JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sotsji OL: Norsk kampanje mot russisk homohets

Norske kjendiser går i front for kampanjen prinsipp 6, som er et initiativ fra LLH i forbindelse med Sotsji OL 2014.
STØTTESPILLER: Komiker Anne-Kat Hærland er en av mange norske kjendiser som går i front mot Russlands homohets

STØTTESPILLER: Komiker Anne-Kat Hærland er en av mange norske kjendiser som går i front mot Russlands homohets

LLH

nina.hanssen@lomedia.no

De såkalte anti-propaganda lovene i Russland forbyr positiv og nøytral omtale av homofili. Det gjør det umulig for homofile å være seg selv.

Nå ønsker norske kjendiser, gjennom kampanjen «prinsipp 6», å bruke OL til å legge press på de russiske myndighetene.

I et presseskriv fra Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) i forbindelse med kampanjen, står det at «diskriminering er uforenelig med de olympiske verdier».

Kampanjen prinsipp 6 viser til det olympiske charterets sjette prinsipp om nulltoleranse for diskriminering.

LO-topper støtter intensjonen

Blant de som krever at OL holdes fritt for diskriminering, er komikerne Anne-Kat Hærland, Knut Nærum og Linn Skåber, skuespiller Sven Nordin, musikerduoen Sirkus Eliassen og flere stortingsrepresentanter.

Selv om det foreløpig ikke er noen LO-topper med blant kjendisene som fronter kampanjen, er det mange i fagbevegelsen som støtter budskapet.

LO Stats leder Tone Rønoldtangen sier at hun personlig støtter aksjonen fullt og helt, men at LO Stat har ikke mottatt noen anmodning om offentlig støtte.

– Jeg støtter intensjonen i aksjonen. Det som skjer i Russland er totalt uakseptabelt og jeg forutsetter at Russlands behandling av homofile blir tatt opp ved alle mulige anledninger av norske myndighetspersoner som er til stede, sier Rønoldtangen.

1.nestleder i LO Peggy Hessem Følsvik støtter også kampanjen. Hun ønsker å støtte denne, da de har et viktig budskap.

Googles stille protest

Russiske aktivister mener at homoloven i praksis rettferdiggjør grove overgrep og forfølgelse av homofile. Flere videoer som er lagt ut på internett de siste dagene viser slike overgrep i Russland.

Også en av verdens største søkemotorer, viser muskler mot diskriminering på åpningsdagen for Sotsji OL 2014. De har det olympiske charteret og ulike idrettsgrener i alle farger på forsiden i dag. Det ser ut som heller ikke Google er noen stor fan av Russlands antihomo-lov.

Farlig å være annerledes

Det er stort press både på utøvere og de som besøker Russland under OL. I dette landet kan man risikere å bli arrestert eller bøtelagt, bare for å snakke offentlig om homofili. Dette betyr at russere og andre utøvere som skal til lekene i Sotsji ikke kan ytre seg fritt.

I tillegg har utøvere en karantenetid, hvor de ikke kan involvere seg i politiske saker.

LLH startet initiativet i solidaritet med homoaktivister og menneskerettighetsaktivister i nabolandet.

– Etter gjentatte forsøk på å få norske idrettspolitikere og Den norske olympiske komité til å snakke menneskerettighetssaken uten resultat, fridde vi til frontfigurer blant det norske folk. forteller leder Bård Nylund.

Nå håper LLH at kjendisene kan sette fart på debatten og få flere til å protestere mot heksejakten av russiske homofile. Organisasjonen oppfordrer alle til å dele budskapet i sosiale medier med hashtag #prinsipp6.

Slik kan du delta:

Bruk sosiale medier for å be den olympiske komite om å overholde verdien om anti-diskriminering

Bruk #Prinsipp6 i sosiale medier

Bruk budskapet på T-skjorten som kjendisene har på seg som banner.

For mer informasjon, se: www.prinsipp6.com

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Slik kan du delta:

Bruk sosiale medier for å be den olympiske komite om å overholde verdien om anti-diskriminering

Bruk #Prinsipp6 i sosiale medier

Bruk budskapet på T-skjorten som kjendisene har på seg som banner.

For mer informasjon, se: www.prinsipp6.com