JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik i teknologiselskapet GlobalConnect:

– Medlemmenes lønnstillegg skal ikke brukes som trynetillegg til andre

15 medlemmer i Norsk Jernbaneforbund (NJF) og EL og IT Forbundet i GlobalConnect er i streik. Lønnstillegget som ble tilbudt var for lavt. Men teknologiselskapets krav om at de selv skulle bestemme hvem som skulle få tillegg var det avgjørende for at streiken ble et faktum.
RETTFERDIG: For oss er det helt uakseptabelt å godta urettferdighet satt i system, sier Tor Egil Pålerud i NJF.

RETTFERDIG: For oss er det helt uakseptabelt å godta urettferdighet satt i system, sier Tor Egil Pålerud i NJF.

Morten Hansen

morten@lomedia.no

– Vi har møtt en lønnspolitikk som minner mest om 1930-tallet. For oss er det helt uakseptabelt å godta urettferdighet satt i system. Våre medlemmers framforhandlede tillegg skal ikke brukes som trynetillegg på andre ansatte, sier Tor Egil Pålerud, NJFs delegasjonsleder.

For det var ikke bare størrelsen på tillegget som førte til mekling. I følge Pålerud har arbeidsgiver i forhandlinger krevd at størrelsen på lønnstilleggene og innretningen på dem ensidig skulle bestemmes av arbeidsgiver.

Bakgrunn: Streik i teknologiselskapet Global Connect

– Står milevis fra hverandre

Men NJF og El og IT mener de også har blitt tilbudt for lite i kronetillegg. LO-forbundene slår fast at de krever et lønnsoppgjør med en ramme på linje med resten av norsk arbeidsliv, at alle medlemmer skal få lønnstillegg og at GlobalConnect forplikter seg til å få på plass et rettferdig lønnssystem.

– Vi har ikke krevd noe mer enn det rammen fra frontfaget er. Faktisk senket vi kravet vårt før det ble brudd, sier Tor Egil Pålerud, NJFs delegasjonsleder.

De to forbundene som nå er i streik krevde i utgangspunktet et generelt tillegg på tre prosent.

– Vi står milevis fra hverandre, derfor er vi streik, sier Lise Olsen, forhandlingsleder og nestleder i LO Stat.

Hun oppsummerer forskjellen på krav og tilbud med at LO Stat ville ha alt som generelle tillegg, mens arbeidsgiver ville ha alt som individuelle tillegg – som de selv skulle fordele. I tillegg var de altså ikke villige til å komme opp mot rammen fra frontfaget.

– Dette er en virksomhet som har gode resultater. Det er en bransje som er, ifølge stortingsmeldinger, er blant de mest lønnsom per ansatt. De har kontrakter med store offentlige virksomheter i Norge – som er sikre betalere. Allikevel er de ikke interessert i å komme opp på et nivå som konkurranseutsatt industri skal tåle, sier Olsen.

15 personer inngår i det første streikeuttaket. Disse arbeider blant annet med leveranse av internettlinjer, IPVPN og kapasitetsaksesser. Streiken kan påvirke bedriftens leveranser, og saker kan få lengre behandlingstid. LO Stat sier streiken vil bli trappet opp hvis ikke GlobalConnect kommer dem i møte.

Mye lest: Vil kaste konduktørene ut av toget. Frykter lovløse tilstander

Nordisk teknologiselskap

GlobalConnect, tidligere Broadnet, er et teknologi- og telekommunikasjonsselskap som leverer kommunikasjonsløsninger fra jord til sky basert på egen infrastruktur, i Danmark, Sverige, Finland, Norge og det nordlige Tyskland. Selskapet har blant annet Norges Bank, Skatteetaten og Tolleetaten på kundelisten. De omsatte for 1,7 milliarder og hadde et overskudd på 57 millioner kroner. Resultatet endte imidlertid på snaut 22 millioner i minus – blant annet på grunn av renteutgifter til morselskapet.

Ifølge årsregnskapet fikk administrerende direktør i selskapet utbetalt snaut fire millioner kroner i lønn og godtgjørelser i korona-året 2020. 834 000 av dette var bonus. Det får Pålerud til å reagere.

– Det viser hvor absurd dette er. Bonusen alene ville gjort at lønnsoppgjøret i GlobalConnect hadde sprengt rammen for frontfaget. Med god margin, sier en oppgitt Pålerud.

Mye delt: På jobb hjemme: Seks ansatte viser fram sin nye arbeidsplass

Vil ikke kommentere

Kamran Alemdar, Director Marketing & Communications i GlobalConnect, skriver i en epost at selskapet ikke ønsker å kommentere Jernbaneforbundets karakteristikker.

– Vårt fokus er på å gi våre kunder best mulig tjenester ut fra de ressursene vi har til rådighet under streiken LO har iverksatt, og på å finne løsninger for å få streiken avsluttet, skriver Alemdar.

I en pressemelding etter at streiken ble et faktum skriver GlobalConnect:

– Vi har i forhandlinger tilbudt forbundene i LO (Norsk Jernbaneforbund og EL og IT Forbundet) et lønnsoppgjør ut fra de økonomiske forutsetningene selskapet har. Vi beklager at det ikke har vært mulig å finne løsning med LO, og at LO har valgt å gå ut i streik. Vi er selvsagt innstilt på å gjenoppta dialogen med LO når som helst dersom de ønsker det, for å få avsluttet streiken, sier Charlotta Rehman, Norge-sjef i GlobalConnect.

Alle medarbeidere som ikke er tatt ut i streik gjennomfører arbeidet som vanlig. GlobalConnect prioriterer å opprettholde og ivareta den daglige driften med de ressursene vi har tilgjengelig.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse