JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsansatte skal teste arbeidstiden

Kommunalminister Jan Tore Sanner og LO samarbeider om forsøk på arbeidstid i staten.
SAMARBEID: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner og LO Stats leder Tone Rønoldtangen skal samarbeide om å finne positive effekter av ulike arbeidstidsordninger. Bildet er fra Kartellkonferansen 2013.

SAMARBEID: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner og LO Stats leder Tone Rønoldtangen skal samarbeide om å finne positive effekter av ulike arbeidstidsordninger. Bildet er fra Kartellkonferansen 2013.

Ole Palmstrøm

yngvil@lomedia.no

Initiativet til prøveprosjekter i staten kom fra LO.

– Det er fint at Jan Tore Sanner følger opp initiativet vårt fra i fjor. Bakgrunnen for at vi tok opp dette, var positive erfaringer fra ”modellkommune-forsøkene” i kommunesektoren, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

Det er hovedsammenslutningene som skal delta på sentralt nivå. For LOs vedkommende er det LO Stat.

– Det var helt naturlig for oss å si ja til å delta. Både fordi initiativet kom fra LO-lederen, men først og fremst fordi det er et interessant prosjekt, sier LO Stat-leder Tone Rønoldtangen og viser til elementene i forsøket.

Dette skal prøves ut:

Med forsøkene ønsker departementet å teste ut ordninger som blant annet vil gi:

• Arbeidstidsordninger som bygger opp under helse, miljø og sikkerhet innenfor lov og avtaleverk.

• Større bruk av heltid for å redusere omfanget av deltid og midlertidig tilsetting.

• Bedre tilrettelegging for å redusere sykefravær.

• En mer livsløpsorientert og aldersorientert personalpolitikk.

• Forebygge vold og trusler.

Skjer uavhengig av mulige lovendringer

– Hva tenker du om prøveprosjektene sett i lys av regjeringens forslag om endring av arbeidsmiljøloven, Gerd Kristiansen?

– Prøveprosjektene har som mål å oppnå resultater innenfor en rekke områder, ikke bare arbeidstid, og bør kunne gjennomføres uavhengig av regjeringens forslag til endringer i loven.

Kriminalomsorgen er med

Mange fengselsansatte har lenge etterspurt mulighet for å gå lengre vakter, for å kunne avspasere i lengre sammenhengende perioder. Det hadde de tidligere, inntil hovedsammenslutningene og staten satte en stopper for det. NFF har tidligere bedt om at det forskes på langvakter i fengslene.

3. desember fikk Kriminalomsorgen, Forsvaret, Tollvesenet, Utlendingsdirektoratet og Vegvesenet invitasjon fra Statens personaldirektør til å være med.

Der oppfordret han ledelsen til å ta «saken opp med de tillitsvalgte med sikte på at begge parter i virksomheten stiller seg bak og aktivt samarbeider om gjennomføring av forsøket».

Onsdag denne uka ble det klart at både ledelsen og fagorganisasjonene i Kriminalomsorgen ønsker å delta.

NFF glade for prosjektet

– Vi vil se om det vi har jobbet med når det gjelder mer fleksibilitet for den enkelte ansatte er mulig å få til, sier Rita Bråten, leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund.

Frist til 16. januar

Virksomhetene i staten har fått frist til 16. januar å svare på om de vil delta i forsøket. Departementet ber også om en kort skisse av forsøket som planlegges.

Les også:

LO: – Et tøffere arbeidsliv

Her er Erikssons lange arbeidsdager

Arbeidsmiljølovens forsvarere

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse