i Ålesund fengsel da en innsatt skal ha prøvd å ta sitt eget liv i september. De to gikk ikke inn på cella.

De tilkalte isteden nødetatene, som kom etter seks minutter. Den innsatte overlevde etter å ha ligget ei uke på sykehus i kunstig koma.

Politiet startet etterforskning mot fengselsbetjentene for å se om hadde brutt hjelpeplikten. 26. januar ble saken henlagt «etter bevisets stilling».

– Hvis man mener at vi som fengselsbetjenter skal utsette andre innsatte og oss selv for fare mens vi er underbemannet i tjenesten, vil det ha konsekvenser for hele kriminalomsorgen, sier den ene fengselsbetjenten.

Han skulle ønske saken hadde blitt henlagt som intet straffbart forhold, men kommer ikke til klage på avgjørelsen.

Bakgrunn: Fikk ikke hjelp etter forsøk på selvmord: – Uforsvarlig lav nattbemanning i flere fengsler

Forsøkte å ta livet sitt sju til åtte ganger

Mannen de hadde fengslet, hadde dagen i forveien blitt lagt inn på psykiatrisk avdeling ved Ålesund sykehus.

Neste dag ble han arrestert og overført til Ålesund fengsel. I fengselets egen risikokartlegging, skåret han på selvmordsfare.

Han oppga å ha forsøkt å sitt eget liv sju til åtte ganger, ifølge VG, som var først ute med saken.

Men siden sykehuset hadde vurdert mannen som ikke suicidal, og politiet ikke ville ta ham med til legevakta enda en gang, skal fengselet under tvil ha gått med på fengsling.

Samme natt prøvde han å ta livet sitt.

To er for få

Med bare to på vakt, er det ifølge fengselsbetjenten som regel ikke forsvarlig å gå inn på cella uten å gamble med sikkerheten, både egen og andres.

Han jobbet tidligere 25 år på Ullersmo. Det var ofte hendelser, men de var bemannet til å utføre aksjoner.

De 11 åra han har jobbet i Ålesund, har de vært kun to på natt.

– Det er spesielt. At min kollega skulle gå inn alene mens jeg sitter i vakta, er uaktuelt. Går vi to inn og blir overfalt, er det ingen til å varsle eller bistå politi eller ambulanse. Overmanner den innsatte oss, tar han kontroll på hele fengselet.

Det betyr ikke at man aldri kan vurdere å gå inn, sier han. Men i dette tilfellet vurderte de det som uforsvarlig. De fulgte da varslingsinstruksen.

– Vi gjorde det vi skulle ved å varsle, sier fengselsbetjenten.

Ni fengsler kutter i nattskiftet

I 2000–2016 tok 62 personer livet sitt mens de satt i fengsel. Siden har det blitt flere. Forskere ved Universitetet i Oslo avdekket i 2021 at de fleste selvmord og selvmordsforsøk i fengsel skjer om natta. 

Tross denne kunnskapen, planlegger minst ni fengsler nå å redusere nattbemanninga for å spare utgifter.

Det skjer i Tromsø, Bodø, Bergen, Bjørgvin, Agder avdeling Froland, Åna, Ringerike, Skien, og Indre Østfold fengsel, ifølge ei opptelling gjort av NFF. Halden og Kongsvinger reduserte for to år siden.

– Man står i et umulig dilemma mellom å avverge selvdrap og selvskading, og å verge seg selv og kollegene sine mot skade. Det påfører ansatte betydelige psykiske belastningsskader, sier NFF-nestleder Tommy Fredriksen.

Denne skaper debatt: Tida renner ut for Oslo overgangsbolig: – Vi vet hvor vanskelig det er å finne lokaler

– Stemte ikke med fakta

Fengselsbetjenten i Ålesund beskriver de siste månedene som slitsomme.

– Du går og tenker på det. Da den første VG-artikkelen var ute, kom alt opp igjen for meg og min kollega. Det jeg leste, stemte ikke helt med opplevelsen vår eller med fakta. Man tenker jo på hvilket syn allmennheten har på oss.

Han opplever god støtte, både fra fengselslederen, fra tillitsvalgte og fra kollegaer lokalt og i hele landet. Som NFF-medlem har han fått bistand av LO-advokat.

– Det er både hilsninger og blomster. Det er mange i fengsels-Norge med samme utfordringer med bemanning som oss og som kan havne i samme situasjon. Det unner jeg ingen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse