JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHO er misfornøyd

NHO liker ikke regjeringens nye tiltakspakke mot sosial dumping.

Arbeidsgiverne mener blant annet at ett av tiltakene vil undergrave hele allmenngjøringsordningen.

– Nok en gang varsles det nye reguleringer og inngrep uten at effekten av de forrige er evaluert og vurdert, sier Svein Oppegaard, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO.

– Les også: Stø kurs med LO-Gerd

Han advarer spesielt mot forslaget om å utrede reduserte krav til dokumentasjon ved allmenngjøring.

– Dette vil undergrave hele ordningen og bryte med hovedregelen om at den som krever allmenngjøring selv må dokumentere behovet, sier Oppegaard

Allmenngjøring er vedtak om at en landsomfattende tariffavtale helt eller delvis skal gjelde for alle arbeidstakere som utfører arbeid av den art som avtalen omfatter, også for uorganiserte og utenlandske arbeidstakere.

Plan tre

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fikk en svært god mottakelse da han søndag røpet noe av innholdet i den tredje handlingsplanen mot sosial dumping i sin tale til LO-kongressen.

– Vi skal ha en mer effektiv allmenngjøringsordning, mer slagkraftige tilsyn og økte strafferammer for brudd på arbeidsmiljøloven og loven om allmenngjøring, sa Stoltenberg til stor jubel fra de frammøtte delegatene i Folkets Hus.

På arbeidsgiversiden går reaksjonene i stikk motsatt retning.

– Dersom regjeringen er opptatt av et godt trepartssamarbeid for å fremme seriøsitet, hadde de valgt en tilnærming basert på et reelt samarbeid. Nå oppnår de bare misnøye og motløshet i den seriøse delen av arbeidslivet, sier Oppegaard.

Han er også motstander av forslaget om kollektiv søksmålsrett for fagforeninger, som regjeringen er under behandling i Stortinget.

– Vi mener forslaget er konfliktskapende og bryter med prinsipper og mekanismer for konfliktløsning som har fungert i mer enn 100 år, sier NHO-direktøren.

Nye tiltak

Regjeringen har denne gang spesiell oppmerksomhet om arbeidsforhold innen renhold, uteliv, skipsfart, veitransport og luftfart.

Blant annet skal det opprettes et trepartsutvalg for Luftfartstilsynets tilsyn med arbeidsmiljø, etter modell fra Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet.

– Å involvere arbeidstakerorganisasjonene i Luftfartstilsynet er et riktig grep. Vi har avdekket skremmende mangel på tilsyn og tilsynskompetanse i luftfarten og mener trepartsutvalget må etableres raskt, sier leder i Parat Hans Erik Skjæggerud.

Regjeringen går også inn for å styrke håndhevingen av arbeidsmiljøregelverket, økte strafferammer for slike lovbrudd, forhindre omgåelse av likebehandlingsreglene og utvide HMS-ansvaret i konsern og franchisevirksomhet. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse