JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortinget skal avgjøre hvor nye fengsler skal bygges

Regjeringen legger fram forslag om nye fengselsplasser for Stortinget til høsten.
SPØR TINGET: – Vi ønsker å spørre Stortinget hvor det skal bygges først, sier statssekretær i Justisdepartementet Vidar Brein-Karlsen (FrP).

SPØR TINGET: – Vi ønsker å spørre Stortinget hvor det skal bygges først, sier statssekretær i Justisdepartementet Vidar Brein-Karlsen (FrP).

Ingrid Styrkestad

yngvil@lomedia.no

Regjeringen sier den reviderte kapasitetsplanen for kriminalomsorgen blir klar i høst, og at regjeringen da vil presentere sine anbefalinger om hvor det bør bygges først for Stortinget.

– Vi vil vise så godt vi kan hva behovet er, hva tilstanden i fengselsmassen er og plassbehovet mange år framover. Vi ønsker å spørre Stortinget hvor det skal bygges først, sier statssekretær i Justisdepartementet Vidar Brein-Karlsen (FrP).

NFF er positive

– Det er fint at de legger fram en plan og at Stortinget behandler den. Da blir beslutningene mer bærekraftige, sier leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund Geir Bjørkli.

– Vi må bygge der behovet er størst. Det er på Østlandet og det haster, sier Bjørkli.

300 nye plasser

Arbeiderpartiets justispolitikere har bedt om stortingsbehandling av planene for å øke fengselskapasiteten i landet. De har fremmet flere konkrete forslag om nybygg som de håper vil bli behandlet av Stortinget i april eller mai. Ap-justispolitikerne Kari Henriksen, Hadia Tajik og tidligere justisminister Knut Storberget, viser til at den forrige regjeringen vedtok bygging av inntil 300 fengselsplasser i Agder-fylkene. Utredningen på halvannet år var ferdig. Statsbudsjettet la til rette for at prosjektering av det nye fengselet kunne begynne.

Så tok Anders Anundsen (FrP) over Justisdepartementet. Han uttalte at det ikke lå noen gryteklare planer for nye fengsler på pulten og satte i gang en revisjon av kapasitetsplanen for framtidens kriminalomsorg.

Henriksen avviser at ingenting var klart.

– Planen for fengsel i Agder-fylkene var god nok, sier hun, og legger til:

– Utredningen av Buskerud, Telemark, Vestfold og Agder, fant at det var Agder som hadde størst behov.

Statssekretær i Justisdepartementet Vidar Brein-Karlsen reagerer på Henriksens utsagn:

– Det var ikke noen plan for hvor fengselet i Agder skulle være en gang.

Støtte fra KrF og Venstre?

Henriksen håper å få støtte fra Kristelig folkeparti og Venstre, så det kan bli flertall i Stortinget for nytt fengsel i Agder. Venstre i Aust- og Vest-Agder har vedtatt at de ønsker nytt fengsel der, spesifikt i Evje og Hornes kommune.

– Det blir spennende å se hvordan regjeringen håndterer forslaget. De sier at de vil ha økt kapasitet.

Det er gjort halvannet år med utredning i Agder. Nå kan byggeprosessen starte. Det kan stå ferdig i løpet av 3-4 år hvis regjeringen bevilger nok penger.

Flere plasser i øst og vest

Ap-politikerne fremmer samtidig et konkret forslag til for Stortinget. De vil at Stortinget ber regjeringen om å iverksette de planlagte utredningene for Østlandet og Vestlandet med sikte på å etablere flere fengselsplasser der.

– Det er der det er dårligst kapasitet og dermed størst behov, sier Henriksen.

Inviterer til Stortinget

– Vi ber om at regjeringen kommer til Stortinget med det som foreligger av utredninger og planer, sier stortingsrepresentant Kari Henriksen. Det bekrefter nå statssekretær Brein-Karlsen at regjeringen skal gjøre.

– Den rødgrønne regjeringen la ikke fram kapasitetsplanen for Stortinget, Henriksen?

– Vi mistet jo regjeringen. Kapasitetsplanen ble behandlet av regjeringen i august i fjor. Regjeringen ville ta den til Stortinget, sier Henriksen.

Som de borgerlige ville

Justiskomiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre har gjentatte ganger etterlyst en politisk behandling av kapasitetsplanen for kriminalomsorgen i Stortinget.

I en innstilling fra Justiskomiteen til Stortinget i fjor sommer kom det fram at komiteens medlemmer fra Høyre og FrP konstaterte at den daværende regjeringen ikke ønsket en slik bred og forankret politisk prosess om dette.

Planen for fengsel i Agder-fylkene var god nok.

Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap)

Det var ikke noen plan for hvor fengselet i Agder skulle være en gang.

Statssekretær i Justisdepartementet Vidar Brein-Karlsen (FrP)

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse