JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi skal ikke spare penger på ansattes pensjon

Regjeringen legger opp til at det nye statsforetaket for jernbane skal lage en pensjonsordning utenfor Statens Pensjonskasse. Statsråd Ketil Solvik-Olsen forsikrer at regjeringen ikke er ute etter å svekke pensjonsordningen for jernbaneansatte.

Anette Karlsen

may.berg@lomedia.no

anette.karlsen@lomedia.no

Stortingsmelding nr. 27 om jernbanereformen, som ble vedtatt av Stortinget i høst, tar for seg personalmessige konsekvenser av den omorganiseringen av jernbanen som regjeringen legger opp til. Deriblant ansattes pensjonsordninger.

«Lukket ordning»

I dag har ansatte i NSB og Jernbaneverket sine pensjonsordninger i SPK, som andre statsansatte. For det nye infrastrukturforetaket kan SPK bli en «lukket ordning». Det betyr at dagens statsansatte som overføres til foretaket fortsetter pensjonsopptjeningen i SPK, ikke nyansatte.

I stortingsmeldingen legges det også opp til at selskaper innen drift og vedlikehold som planlegges utskilt, skal kunne fastsette sine pensjonsordninger selv.

«Disse selskapene skal på sikt konkurrere med aktører i privat sektor. Disse selskapenes pensjonsordning må derfor fastsettes av selskapene selv», heter det i meldingen.

– Jeg synes det er utrolig at ansatte i et statsforetak ikke skal kunne ha pensjonsordning i Statens pensjonskasse. Hvis ikke ansatte i et statsforetak skal kunne bli medlemmer av SPK, hvem skal da kunne bli det? Spør NJF-leder Kjell Atle Brunborg.

Han mener at regjeringen legger seg opp et spørsmål den ikke har noe med.

– Pensjon, arbeidstid og tariff har tradisjonelt vært saker som partene i arbeidslivet har diskutert. Det som er veldig spesielt her, er at regjeringen griper inn og sier at et statsforetak kan velge hva som helst av pensjonsordninger, men for Guds skyld ikke SPK, sier Brunborg.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, som besøkte LO Stats landskonferanse i dag, forsikrer at regjeringen ikke er ute etter å spare penger på jernbaneansattes bekostning.

Ifølge Solvik-Olsen handler det om jus og formalia rundt utskillingen og etableringen av nye virksomheter, og ikke om uvilje mot at ansatte skal ha medlemskap i SPK.

– Jeg ønsker at vi skal ha så gode pensjonsordninger som mulig. Hvis det betyr Statens Pensjonskasse, er det helt greit for meg, hvis det lar seg gjøre. Det er ikke sparte pensjonspenger som er motivasjonen. Finner vi gode løsninger, er det absolutt det jeg ønsker, sier Solvik-Olsen.

– Kan du forsikre at ansatte ikke kommer til å få dårligere pensjonsordning?

– Det er ikke vår hensikt på noen måte, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse