JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjonsran i fengsel

Straffedømte Olav (75) fratas pensjonen mens han soner: Nå må statsråden svare

Maria Aasen-Svensrud (Ap) har bedt justisministeren svare på hvorfor eldre innsatte mister pensjonen og blir gjeldsslaver.
FÅR IKKE NEDBETALT GJELDA: Olav hadde en gjeld på 75 000 kroner som har økt til over 100.000 kroner mens han soner i Horten fengsel.

FÅR IKKE NEDBETALT GJELDA: Olav hadde en gjeld på 75 000 kroner som har økt til over 100.000 kroner mens han soner i Horten fengsel.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

NFF-magasinet har tidligere skrevet om Olav (75) som er i ferd med å bli gjeldsslave mens han soner sin straff i Horten fengsel.

Nå vil Ap-politiker Maria Aasen-Svensrud ha saken opp i Stortinget.

Aasen-Svensrud sier at tap av pensjon og gjeldsproblematikk påvirker negativt den innsattes mulighet for en god tilbakeføring til samfunnet.

Hun krever at statsråden redegjør for hvilke ordninger som vil kunne motvirke og/eller demme opp for en slik negativ spiral.

– Skal tilbakeføringsarbeidet til samfunnet være suksessfullt må vi prøve å fjerne en del snublesteiner som ligger i veien. Gjeld er opplagt en av dem, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

KRITISK: Maria Aasen-Svensrud (Ap) advarer mot at bortfall av inntekt under soning skaper gjeldsslaver.

KRITISK: Maria Aasen-Svensrud (Ap) advarer mot at bortfall av inntekt under soning skaper gjeldsslaver.

Arbeiderpartiet

Dobbel straff

– Det er et viktig prinsipp at man er ferdig med dom og straff når straffen er gjennomført. Det er problematisk, dersom folk får en slags dobbeltstraff når de slipper fri og ikke kan starte opp livet på utsiden av murene. Derfor vil jeg utfordre statsråden på hvilke tiltak vi kan se for oss for å motarbeide denne negative spiralen for de innsatte og styrke samfunnssikkerheten ved at folk får muligheten til lovlydige liv etter fullendt straff, fremfor å falle tilbake til ny kriminalitet, sier Ap-politikeren.

Aasen-Svensrud har besøkt flere fengsler siden hun begynte i justiskomiteen på Stortinget og deltatt i flere kriminalpolitiske debatter. Ap-representanten er opptatt av rettferdighet for både innsatte og ansatte.

– Den strengeste straffemetoden vi har i vårt land er frihetsberøvelse i fengsel. Utover å være frihetsberøvet, skal innsatte ha de samme rettighetene som resten av befolkningen når det gjelder for eksempel rett til helsehjelp og utdanning. Målet med endt straffegjennomføring er at folk skal tilbake til samfunnet som lovlydige borgere, understreker hun.

Men for å legge forholdene til rette, så er innholdet i soningen viktig og at det er gode ordninger som letter overgangen.

– Mulighetene for å betale gjeld i fengsel er små og det kan føre til ny kriminalitet. For mange vil det oppleves som dobbel straff, sier hun.

Ifølge Aasen-Svensrud får innsatte dagpenger i fengsel – i tillegg til at kost og losji er dekt.

– Derfor fryses andre utbetalinger, slik som sykepenger og pensjon.

Les også: – Nå må politikerne våkne, sier NFF-lederen

Dårlig samfunnsøkonomi

Ap-politikeren får støtte fra Frp-politiker Kari Kjønaas Kjos, som også sitter i justiskomiteen.

– Det Aasen-Svensrud påpeker, er en utfordring for alle som soner. Det er ikke bare de med pensjon som mister inntekt. Alle offentlige ytelser stopper. Men også folk i jobb, mister sin inntekt. Sånn sett blir folk behandlet likt. Jeg synes det er problematisk at denne praksisen kan medføre at folk mister sine hjem, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

BEKYMRET: Kari Kjønaas Kjos synes det er problematisk at pensjonstap i fengsel gjør at folk mister hus og hjem.

BEKYMRET: Kari Kjønaas Kjos synes det er problematisk at pensjonstap i fengsel gjør at folk mister hus og hjem.

Tri Nguyen Dinh

Kjos minner om at selv om folk får tak over hodet, mat, lommepenger og helsetjenester i fengsel, så har man løpende utgifter der ute.

– Vi vet at det å ha et sted å bo er helt grunnleggende for et godt liv. Sånn sett er regelen rundt sykehjem bedre. Der betaler du for oppholdet ut fra inntekt, selv om mange mener de betaler for mye. Men du får dekket nødvendige utgifter av sykehjemmet, samtidig som du beholder noe som gir deg mulighet til å opprettholde andre forpliktelser du måtte ha, sier hun.

Kjos sier at hun tror det ville vært god samfunnsøkonomi å la folk som et minimum å være i stand til å beholde egen bolig.

– Jeg tar gjerne imot innspill på hvordan dette kan løses, sier hun.

«Jan» (54) betaler bøter med arbeidskraft i stedet for å sitte inne: – Fengsel er gammeldags. Dette her fungerer

– Kriminalitet skal aldri lønne seg

Stortingsrepresentant Frida Melvær (H) mener dagens ordning er logisk.

– Det er en logikk i at en innsett som får dekt alle utgifter til opphold og kost og i tillegg mottar litt penger til personlig bruk under soninga, ikke samtidig kan beholde offentlige trygdeytelser, sier Melvær.

Saken fortsetter under bildet.

Frida Melvær (H)

Frida Melvær (H)

Høyre

– I realiteten vil det bety at en innsett vil komme bedre ut økonomisk enn en pensjonist eller uføretrygda som ikke sitter i fengsel, sier hun. Melvær mener vi har en god kriminalomsorg i Norge som har rehabilitering og tilbakeføringsarbeid som sin viktigste oppgave.

– Når den innsatte har sonet ferdig dommen og «gjort opp for seg» vil han eller hun igjen motta offentlige ytelser, sier hun.

Og sier at Høyre også mener det er viktig med god oppfølging og rådgiving til de som eventuelt måtte sitte med gjeld.

– Men vi kan ikke legge opp til et system der det vil lønne seg å begå kriminelle handlinger, understreker hun.

Nå går saken til topps i Stortinget.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse