JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Alle elsker toget

Toget er ikke bare NSB. Toget er minner. Toget er en marius-genser som skal bli ferdig før Lillestrøm.
DÅRLIGERE BETINGELSER: Gunn Rose tror omstrukturering av NSB og ernbaneverket
fører til dårligere lønns- og arbeidsforhold for de ansatte.

DÅRLIGERE BETINGELSER: Gunn Rose tror omstrukturering av NSB og ernbaneverket fører til dårligere lønns- og arbeidsforhold for de ansatte.

Ylva Seiff Berge

nina.hanssen@lomedia.no

Høyremann og TV-profil Arne Hjeltnes omfavner jernbanen. Det er han ikke alene om.

Snøen har så vidt lagt seg langsmed skinnegangen idet Trondhjemstoget siger ut fra Oslo sentralstasjon. På Lillestrøm stasjon hopper Gunn Rose fra Vinstra på.

Hun foretrekker å reise med tog, og har mellom 20 og 40 togturer i året.

– Jeg er en slik person som sovner i det toget starter. Det er veldig behagelig å reise med tog og jeg slapper skikkelig av, sier hun og finner seg godt til rette.

Gunn er svært fornøyd med NSB, og er ikke sikker på at anbud vil være positivt

– Det er vel fordeler og ulemper ved en slik utvikling. Kanskje blir det billigere billetter, men det kan jo være at en slik omstrukturering fører til dårligere lønns- og arbeidsforhold for de ansatte. Det ville jo ikke være bra, mener hun.

Søstertur

På Gardermoen kommer søstrene Guro Lenes (23) og Stine Lenes (26) på toget.

Smilende i like Marius-gensere finner de setene og slår seg ned. De er på vei hjem til Berkåk, etter en søstertur til London. Søstrene erkjenner at de ikke har tenkt mye på omstrukturering av NSB, men forteller at de stort sett er fornøyd med forholdene på norske tog.

– Familien vår har alltid vært glad i å reise med NSB. Da vi var små, var det alltid spennende å få sitte i lekevogna når vi reiste til Kristiansand.

Det var stas, forteller Guro.

Strikkedilla

Ana-Maria Weltzl (49) er opprinnelig Bærums-jente men er nå bosatt i Hamar. Hun sitter intenst opptatt med strikketøyet. Det er viktig å utnytte tiden godt.

Weltzl håper å fullføre sin syvende marius-genser i dag.

– Jeg slapper alltid godt av og finner roen på toget. Datteren min bor i Aurskog-Høland så det blir noen togturer mellom Hamar og Lillestrøm, sier hun.

Den beste togopplevelsen hun har hatt, var da hun tok toget fra Gardermoen etter å ha hentet en hund fra England.

– Jeg husker at jeg kjente en lykkefølelse der jeg satt med bikkja og tenkte: Kan det bli bedre nå?

Minnet fremkaller et smil.

På setet overfor sitter Heidi Solli (22). Hun er på vei hjem fra Oslo til Berkåk. Hun strikker også.

– Å reise og strikke er jobben min nå mens jeg har permisjon, sier hun og smiler.

Heidi er gravid og måtte ta tidlig permisjon på grunn av risikofylt arbeid. Hun har to søstre i Oslo og synes det er flott å ha tid til å besøke dem.

– Jeg føler meg så komfortabel på toget. De ansatte er både vennlige og flinke, dessuten er det ganske rimelig, sier hun.

Dovrebanen 100 år

På Dovre ønsker konduktør Terje Eriksen alle passasjerene hjertelig velkommen til å feire Dovrebanens 100-års jubileum.

Få av passasjerene visste at i dag er de med på en historisk reise.

Den erfarne konduktøren har jobbet i NSB siden 1979. Terje forteller stolt om feiringen over høyttaleren. I kafevogna spiller Rasmus & Verdens beste band.

Det er god stemning og Terje tar en liten svingom før han sjekker flere billetter. Tiden går fort når toget stiller med eget band.

Ledsager

Fra et bord med tre kvinner og en mann høres latter. Kristin (24), Lena (23) og Ida (21) bor i Trøndelag. Under bordet logrer en hale.

De tre har med seg både en tobeint og et firbeint reisefølge. På ledsager Arild Rølands T-skjorte står det Blindeforbundet. Han er frivillig med for å følge de tre til Trondheim.

– Vi føler oss så ivaretatt her. Slik er det alltid når vi reise med tog. Betjeningen tar svært godt vare på oss med spesielle behov. Det er en veldig behagelig reisemåte, mener de tre venninnene.

Presten

Toget har svingt seg over f jellet. På Støren tar sogneprest Hans Ole Sveia plass. Han elsker å kjøre tog og er aktiv i Norsk Jernbaneklubb.

– Jeg ble tidlig interessert i tog. Jeg vokste i Drammen. Togene passerte rett utenfor huset vårt. Jeg drømte en gang om å bli lokfører, minnes han.

I ungdomstiden fikk Hans Ole prestekallet og ombestemte seg. I stedet ble han Herrens tjener. Men på sine jordlige reiser foretrekker han tog.

Hans Ole er ikke veldig begeistret over iveren etter å anbudsutsette jernbanen.

– De burde heller tenke på hva som er best for kundene. I anbudsiveren kan det virke som om de glemmer hva slags infrastruktur vi har i Norge. Vi har kun de få skinnene vi har, og vi har kun fem millioner innbyggere, poengterer han.

Nordlandsbanen

Kvelden nærmer seg når toget siger inn på Trondheim stasjon. Nordlandsbanen tar oss videre med nattoget til Bodø.

Konduktør Morten Kullbotn har jobbet i NSB siden 1986. Han mener utviklingen på jernbanen er trist.

– Politikerne sier at de har investert mye i jernbanen, men jeg synes det er blitt verre og verre de siste ti årene. De snakker om innsparing og synergi, men jeg ser ikke stor forskjell. I stedet for å prate om mer konkurranse, burde de konsentrere ressursene og samle NSB og Jernbaneverket igjen, mener han.

Konduktøren er kritisk til Isaksens uttalelser.

– Hvis alt skal ut på anbud, hva vil da skje med de ulønnsomme linjene, spør Morten.

Solen går ned når toget haster inn i Nordland fylke. Gjennom panoramavinduene brisker nordnorske fjell og vakker natur seg.

– Slå ring om NSB

Torny Pedersen (Ap) reiser mellom Oslo og Fauske. Det har den tidligere stortingsrepresentant gjort i mange år.

– NSB for meg står for noe trygt og godt. Jeg har selv et godt forhold til jernbanen og mener NSB er en merkevare som vi må slå ring om.

NSB er til å stole på, slår hun fast mens hun drikker morgenkaffen.

Toget blir fulgt av soloppgangen inn på Bodø stasjon. «Evig mørke» mener Torny er et dårlig alternativ for NSB. Hun liker ikke signalene fra NSB-sjefen, og er bekymret for jernbanens framtid.

– Vi må satse mer på tog.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse