JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortinget skeptisk til 12 nye direktørstaber i kriminalomsorgen

Fremskrittspartiet går imot kriminalomsorgens omorganisering, som dermed henger i en tynn tråd.
SNUR: Per-Willy Amundsen (Frp) ser ikke overbevisende argumenter for å omorganisere kriminalomsorgen.

SNUR: Per-Willy Amundsen (Frp) ser ikke overbevisende argumenter for å omorganisere kriminalomsorgen.

stortinget.no

edv@lomedia.no

Regjeringas forslag om å omorganisere kriminalomsorgen ligger ikke an til å få flertall i Stortinget.

– Det er overraskende at det ikke lenger er flertall i denne saken, kommenterte justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H), med Frp som tydelig adressat.

Hun sto fast på at den foreslåtte omorganiseringa ville sikre desentralisering, sømløshet mellom enhetene og dermed muligheter for bedre progresjon i soninga.

Frp: – Kutter heller ovenfra og ned

Fremskrittspartiet, som før de gikk ut av regjering støttet å stryke regionnivået i kriminalomsorgen, går imot omorganiseringa. Partiets tidligere justisminister, nå stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen, etterlyste ytterligere begrunnelser og dokumentasjon. Det vil være naturlig å ta stilling til den kommende stortingsmeldinga, før partiet vil vurdere ei omfattende omorganisering, ifølge Amundsen.

De savnet arbeidshverdagen sin – se hva folk fant på

– Har vi gode grunner til å gjøre større endringer, så avviser vi ikke det, sa Amundsen med tanke på framtidig omorganisering av kriminalomsorgen.

– Men da er jeg litt for å kutte ovenfra og ned, og kanskje ikke midt i og nedover.

12 direktørstaber eller flere fengselsbetjenter?

Ifølge regjeringa ville omorganiseringa tilføre de lokale enhetene 50 millioner kroner årlig.

Maria Aasen-Svensrud (Ap) advarte mot at penger spart på å legge ned regionkontorene ikke nødvendigvis ville gå til arbeid direkte med fengslede og domfelte, men til å oppbemanne 12 lokale direktørstaber.

Administrasjon er viktig, men de utgjør ikke førstelinja, understreket Aasen-Svensrud.

OPPBEMANNING: Maria Aasen-Svensrud (Ap) vil ha flere ansatte på jobb med de som soner, selv om det skulle koste penger.

OPPBEMANNING: Maria Aasen-Svensrud (Ap) vil ha flere ansatte på jobb med de som soner, selv om det skulle koste penger.

stortinget.no

– Det er en hån overfor arbeidsfolk som hver dag går på jobb for å møte vårt samfunns straffedømte, sa Aasen-Svensrud, som tolker forslaget som et prosjekt for å sentralisere kriminalomsorgen og spare penger.

Hvorpå fulgte en replikkveksling mellom justisministeren og Aasen-Svensrud om korrekt definisjon av ordet førstelinje. Monica Mæland presiserte at det tilsvarer det lokale organisasjonsnivået.

Norsk forening for kriminalreform: – Har betydd enormt mye for kriminalpolitikken i Norge

I praksis ville dette bestå av 12 nye lokale enheter bestående av fengsler og friomsorgskontorer. Her har Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) advart mot lange avstander mellom ansatte og ledere som flere steder ville befinne seg titalls mil unna.

Asle Aase: – Mæland omdefinerer førstelinja

– Justisministeren omdefinerer førstelinja, det er det verste. Spør enhver som jobber ute, alle skjønner hva det er, sier NFF-leder Asle Aase.

– Oppdragsbrevet fra departementet til direktoratet kunne ikke gitt noe annet svar, målet var å fjerne regionene, og massive sammenslåinger.

– Vi valgte å gå en ekstra runde og spørre medlemmene våre sist høst. Tilbakemeldinga var overveldende, de ser ikke at forslaget ville gi noe bedre kriminalomsorg, de vil ha ressurser, nok ansatte på jobb til å bemanne fengsler, samfunnsstraff, elektronisk kontroll, sikkerhetsskannere, kort sagt styrke alt arbeidet som gjøres ute.

Torsdag stemmer Stortinget over omorganiseringa og andre lovendringer inkludert innføring av spyttemasker i fengslene.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse