JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EUs fjerde jernbanepakke:

Nordmenn er skeptiske til EU-regler på norsk jernbane

Over halvparten av de spurte er skeptisk til følgene av EUs fjerde jernbanepakke, i en undersøkelse utført av Sentio Research.
SKEPSIS: I undersøkelsen mener over halvparten av de som har svart at norske myndigheter må ha ansvaret for jernbanesikkerheten.

SKEPSIS: I undersøkelsen mener over halvparten av de som har svart at norske myndigheter må ha ansvaret for jernbanesikkerheten.

Ole Palmstrøm

morten.hansen@lomedia.no

For motstanderne av jernbanepakke IV, har sikkerhet vært sentralt. Dette er også et av spørsmålene i undersøkelsen Sentio har utført på oppdrag fra et folkefinansiert initiativ.

På spørsmålet om norsk sikkerhet vil bli styrket eller svekket dersom Norge tilslutter seg EUs jernbanepakke IV, er det ingen klare svar som skiller seg ut.

21 prosent mener det vil styrke sikkerheten, mens 23 prosent mener det vil svekke sikkerheten. 22 prosent mener det ikke vil påvirke sikkerheten.

Nå starter maktkampen om jernbanen i Norge

Ikke behov for felles EU-regler

Men selv om deltakerne ikke har noe entydig svar på hva de mener om sikkerheten, er skepsisen stor til EUs jernbanepakke IV.

Over halvparten – 55 prosent – mener det er norske myndigheter som må ivareta jernbanesikkerheten i Norge. 28 prosent mener det er behov for felles regler med EU, mens 17 prosent ikke har gjort seg opp en mening.

Heller ikke troen på felles EU-regler er stor blant de spurte i undersøkelsen. 27 prosent av de spurte svarer at de mener Norge trenger felles regler med EU, for å sikre konkurransen på hele jernbanen i EU og EØS.

Jernbanetilsynet avviser at sikkerheten på jernbanen er truet av EU

Motstand i KrF og Frp

Som forventet er det velgerne på rødgrønn side som er mest skeptisk til EUs fjerde jernbanepakke, men også i KrF og Frp er det et flertall som vil ha fortsatt norsk kontroll med norsk jernbane. De som ville ha stemt på Høyre og Venstre er mest positivt innstilt.

De som ville ha stemt på de to sistnevnte regjeringspartiene er likevel ikke veldig begeistret over EU-direktivene for jernbanen. Det er omtrent like mange som sier de er for felles EU-regler, som de som svarer at de er mot.

Arbeiderpartiet sier nei til EUs jernbanepakke: – Av og til må vi sette foten ned

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse