JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EUs fjerde jernbanepakke:

Grønt lys for EUs jernbanereform: – Sterkt beklagelig, mener Ap

Høyesterett bekrefter at det holder med alminnelig flertall i Stortinget for å gi samtykke til EUs fjerde jernbanepakke.
Norsk Jernbaneforbund har hele tiden hevdet at en implementering av EUs fjerde jernbanepakke vil føre til at Norge mister råderetten over egen jernbanepakke, og at det derfor er grunnlovsstridig.

Norsk Jernbaneforbund har hele tiden hevdet at en implementering av EUs fjerde jernbanepakke vil føre til at Norge mister råderetten over egen jernbanepakke, og at det derfor er grunnlovsstridig.

Ole Palmstrøm

I en betenkning til Stortinget konkluderer Høyesterett enstemmig med at den myndighetsoverføringen til EU som vil finne sted i fjerde jernbanepakke, må kunne regnes som lite inngripende.

Det betyr at det holder med alminnelig flertall når Stortinget skal gi samtykke til innlemmelse av jernbanereformen i EØS-avtalen.

Det er første gang siden 1945 at Stortinget spør Høyesterett til råds på denne måten.

Les også: «Firerbanden» vil sende EUs fjerde jernbanepakke til Høyesterett

Direkte maktoverføring

Saken er spesiell fordi EUs fjerde jernbanepakke gir EUs jernbanebyrå ERA myndighet til å fatte beslutninger direkte mot aktører i Norge, samtidig som EU-domstolen blir klageorgan.

Dermed overføres makt til et byrå der Norge ikke har stemmerett, og en domstol der Norge ikke har dommere. Det bryter med normalen, som er at Norge har sitt eget kontrollsystem gjennom EØS-tilsynet Esa og EFTA-domstolen.

SVs transportpolitiske talsperson Arne Nævra var pådriver for å få saken opp for Høyesterett. Han mener domstolens konklusjon er beklagelig, men ikke overraskende.

– Høyesterett har lagt vekt på Stortingets praksis når det gjelder overføring av myndighet til EU og EØS. Da er svaret på en måte gitt, sier Nævra.

Les også: Hva er EUs fjerde jernbanepakke?

Stortingspraksis

Høyesterett viser til at det har utviklet seg en stortingspraksis over tid i denne typen saker som nå må anses å være gjeldende rett.

«Dette gjelder ikke bare ved myndighetsoverføring til organisasjoner som Norge er medlem av, men også, i noen tilfeller, ved overføring av myndighet til organisasjoner som Norge ikke er tilsluttet. Slik praksis veier rettslig sett tungt», skriver Høyesterett i en pressemelding.

Ny undersøkelse: Flertallet av oss mener at jernbanen blir dårligere med konkurranse

Arbeiderpartiets transportpolitiske talsperson Sverre Myrli tror utfallet nå vil bli at regjeringspartiene og Fremskrittspartiet banker igjennom reformen.

– Dette betyr at flertallspartiene Høyre, Venstre, KrF og Frp kan trumfe gjennom sin privatiseringslinje. Det er sterkt beklagelig, for den har gitt en eksplosjon i tallet på høytlønnede direktører, mens vanlige folk må stå og vente på perrongen, sier han.

«Lite inngripende»

EU-pakken innebærer at ERA får myndighet til å fatte visse typer vedtak overfor jernbaneselskaper som vil drive virksomhet i Norge og overfor produsenter av rullende jernbanemateriell, det vil si togsett, lokomotiver og vogner.

«Den myndighetsoverføringen som etter reglene i fjerde jernbanepakke vil finne sted til EUs jernbanebyrå, går etter Høyesteretts syn ikke ut over det som må kunne regnes som lite inngripende», skriver Høyesterett i sin betenkning til Stortinget.

Det var den såkalte firerbanden på Stortinget, det vil si Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og SV, som før jul sikret flertall for å be Høyesterett til råds. Høyre, Venstre og KrF stemte mot.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse