JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidere tapte mange tusen kroner da Mantena plutselig kuttet i helligdags-godtgjørelse. Nå går saken til retten

Verkstedansatte gikk glipp av opptil 12.000 kroner i helligdagstillegg. Nå ender saken i Arbeidsretten.
TAPER PÅ NYE REGLER: Verkstedarbeidere har tapt mange tusen kroner på de nye reglene for godtgjørelser på helligdager som Mantena ensidig innførte i fjor. Bildet er fra Mantenas jernbaneverksted på Alnabru.

TAPER PÅ NYE REGLER: Verkstedarbeidere har tapt mange tusen kroner på de nye reglene for godtgjørelser på helligdager som Mantena ensidig innførte i fjor. Bildet er fra Mantenas jernbaneverksted på Alnabru.

Tri Nguyen Dinh

morten.hansen@lomedia.no

I fjor endret vedlikeholdsverkstedet Mantena, som blant annet vedlikeholder NSBs tog, godtgjørelsen for å jobbe på høytids­dager. Endringene førte til at enkelte tapte opp til 10–12.000 bare i påsken i fjor. Bakgrunnen for endringen var at Mantena mente overenskomsten har vært feiltolket i 15 år, noe som har ført til feil lønn i samme periode.

Det var og er Norsk jernbaneforbund (NJF) og LO Stat uenig i. Nå har LOs juridiske avdeling sett på saken, og de støtter forbundets tolkning.

Nå vil NJF ta saken til arbeidsretten.

– Vi har konferert med LOs juridiske avdeling, de støtter vår tolkning, og har gjort klart et søksmål, sier Kjell Næss, nestleder i NJF.

Dette er de 25 dårligst betalte yrkene

Virker underlig

Ved arbeid på høytidsdager, «røde dager» i jul, påske, pinse, 1. og 17. mai, fikk de ansatte betalt en ekstra dag – et tillegg til lønn for arbeid på helligdag. Eventuelt har det blitt gitt en fridag. Dette mener altså Mantena har vært feil.

Lite troverdig, mener Næss.

– Vi hadde avtaler som var like på disse punktene da virksomheten var en del av staten, og som ble videreført da Mantena ble skilt ut som et AS i 2012. At bedriften skal ha gjort feil utbetaling i så mange år virker noe underlig, for å si det mildt, sier Næss.

Avtalene går tilbake helt til 80- og 90-tallet.

– Bevisbyrden må ligge på bedriften, som mener de ikke har vært klar over hvilke utbetalinger man hadde på disse punktene i over 30 år, fastslår Næss.

Har en god sak

Forbundet har hatt flere møter med arbeidsgiver uten å komme til enighet. Næss regner med at saken vil komme opp i løpet av høsten.

– Gjennom disse møtene har vi fått klargjort konfliktgrunnlaget. Vi mener vi har en god sak, fordi de punktene vi tar opp går langt tilbake. Det vil overraske oss veldig hvis vi taper denne saken her, fastslår Næss.

Ville endt i konflikt

Da NJF-magasinet skrev om saken i fjor høst, var klubben til verkstedarbeiderne sterkt uenig i framgangsmåten.

– Overenskomsten endres gjennom forhandlinger ved hovedoppgjørene annethvert år. Hvis en slik framgangsmåte er mulig, er ikke avtaleverket vårt verdt mye. I en forhandling ville arbeidstakerne aldri godtatt en slik løsning, antakelig ville det endt i konflikt, mente Petter Trønnes, leder for verkstedarbeiderne i Mantena.

Må innrette seg

Mantena har siden uenigheten startet benyttet seg av resignasjonsplikten. Den sier at arbeidstakerne må innrette seg etter arbeidsgivers beslutning, selv om de mener den er rettsstridig. Det gjelder til spørsmålet er rettslig avgjort.

Leserinnlegg: Helligdagsgodtgjørelse i Mantena AS

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse