JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppstykkingen av Jernbane-Norge:

Ansatte mener Bane Nor-styret må ta saken om utskillelse av Spordrift AS opp på nytt

Før sommeren omgjorde styret i Bane Nor sitt eget vedtak og framskyndet avhendingen av Spordrift AS. Nå mener arbeidstakerne at departementet og Bane Nor-sjefen gir så mange motstridende opplysninger om prosessen at vedtaket må opp på nytt.
OBSERVATØR: Noen gir opplagt ikke riktig beskrivelse av prosessen rundt utskillelsen av Spordrift AS, mener Tor Egil Pålerud, observatør for de ansatte i styret.

OBSERVATØR: Noen gir opplagt ikke riktig beskrivelse av prosessen rundt utskillelsen av Spordrift AS, mener Tor Egil Pålerud, observatør for de ansatte i styret.

Ole Palmstrøm

morten.hansen@lomedia.no

Norsk Jernbaneforbunds medlemmer i styret i Bane Nor reagerer på uttalelsene som er gitt til FriFagbevegelse.

– Etter de svarene departementet, konsernsjefen og avgåtte styreleder Siri Hatlem har gitt, er det opplagt at noen ikke gir riktig beskrivelse av prosessen, fastslår Tor Egil Pålerud, observatør for de ansatte i styret.

Les også: Bane Nor hasteinnfører oppstykking av jernbanen: Departementet velger ideologi foran sikkerhet, mener ansatte

Ny gjennomgang

Nå har styremedlem, og nesteleder i NJF, Torfinn Håverstad i et brev til styreleder Cato Hellesjø bedt om at saken tas opp på nytt.

– Med bakgrunn i de opplysningene som i ettertid er kommer fram fra departementet og konsernsjefen, og som på mange måter ikke sammenfaller med det som er blitt tidligere framlagt i styret, ber jeg om at saken tas opp igjen, sier Håverstad.

ANSATTES REPRESENTANT: Torfinn Håverstad, styremedlem i Bane Nor og nesteleder i NJF,  har i et brev til Bane Nors styreleder Cato Hellesjø bedt om at vedtaket om utskilling av Spordrift tas opp på nytt.

ANSATTES REPRESENTANT: Torfinn Håverstad, styremedlem i Bane Nor og nesteleder i NJF, har i et brev til Bane Nors styreleder Cato Hellesjø bedt om at vedtaket om utskilling av Spordrift tas opp på nytt.

Ole Palmstrøm

Vil ha svar

Han mener både nytt tidspunkt om avhending av Spordrift AS og når konkurranseutsettingen av drifts- og vedlikeholdsoppgavene må behandles på nytt av styret.

Håverstad sier måten prosessen har vært gjennomført i selskapet også bør bli et tema for styret.

– De beste beslutningene er de som kommer frem etter gode og tillitsfulle prosesser. Jeg vil ha svar på hvorfor ikke de tillitsvalgte på noen måte har vært involvert, sier han.

Les også: Bane Nor framskynder endringer i Jernbane-Norge: – Et grovt tillitsbrudd, mener Spordrift-ansatte

Må ha vært dialog

Tor Egil Pålerud mener svarene til konsernsjef Frimannslund og avgåtte styreleder, og gjennomgangen av saken i siste styremøte av administrasjonen, tyder på at dette arbeidet har pågått over lengre tid.

– Det må ha vært en dialog mellom departementet, forrige styreleder og administrasjonen som har foregått over lang tid – uten at resten av styret og personalorganisasjonene er informert og involvert i denne dialogen og senere gjennomføringen av prosessen, sier Pålerud.

Han synes det er underlig at administrasjonen skriver i sakspapirene at «departementet har bestemt», når departementet avviser en slik påvirkning.

– Når startet egentlig Bane Nor dialogen med departementet om at de fremskynder overføringen til et annet departement, spør Pålerud.

– Står fritt til å ta opp enkeltsaker

FriFagbevegelse har bedt Bane Nors styreleder Cato Hellesjø om en kommentar. Han skriver i en SMS:

«Styremedlemmer i Bane NOR står fritt til å ta opp enkeltsaker i styret. Ut over det vil det bli feil å kommentere styrets arbeid. Foretaket er underlagt offentlighetsloven og referater fra styrets møter er tilgjengelige.»

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse