JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Velferdskonferanse om hjemlig kamp

Asbjørn Wahl sier at velferdskonferansen i år ikke vil ha så mye fokus på den europeiske krisa som tidligere, men konsentrere på arbeidslivspolitikken hjemme.
Asbjørn Wahl, daglig leder av For velferdsstaten er klar for årets Velferdskonferanse

Asbjørn Wahl, daglig leder av For velferdsstaten er klar for årets Velferdskonferanse

Jan-Erik Østlie

nina.hanssen@lomedia.no

– Vi vil sette søkelyset på den hjemlige kampen. Det er mye å ta tak i her, sier Asbjørn Wahl, daglig leder i alliansen For velferdsstaten.

Velferdskonferansen 2014, som årlig arrangeres av den brede alliansen For velferdsstaten, går av stabelen den 7. oktober på Folkets Hus i Oslo. I likhet til tidligere år er konferanse et møtested for de mener den nåværende samfunnsutviklingen går i feil retning, og som vil gjøre noe med det. I år har Wahl og arrangørene valgt ut temaer som er høyaktuelt i Norge. Blant annet sentralisering av makt og muligheter, markedsretting av offentlig sektor og kampen om arbeidslivet.

Langsom utvikling

Bakgrunnen for temaene, er ifølge Wahl at svært mange opplever at samfunnet vårt langsomt men sikkert omformes, makt og ressurser sentraliseres, offentlige tjenester og fellesgoder markedsrettas, arbeidsliv og ansvar individualiseres.

Dette betyr at kjerneverdiene i arbeiderbevegelsen, som fellesskap, frihet, tillit og demokrati, brytes mot sterke interesser som vil skape større markeder innen offentlig velferd og bryte ned det fellesskapet som er bygget opp.

– Sosial dumping brer om seg, varslere knebles, fagbevegelsen undergraves, naturressurser og offentlig eiendom selges og offentlig innsyn begrenses av bedriftshemmeligheter, sier Wahl.

Men han ser også noen lysglimt.

Motstand vokser

– Vi begynner imidlertid også å se at motstanden vokser fram, motstand som nytter og som vekker flere. Dette håper vi vil komme til uttrykk under årets velferdskonferanse, sier han.

Spennende innledere:

Blant innlederne på konferansen, finner vi en rekke personer som nettopp har markert seg den siste tiden.

LO-leder Gerd Kristiansen kommer for å åpne konferansen og skissere de utfordringene vi står overfor.

Erna Hagensen, leder av Norsk Arbeidsmandsforbund, skal gi deltakerne innblikk i situasjonen for renholdere og anleggsarbeidere, som presses hardt av useriøse arbeidsgivere og sosial dumping.

De har også invitert Bryggersjauerfrua, bloggeren Silje Kjosbakken, for å fortelle om konflikten havnearbeiderne er tvunget inn i av arbeidsgivere som åpenbart ikke aksepterer dagens lov- og regelverk i arbeidslivet.

I tillegg skal arbeidslivsforskeren Bitten Nordrik fra De Facto sammenligne hvordan amerikanske organisasjons- og ledelsesformer smyger seg inn i norsk arbeidsliv – under dekke av mange honnørord, men med skremmende konsekvenser.

Asbjørn Wahl gleder seg.

Håp

– Håpet er at vi skal klare å bringe mange av disse nærmere sammen, at de skal se at de har felles motstandere og felles interesser av å støtte hverandre. Hvis vi oppnår noe av dette, vil vi ta et langt steg i retning av å styrke motstanden mot markedsmakt og sentralisering – for økt demokrati, medbestemmelse og trygghet i samfunnet, sier han.

Les mer om konferansen: www.velferdsstaten.no

Sosial dumping brer om seg, varslere knebles, fagbevegelsen undergraves, naturressurser og offentlig eiendom selges og offentlig innsyn begrenses av bedriftshemmeligheter. Men jeg ser også noen lysglimt. Motstanden vokser.

Asbjørn Wahl, daglig leder av For velferdsstaten

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse