JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tre om kuttene

RINGVIRKNINGER: Kutt vil gå utover innsatte som ikke får den rehabiliteringen de trenger. Det igjen får ringvirkninger på samfunnsnivå, mener Vibeke Mjaatvedt, NFF region Vest.

RINGVIRKNINGER: Kutt vil gå utover innsatte som ikke får den rehabiliteringen de trenger. Det igjen får ringvirkninger på samfunnsnivå, mener Vibeke Mjaatvedt, NFF region Vest.

Ole Palmstrøm

Ringvirkninger for samfunnet

Vibeke Mjaatvedt er fengselsbetjent og tillitsvalgt for NFF i Bjørgvin fengsel.

– Har dere hatt kutt på din arbeidsplass de siste årene? Hva? – Bjørgvin fengsel har ikke hatt store direkte kutt, men det siste året har vi hatt en vakant stilling. Det har fengselet spart en del på. Stillingen blir heldigvis besatt igjen i disse dager. Fengselet har også brukt mye penger på rehabilitering av bygget der ungdomsfengselet skal inn. Hvis det må kuttes på din arbeidsplass, hvor tror du det vil skje? Hva kan konsekvensene bli? Fengselet er helt fullt, vi har ikke plass til flere innsatte. Men det vil nok heller ikke kuttes i sikkerheten. Jeg kan tenke meg at eventuelle kutt vil gå utover de ulike tilbudene på institusjonene, der vi har både skoletilbud, en kunstner, forfatter, musikkterapeut og designere. Videre kutt i programvirksomhet. Vi har for eksempel ikke hatt sinnemestring det siste året. Kutt vil i sin tur gå utover innsatte som da ikke får den rehabiliteringen de trenger. Og det igjen får ringvirkninger ut på samfunnsnivå.

Flere må dele celle

Lena Eriksen er tillitsvalgt for friomsorgen i Vestfold.

– Jeg jobber med fotlenkesoning ved Vestfold friomsorgskontor, og vi har ikke opplevd budsjettkutt de senere årene. Vi har egentlig hatt et OK budsjett. Jeg er spent på hva som skjer nå, når regjeringen vil kutte over 20 millioner i kriminalomsorgens budsjetter. Jeg tror ikke de kommer til å kutte stillinger i friomsorgen. Hvis jeg skal tippe, så er det midler til kurs og kompetanseheving som går først. Avbyråkratisering betyr kanskje at vi får færre ledere som sitter og tar avgjørelser. Effektiviseringstiltak antar jeg innebærer flere domfelte på det budsjettet vi har. Vi kommer garantert til å oppleve at flere innsatte må dele celle i fengslene, uten at flere fengselsbetjenter blir ansatt.

Frykter sammenslåing

Rune Steiro er tillitsvalgt og miljøterapeut ved Lyderhorn overgangsbolig i Bergen.

– Vi er 16 ansatte, halvparten miljøterapeuter og halvparten fengselsbetjenter, på en kjempetrivelig arbeidsplass med gode arbeidsforhold. Vi har hatt budsjettkutt, men det har ikke gått ut over den daglige driften. Hvis det er noe vi frykter av effektiviseringstiltak, er det at vi skal slås sammen med Bergen fengsel. Nå har vi eget budsjett, og hvis vi er "flinke" med driften, har vi råd til trivselstiltak. Hvis vi slås sammen med Bergen fengsel, går alt med i sluket.

NFF-landsmøtet 2014

Tromsø, 24. - 26. oktober

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

NFF-landsmøtet 2014

Tromsø, 24. - 26. oktober