JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mat- og drikkevareindustrien i Norge:

– Hva slags regjering vi får etter valget har stor betydning for mat- og drikkevareindustrien i Norge, sier LO-lederen

Råvareproduksjonen må økes og ungdommen må få troen på en framtid innenfor landbruket. Utfordringen til landbruket må tas på alvor, mener NNN forbundsleder.
Nils Kristen Sandtrøen og LO-leder Peggy Hessen Følsvik på Bakehuset.

Nils Kristen Sandtrøen og LO-leder Peggy Hessen Følsvik på Bakehuset.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Forbundsleder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), Anne Berit Aker Hansen, påpeker at uten en norsk råvareproduksjon har vi ingen norsk næringsmiddelindustri.

Arbeidsplasser

– Hvis industrien bare må importere råvarer fra utlandet, er det heller ikke aktuelt med bearbeiding i Norge. Da forsvinner hele næringsmiddelindustrien i Norge, sier Anne Berit Aker Hansen til FriFagbevegelse.

Pensjonert fiskeriarbeider tar gjerne fire år på Stortinget: – Rikfolk har vært på offensiven lenge

Med full import av alt, er det slutt på norsk næringsindustri, sier hun til FriFagbevegelse.

Anne Berit Aker Hansen tok med seg LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Ap-politiker Nils Kristen Sandtrøen til Innlandets mat- og drikkesentrum. I Brumunddal lages det både brød (Bakehuset), melkeprodukter (Tine Meierier) og kjøttvarer (Grilstad) til den store gullmedaljen.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik poengterer at dette er viktige aktører i norsk næringsmiddelindustri, som sørger for mange arbeidsplasser i distriktene.

– Hva slags regjering vi får etter valget har stor betydning for mat- og drikkevareindustrien i Norge, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

NHO, Bondelaget og NNN med felles krav: Jordbruket og matindustrien er lei å havne i bakleksa – lanserer 5 felles krav til en ny regjering

– Dette er en industri som er helt avhengig av en aktiv næringspolitikk. Den usynlige hånden Høyre tror på, løser ikke utfordringene til mat- og drikkevareindustrien i Norge, mener hun.

Råvareproduksjon

NNN-lederen mener på sin side det er på tide at man tar utfordringene landbruket står overfor på alvor.

– Det må lønne seg å produsere mat. Og det starter med råvareproduksjonen. Også må det gjøres noe med makta innenfor dagligvarekjedene, sier Anne Berit Aker Hansen til FriFagbevegelse.

På besøk hos produksjonsarbeiderne fikk hun også klar beskjed om hva som er viktige saker for forbundets medlemmer.

Vil ha avgiftskutt: Prisen på alkohol må ned, mener Arcus-tillitsvalgte Arne: – Det er den eneste måten å redusere grensehandelen på

– Det er selvsagt reguleringer i forhold til arbeidstid, faste ansettelser, fagforeningsfradraget og pendlerfradraget som de er opptatt av. Det er mye ubekvem arbeidstid, ikke så lett å reise kollektivt og store kostnader forbundet med å komme seg på jobb. Også er det mye sosial dumping, poengterer hun.

– Men det aller viktigste er å få til et regjeringsskifte, legger hun til.

Levende lokalsamfunn

Nils Kristen Sandtrøen er landbrukspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

Han er helt enig med Anne Berit Aker Hansen.

– I næringsmiddelindustrien finner vi den største andelen arbeidsplasser innen fastlandsindustrien. Det er ikke mange som vet det. Disse arbeidsplassene er den viktigste årsaken til at vi har levende lokalsamfunn fra sør til nord. Min aller største motivasjon til å jobbe for et reelt politisk skifte, er å skape en bedre politikk for arbeidsfolk som skal på jobb. Og sikre at produktene er tilgjengelig for alle oss andre som handler på butikken. Da må vi gjøre noe med maktforholdene innenfor bransjen. For meg er det klinkende klart at de som sitter på traktoren og som jobber på gulvet skal ha sin rettmessige del av verdiene som skapes, sier Nils Kristen Sandtrøen til FriFagbevegelse.

– Da kan vi ikke ha tre dagligvarekjeder som skalter og valter og pusher produkter ut for å ta en stadig større andel marginer på sine egne merkevarer, legger han til.

Enighet på rødgrønn side

Med «egne» merkevarer mener han kopiprodukter som gjør at du og jeg som forbruker ikke vet hvor kjøttet kommer fra.

Fikk du med deg denne? Svenn Arne er bonde og statsviter. Han sier nei til billigmat

– Det skviser vekk trygg norsk mat til fordel for importkjøtt, mener Sandtrøen.

Han mener landbrukspolitikken er et område hvor det er størst enighet på rødgrønn side foran valget.

– Vi har en felles plan for å sikre inntektene for bonden, sikre faste stillinger og trygge inntektene. Økt organisasjonsgrad er også en viktig sak. Det er ikke alle steder hvor man er like godt organisert som for eksempel her på Tine. Og vi må ta kampen mot sosial dumping, spesielt innenfor fiskeforedlingen, mener Nils Kristen Sandtrøen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse