JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spekter-oppgjøret

Nå starter lønnsoppgjøret for 50.000 ansatte i statseide virksomheter som Vy, Posten, Avinor og NRK

I dag startet Spekteroppgjøret. Tarifforhandlingene omfatter 50.000 ansatte i store foretak som Vy, Posten, Avinor og NRK.
GOD AVSTAND MELLOM PARTENE: Det er ikke bare sosial distanse mellom Lise Olsen (t.v.), nestleder i LO Stat og Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter. Også på tema som områdeinndeling og pensjon for kultursektoren er det avstand mellom arbeidsgiver- og arbeidstakersiden.

GOD AVSTAND MELLOM PARTENE: Det er ikke bare sosial distanse mellom Lise Olsen (t.v.), nestleder i LO Stat og Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter. Også på tema som områdeinndeling og pensjon for kultursektoren er det avstand mellom arbeidsgiver- og arbeidstakersiden.

Alf Ragnar Olsen

morten.hansen@lomedia.no

Også kultursektoren og helseforetakene – i tillegg til en rekke andre små og mellomstore virksomheter – omfattes av dette oppgjøret.

Med en relativt liten ramme, 1,7 prosent, fra frontfaget som utgangspunkt, blir det ikke mye å forhandle om.

Lise Olsen, LO Stats forhandlingsleder er likevel optimistisk.

– Vi har fått litt mer enn vi trodde på før årets tariffoppgjør startet. I tillegg har vi et noe lavere overheng enn frontfaget, så vi har noe å gå på, sier Olsen.

Se alle overenskomstområdene i Spekter

Økt kjøpekraft og likelønn

Kravene til LO Stat skal fremme likelønn, bekjempe lavlønn samt sikre garantiordningene – i tillegg til å sikre økt kjøpekraft.

Anne-Kari Bratten, leder av arbeidsgiverforeningen Spekter, understreker at med rammen fra frontfaget, vil man få en gjennomsnittlig kjøpekraftforbedring på 0,3 prosent. Hun tror ikke økonomien vil by på store uenigheter i forhandlingene.

– Det er det jammen ikke mange andre land i verden som får til. En gjennomsnittlig kjøpekraftforbedring på 0,3 prosent hadde jeg ikke trodd på for noen måneder siden, sier Bratten.

Les også: Pensjon, korona og jernbane utfordrer LO Stat i lønnsoppgjøret

Uenige om organisering

Selv om kroner og øre er viktig for dem som jobber i de 220 virksomhetene det skal forhandles om, er det avtaleteksten som kanskje blir vanskeligst.

Ett av stridstemaene i de sentrale forhandlingene er områdeinndelingen. Spekter har tariffområdene tradisjonelt inndelt etter virksomhetene.

Etter hvert som antallet Spekter-bedrifter har blitt flere, har flere virksomheter, som i utgangspunktet ikke har noe felles, blitt samlet i samme område.

Vy, tidligere NSB, er med sine datterselskaper ett område. Men etter jernbanereformen har det blitt flere jernbanevirksomheter. Nå ønsker LO Stat at disse blir samlet i ett eget sektorområde. Det vil ikke Spekter.

– Jeg ser ikke noen grunn til at det skal samles i ett område. Disse jernbaneselskapene er forskjellige med forskjellig utgangspunkt og driver med forskjellige ting, sier Bratten.

Hun påpeker at Bane Nor er et statsforetak som ikke har produksjon, mens Baneservice og Spordrift opererer i markeder.

– Og persontogoperatørene, Vy, Go-Ahead, SJ og Flytoget er eid på fire forskjellige hender. Vi synes ikke det er grunn til at det skal være i et felles område, sier Bratten.

LO Stat vil samle jernbanen

LO Stat mene tvert imot at det er en fordel å samle de 17 selskapene det gjelder i en sektoren. Olsen påpeker at de har fellestrekk.

– Det er alle mulige fordeler å ha den samlet. En lokfører er en lokfører uansett hvilket selskap han jobber i, sier Olsen.

Da regjeringen innførte jernbanereformen understrekte de at det ikke var lønns- og arbeidsbetingelser det skulle konkurreres om.

– Det blir vanskelig å avslutte et område hvis vi ikke er blitt enige med arbeidsgiver om samme yrkesgruppe i et annet område, påpeker Olsen.

Kulturpensjon

Også bærekraft og pensjon vil bli en del av forhandlingene.

LO-medlemmene innen teater, orkester og operaen har hatt en midlertidig pensjonsordning siden 2016–17. LO Stat mener det er på høy tid å sikre disse en varig og langsiktig ordning. Det er en forhandling Bratten ikke er like interessert i å ta.

– Vi har pensjonsordninger der som har fungert bra og som har bidratt til at de ansatte har gode ordninger og bedriftene har mer forutsigbarhet over pensjonsutgiftene. Jeg ser ingen grunn til at vi skal gjøre noe med det nå. Vi har heller ikke hatt noen prosesser med LO Stat som skulle tilsi at det skulle bli noe tema, sier Bratten.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse