NINA HANSSEN (tekst) OLE PALMSTRØM(foto) " />
MOTBAKKE: Janina Hortman synes det er tungt å være tillitsvalgt i det hun opplever som en politisk motbakke.

MOTBAKKE: Janina Hortman synes det er tungt å være tillitsvalgt i det hun opplever som en politisk motbakke.

Ole Palmstrøm

Elektropersonalets leder sliter i motbakke: – Det er ekstremt tøft å være tillitsvalgt under denne regjeringen

Janina Hortman (57) står midt oppe i en massiv privatisering av norsk jernbane, men hun nekter å være seriøs i mer enn åtte timer per dag.
2019030612061920190410203756

nina.hanssen@lomedia.no, ole@lomedia.no

Hun blir beskrevet som en tøff og uredd fagforeningsleder. Men når vi møter henne, er det nok glimtet i øyet og det gode humøret som er mest påfallende.

I ti år har hun vært landsrådsleder for elektromontørforeningen i Norsk Jernbaneforbund og hatt mange tøffe tak med gutta i signal, el-kraft og kontaktledningsmiljøet. Hun var i sin tid landets første kvinnelige kontaktledningsmontør på Bergensbanen.

– Jeg har ikke reflektert mye over at jeg er kvinne i et mannsdominert yrke, men har noen ganger tenkt at når jeg gjør feil, så vil noen hevde at det er fordi jeg er kvinne. Når jeg gjør noe veldig bra, er det noen som sier at jeg gjør det til tross for at jeg er kvinne.

Norge kan trenge dobbelt så mange tog i 2050

Diskodrops

Hortmann beskrives også innimellom som et gnagsår når ting ikke går hennes vei i diskusjoner med Jernbaneforbundets politiske ledelse og bedriftsledelsen. Det kan hun leve godt med.

For henne kommer medlemmene og sliterne først, og hun blir også omtalt som et raust og kreativt menneske.

– Jeg har som en regel for meg selv at åtte timer seriøsitet er maks per dag. Resten av døgnet er jeg gjerne med på det meste av ablegøyer med venner og kolleger, ler hun.

Og legger til at hun i ungdommen var å regne som et «diskodrops», som meldte seg inn i fagforeningen i Norsk Jernbaneforbund i 1983 fordi hun hadde hørt at de hadde kule fester der.

ÅPEN: Elektromontørenes frontkvinne liker både Ozzy Osbourne og Karin Andersen (SV)

ÅPEN: Elektromontørenes frontkvinne liker både Ozzy Osbourne og Karin Andersen (SV)

Ole Palmstrøm

I pappas jernbanespor

Janina Hortman er født i Tønsberg, men fordi faren var jernbanemann, flyttet familien til Finse.

– På den tiden var det et levende, men isolert sted med 120 innbyggere, inkludert hjemmestrikka unger som lekte langs jernbaneskinnene og i lokstallen. Den var et lite eldorado for oss barna, forteller Hortman, som nå er bosatt i Trondheim.

Familien hennes var engasjert i politikk, og barna fikk streng beskjed om at jaffaappelsiner ikke skulle spises. Israelsk og sørafrikansk frukt skulle boikottes.

– I tillegg ga faren min meg streng beskjed om at vi barna ikke kunne bruke ITT kasettspiller fordi den amerikanske produsenten utnyttet arbeiderne, forteller hun.

Oppveksten gjorde henne samfunnsengasjert, og selv om hun aldri har vært særlig opptatt av partipolitikk, har hun stått på lista til både SV, Rødt og Norges Kommunistiske Parti (NKP) i forbindelse med lokalvalg.

Tro på fagbevegelsens makt

– Jeg er vel en politisk tøs som hopper litt rundt, men partipolitikk har aldri interessert meg veldig. Jeg synes det er trist at Ap er veldig utydelig og ser ut til å manøvrere ut fra vilje til makt. De virker mindre opptatt av å meisle ut sin egen politiske kurs. Selv har jeg mest tro på fagbevegelsens makt når vi står samlet, sier hun.

DISKODROPS: Ryktet om kule fester fikk Janina til å melde seg inn i NJF. Nå har hun vært elektromontørenes leder i over ti år.

DISKODROPS: Ryktet om kule fester fikk Janina til å melde seg inn i NJF. Nå har hun vært elektromontørenes leder i over ti år.

Ole Palmstrøm

I tillegg til fagforeningsvervet, vil hun nok stå på NKPs liste i Trondheim ved neste valg også, selv om hun aldri har vært medlem.

– For meg er det greit å stå bak et parti som støtter oss i den fagligpolitiske kampen som vi står midt i. Jeg har stor glede av å lese avisene Friheten og Klassekampen fast. Da får jeg et mer nyansert syn på hva som skjer i samfunnet, sier hun.

Hortman er frustrert over at så få følger med på hva som er i ferd med å skje med landet.

– Etter flere år med en blåblå regjering, ser vi veldig tydelig at vi er i ferd med å bygge ned velferdsstaten, og at forskjellene mellom folk øker for hver dag som går. Jeg lurer på når vi skal stoppe opp og si at nok er nok, sier hun og rister oppgitt på hodet.

Men hun er imponert over hva de har fått til i Oslo.

– I Oslo har de klart å reversere privatisering både i renovasjon og på andre områder. Dette bør også politikere andre steder se og lære av til neste valgkamp, sier hun.

Torgeir (24) har streiket for tariffavtale i 7 måneder: – Mange tror streik er ferie, men det er hardt arbeid

Savner mer engasjement

Hortman synes det er lite solidaritet med de som blir rammet av regjeringens usosiale kutt.

– Erna Solbergs kutt rammer uføre og de svakeste, men det er ikke så mange som protesterer. Utviklingen skjer gradvis, og ingen reagerer lenger. Middelklassen ser ut til å engasjere seg mer når tema er strømpriser og bomveier, eller når det er snakk om ulv. Hvordan er det mulig å samle 10.000 mennesker utenfor Stortinget i ulvedemonstrasjon? Men når velferdsstaten raseres og regjeringen selger ut vårt felles arvesølv eller privatiserer, så holder folk seg hjemme? spør hun.

Hortman skulle gjerne visst hvordan vi kan trigge nordmenn til å engasjere seg mer og skulle også svært gjerne sett en mer nyansert presse som dekket viktige saker.

– Nylig gikk 300.000 mennesker fra fagbevegelsen, og «de gule vestene» som består av vanlige folk, ut i gatene i Frankrike og protesterte mot kutt. Hvor var de norske journalistene som skulle ha dekket dette? spør hun.

Norges største godstransportør på jernbane kan måtte legge ned innen to år: – Regjeringen må komme med tiltak nå

Privatisering

Hortman har mer tro på å mobilisere folk ansikt til ansikt. Man må ikke tro at Facebook og andre sosiale medier kan erstatte dette.

– Det skjer noe når vi er ute på arbeidsplassen og prater med folk. Jeg har mer tro på denne måten å jobbe på enn å skrive blogg eller lage en app, sier hun.

Hun håper folk engasjerer seg mer mot EUs jernbanedirektiv og regjeringens jernbanereform som åpner opp for full privatisering.

– Nå har velferdsprofittører kommet inn i flere sektorer, og med jernbanereformen åpnes det nå også fullt opp for privatisering og New Public Management. Bane Nor har fått streng beskjed om at all drift og vedlikehold skal konkurranseutsettes. Det ligger sterke politiske føringer om privatisering over hele linja. Vi tillitsvalgte prøver å påvirke gjennom trepartssamarbeid, men de kjører over oss hele tiden. Kanskje skulle vi heller slått oss sammen med folkelige bevegelser i gule vester og gått ut i gatene? spør hun.

Drift og vedlikehold av jernbanenettet settes ut på anbud. Her er planene

Oslo-modellen

Hun sukker. Akkurat nå føles det som å jobbe i motbakke hele veien, og det er ekstremt tøft å være tillitsvalgt under denne regjeringen, ifølge Hortman.

– Vi føler vi er på defensiven hele tiden og må forsvare arbeidsplasser og opparbeidede rettigheter. Det er tungt i den politiske motbakken, innrømmer hun.

Hun skulle gjerne sett at vi fikk et regjeringsskifte ved neste korsvei.

– Kanskje bør partiene som nå samarbeider i Oslo, vise fram Oslo-modellen som motvekt til all privatisering og konkurranseutsetting, sier den partiløse jernbanetoppen.

{"430403":{"type":"m","url":"/image-3.430403.8d4955e625","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"430407":{"type":"m","url":"/image-3.430407.63530.fb3dab0c65","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"68","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f5","title":"Janina Hortman (57)","closed":false,"place":"– Jeg har ikke reflektert mye over at je"},{"type":"f2","title":"7 kjappe","closed":true,"place":"I pappas jernbanespor"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Vi er i ferd med å bygge ned velferdsstaten, og forskjellene mellom folk øker for hver dag.","place":"Savner mer engasjement"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Janina Hortman (57)

Leder av Elektropersonalets landsråd i Norsk Jernbaneforbund

Frykter at privatisering av drift og vedlikehold av det norske jernbanenettet fører Bane Nor og NSB ut i kaos.

7 kjappe

1. Hva har du ennå ikke gjort i livet?

Jeg har vært i Napoleons fotspor på Elba og Korsika, men St. Helena mangler

2. Hva gjør du når du skal unne deg noe?

Da kjøper jeg meg nye sko og/eller cheese-doodles.

3. Hva er ditt første barndomsminne?

Det er da jeg var tre år, pappa dro på jobb, og jeg gråt fordi jeg ikke fikk være med.

4. Hva er du lei av?

Erna Solberg og feighet.

5. Hva gjør deg bekymret?

De mørkeblå skyene over hele Europa med autoritære og religiøse overtoner og en passiv fagbevegelse og venstreside. Jeg er bekymret for maktkonsentrasjon hos kapitalistene.

6. Hvem har imponert deg mest?

Min nestleder Tommy Hansen. Han har evnen til å sette seg inn i ­kjedelige lover og avtaler og samtidig være blid. Men også SVs Karin Andersen som er Stortingets sliter nummer én for arbeidsfolk. I tillegg vil jeg nevne Zinedine Zidane og Ozzy Osbourne.

7. Hva vil du anbefale foran neste valg?

Vi må forhindre at noen få mennesker skal gjøre seg rike på felleskapets bekostning. Dessuten må vi stanse ­privatiseringen og reversere Jern­banereformen.

Vi er i ferd med å bygge ned velferdsstaten, og forskjellene mellom folk øker for hver dag.

{"430403":{"type":"m","url":"/image-3.430403.8d4955e625","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"430407":{"type":"m","url":"/image-3.430407.63530.fb3dab0c65","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"68","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f5","title":"Janina Hortman (57)","closed":false,"place":"– Jeg har ikke reflektert mye over at je"},{"type":"f2","title":"7 kjappe","closed":true,"place":"I pappas jernbanespor"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Vi er i ferd med å bygge ned velferdsstaten, og forskjellene mellom folk øker for hver dag.","place":"Savner mer engasjement"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}