MORTEN HANSEN (tekst) " />
Jon Georg Dale (Frp) ble samferdselsminister 31. august 2018. Han har tidligere vært landbruks- og matminister.

Jon Georg Dale (Frp) ble samferdselsminister 31. august 2018. Han har tidligere vært landbruks- og matminister.

Ole Palmstrøm

Joviale Dale kunne blitt en god tillitsvalgt for fagbevegelsen. Men, nei

Politikken trumfet fagbevegelsen for samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp), odelsgutt og tidligere kjøttskjærer i Nortura.
2019020108323820190410203756

morten.hansen@lomedia.no

– Nei, bare bli. Det går fint.

Jon Georg Dale lener seg bakover i stolen, og legger den ene foten over kneet. Det er nesten så vi kan føle at han har lyst til å slenge føttene på bordet.

Vi har fått en halvtime med samferdselsministeren. 30 minutter til et portrettintervju. En umulighet. Nå er vi godt på overtid, og rådgiveren i rommet ser på klokka. Men Goggen roer det hele ned. Ettermiddagen er ung. Tottenham har spillefri. Han har ikke noe hast.

– Jeg har aldri blitt kalt for Goggen før jeg begynte å jobbe i Oslo. Da jeg begynte som rådgiver i helsefraksjonen på Stortinget, hvor Jon Gåsvatn satt, ble det til at jeg ble kalt Goggen – for å skille mellom oss to som het Jon. Men det var Erna Solberg som gjorde det kjent, da jeg ble utnevnt til statsråd. Og jeg er en lojal soldat. Når hun sier hopp, så hopper jeg, smiler Jon Georg.

Et lite opprør

Vestlendingen, arbeidskaren, den joviale Jon Georg som snakker som folk forstår. Han som smiler når han tar deg i hånda. Kameratslig, men samtidig med autoritet. Han kunne blitt en god tillitsvalgt. Som kjøttskjærer i Nortura kunne han vært et funn for Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).

Men, nei.

– Jeg har ikke rent mel i posen, konstaterer Dale.

Da han begynte å jobbe på slakteriet i Ålesund, manglet det ikke på forsøk på å få den unge Dale organisert i NNN.

– Det gjorde jeg aldri – det var mitt lille ungdomsopprør. For meg var dette min kamp mot koblingen mellom Arbeiderpartiet og fagorganisasjonene. Det ble på en måte som om jeg skulle bruke arbeidstiden min til å være med på å finansiere Arbeiderpartiet, og fritiden min til å bekjempe Arbeiderpartiet. Det var ikke noe jeg kunne gjøre – jeg får det ikke til å gå opp. Derfor har jeg vært uorganisert, sier Dale.

Han hadde likevel ikke noe problem med å jobbe sammen med andre organiserte.

– Jeg har respekt for alle som organiserer seg. I utgangspunktet er jeg for et organisert arbeidsliv. Det har vært store fordeler for Norge at vi har fått til et fornuftig og utviklende trepartssamarbeid, slår Dale fast.

• Meld deg på nyhetsbrevet vårt.

ALLSIDIG: Jon Georg Dale (Frp) har vært samferdselsminister siden 31. august 2018. Han har tidligere vært landbruks- og matminister.

ALLSIDIG: Jon Georg Dale (Frp) har vært samferdselsminister siden 31. august 2018. Han har tidligere vært landbruks- og matminister.

Ole Palmstrøm

De der heime

Men politikken trumfet fagbevegelsen. I motsetning til sine jevnaldrende politikerkollegaer, er ikke Dale et produkt av en hel oppvekst i et ungdomsparti. Selv om han har hatt politiske verv i hele sitt myndige liv, er han ikke en typisk broiler.

Som 17-åring satte han seg ned og leste alle partiprogrammene – og meldte seg inn i det partiet som han var minst uenig med. Et drøyt år etter satt han i kommunestyret, som den yngste kommunestyrerepresentanten i Volda noensinne. For Frp.

Siden har han vært i politikken.

– Jeg er glad jeg ikke har den bakgrunnen. Ikke for at de som har det er dårlige, men fordi jeg har hatt en oppvekst og forankring som har vært viktig for meg.

Ærlig arbeid

Men også valgene han har tatt, har vært viktig for Dale. Selv mener han at yrkesvalget har formet ham mye.

– Jeg har hatt et arbeid hvor jeg har lært verdien av å stå på, men også verdien av et kollegialt felleskap som fungerer og hvor man er avhengige av hverandre. Linjearbeid gjør det med deg, sier Dale.

Han er stolt av sin yrkesfaglige utdanning og av at han har jobbet i næringsmiddelindu­strien. Han blir hard i stemmen når han snakker om de som ser ned på dem med yrkesfaglig bakgrunn.

– Det er en av få ting som gjør meg oppriktig opptrekt. At noen driver og framstiller yrkesfaglig utdanning, de som gjør et ærlig fysisk arbeid, som noe mindreverdig. Vi trenger folk som gjør ærlig arbeid. Nå sier jeg ikke at akademikere ikke gjør det. Men det er ikke noe mindre verdt å gå den yrkesfaglige veien, sier Dale.

• Følg oss på Facebook.

SPURS: Jon Georg Dale (Frp) har sesongkort med tilgang til alle Tottenhams hjemmekamper i London.

SPURS: Jon Georg Dale (Frp) har sesongkort med tilgang til alle Tottenhams hjemmekamper i London.

Ole Palmstrøm

Identitet fra Dale

Det er noen år siden han har skjært kjøtt i linja. Metallhansken og fangforkleet er byttet ut med blådress. Han må definitivt kunne inkluderes i eliten. I tillegg bor han bare en liten trikketur fra distriktenes forhatte cafebord på Grünerløkka. Strengt tatt går det raskere om han triller ned på bysykkelen.

Det er langt, på flere måter, til Dale ved Dalsfjorden på Sunnmøre.

– Jeg tror de kjenner meg igjen, smiler Dale.

Du kan ta Dale ut fra Sunnmøre, men du kan ikke ta sunnmøringen ut av Dale.

– Jeg tror de i alle fall har sett at jeg prøver å gjøre ting på mitt vis. Så får de gjøre opp status hver for seg. Men det viktigste jeg har tatt med meg fra Dale, er identitetsfølelsen. Jeg er derfra. Og jeg har tatt med meg et perspektiv om hvordan de vurderingene jeg gjør vil se ut der.

Respekt for andres penger

Så spørs det om de der hjemme er like fornøyd med politikken bygdas sønn fører. At togene legges ut på anbud er nok lettere å akseptere. Men at postbudet ikke kommer hver dag er vel vanskeligere å svelge?

– Sunnmøringer er ganske rasjonelle. Den dagen det ikke kommer post, skjønner man at det ikke er fornuftig å kjøre med en tom postbil rundt fjorden. Endringene i posten startet ikke med at vi ville ta posten i fra folk. Det startet med at folk sluttet å sende post. Når verden endrer seg må det offentlige endre sine tjenester, fastslår Dale.

Og det offentlige er i endring. I deler av Dales departement merkes det at det er en sunnmøring ved rattet.

– Jeg er opptatt av at jeg forvalter andre sine penger. Jeg er helt sikkert på at folk vil ha mer vei, bane, post, Men de vil ikke betale mer for det enn de må. Kostnadseffektivisering handler sikkert om den kulturelle sunnmøringen, men det handler mest om grunnleggende respekt for andre sine penger. Offentlig sektor har et forbedringspotensial med å forvalte pengene effektivt. Vi skal bruke de pengene vi må, men vi skal ikke fråtse, slår Dale fast.

Jon Georg Dale (Frp) ble samferdselsminister 31. august 2018. Han har tidligere vært landbruks- og matminister.

Jon Georg Dale (Frp) ble samferdselsminister 31. august 2018. Han har tidligere vært landbruks- og matminister.

Ole Palmstrøm

Arv og miljø

Men helt blottet for evnen til å fråtse er han ikke. Vi snakker tross alt om en som bor i Oslo, og som har sesongkort til Tottenhams hjemmekamper i London.

Med jobb som statsråd er det å kaste penger ut av vinduet.

– Jeg prøver å dra over så ofte som jeg kan – men det er selvfølgelig altfor sjelden. Men sesongkortet betaler jeg med glede. Dessuten er det en naturlig grunn til at jeg fortsetter å kjøpe det. Jeg sto i sju år på lista for å sikre meg retten til sesongkort. Det kommer en tid da jeg får muligheten til å se flere kamper. Derfor fortsetter jeg å kjøpe det, understreker Dale.

Det er ikke til å unngå å se at han er over middels interessert i Tottenham. På statsrådkontoret henger det flagg og skjerf. Dale mener det er et resultat av arv og miljø.

– Brødrene mine er også Tottenham-supportere. Vi har noe større sammen. Det er jo fint. Ikke sant?

Nå er det nok mest miljø. Faren til Dale, som i en årrekke har representert Senterpartiet i kommunestyret i Volda, holder med Manchester United.

– Senterpartiet og United. Stakkars. Det er jo bare trist.

Odelsgutten

Men før han kan dra på flere fotballkamper i London, gjenstår det mye politikk igjen for Dale. Kanskje er han akslet for flere verv. Som statsråd har han nådd langt. Det kan bli bedre. Han har odelsretten på gården hjemme. Men Dale har også blitt nevnt som en potensiell odelsgutt i Frp. Dale ber om å bli trodd på at han ikke ofrer lederposisjonen i Frp en tanke.

– Odelsretten må jeg ta stilling til en eller annen gang. Å lede et parti er i høyeste grad en hypotetisk problemstilling. Heldigvis, fastslår Dale.

Jon Georg Dale (Frp) ble samferdselsminister 31. august 2018. Han har tidligere vært landbruks- og matminister.

Jon Georg Dale (Frp) ble samferdselsminister 31. august 2018. Han har tidligere vært landbruks- og matminister.

Ole Palmstrøm

– Det er morsomt at du spør. Naturligvis er det det. Vi driver med politikk for at vi tror på det. Men jeg trenger ikke å ta stilling til det. Jeg går ikke rundt og tenker på det. Jeg har jobbet fulltid med politikk de siste åtte årene. Det er ikke mulig å planlegge hva som skal skje i framtiden, sier Dale.

Han ser helst at det er en problemstilling det vil ta lang tid før blir aktuell.

– Fra 2009 til i dag har det skjedd noe med Frp. Vi har kommet i regjering, og vi har fortsatt i regjering etter valget i 2017. Det er først og fremst takket være Siv Jensens måte å lede partiet på. Hun har uovertrufne lederegenskaper. Vår fremste oppgave de kommende årene blir å holde motivasjonen hennes til å fortsette oppe, sier Dale.

London lokker

Kanskje er det den obligatoriske påtatte politiker-nøkternheten som snakker. Kanskje er det fotballhjertet som banker hardest. Kanskje er det drømmen om noen år i London som lokker mer enn en partilederpost.

– Det er noe spesielt med England. Humoren. Folket. Men jeg må lære meg litt bedre engelsk. «A pint, please», er ikke nok til å klare seg i lengden.

Snart skal nytt selskap drifte og vedlikeholde norsk jernbane. Fortsatt er det meste uavklart

{"424568":{"type":"s","url":"/image-3.424568.c63ab8d298","cap":"Jon Georg Dale (Frp) ble samferdselsminister 31. august 2018. Han har tidligere vært landbruks- og matminister.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"424569":{"type":"m","url":"/image-3.424569.7069a36cc4","cap":"Jon Georg Dale (Frp) ble samferdselsminister 31. august 2018. Han har tidligere vært landbruks- og matminister.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"424572":{"type":"m","url":"/image-3.424572.20dda90ce8","cap":"ALLSIDIG: Jon Georg Dale (Frp) har vært samferdselsminister siden 31. august 2018. Han har tidligere vært landbruks- og matminister.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"424578":{"type":"m","url":"/image-3.424578.3f9f95fc35","cap":"SPURS: Jon Georg Dale (Frp) har sesongkort med tilgang til alle Tottenhams hjemmekamper i London. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"77","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f2","title":"Jon Georg Dale (34)","closed":false,"place":"Et lite opprør"},{"type":"f4","title":"7 kjappe spørsmål","closed":true,"place":"Ærlig arbeid"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Jon Georg Dale (34)

Hva: Samferdselsminister. Odelsgutt og kjøttskjærer.

Hvorfor: Øverste ansvarlige for jernbanereformen, posttilbudet, veier og lufthavner, blant annet.

7 kjappe spørsmål

1. Hva har du ennå ikke fått gjort i livet?
Bo i London. En gang i livet skal jeg bo i England.

2. Hva gjør du når du skal unne deg noe?
Da reiser jeg vekk. Den eneste måten å få fri mentalt er å komme seg ut av landet.

3. Hva er ditt første barndomsminne?
Sauefjøset og Kvitaugo – den første sauen min.

4. Hva er du lei av?
At ting tar fryktelig lang tid.

5. Hva gjør deg bekymret?

Den tiltalende proteksjonismen i verden.

6. Hvem har imponert deg mest?
Foreldrene mine.

7. Hva vil du anbefale?
Å heie på Tottenham. Det blir aldri en kjedelig dag i livet.

{"424568":{"type":"s","url":"/image-3.424568.c63ab8d298","cap":"Jon Georg Dale (Frp) ble samferdselsminister 31. august 2018. Han har tidligere vært landbruks- og matminister.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"424569":{"type":"m","url":"/image-3.424569.7069a36cc4","cap":"Jon Georg Dale (Frp) ble samferdselsminister 31. august 2018. Han har tidligere vært landbruks- og matminister.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"424572":{"type":"m","url":"/image-3.424572.20dda90ce8","cap":"ALLSIDIG: Jon Georg Dale (Frp) har vært samferdselsminister siden 31. august 2018. Han har tidligere vært landbruks- og matminister.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"424578":{"type":"m","url":"/image-3.424578.3f9f95fc35","cap":"SPURS: Jon Georg Dale (Frp) har sesongkort med tilgang til alle Tottenhams hjemmekamper i London. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"77","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f2","title":"Jon Georg Dale (34)","closed":false,"place":"Et lite opprør"},{"type":"f4","title":"7 kjappe spørsmål","closed":true,"place":"Ærlig arbeid"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}