JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Hvis det å bli snekker, ikke er bra nok lenger – da er vi ille ute

Fabian Stang er bekymret for presset ungdommer på vei inn i arbeidslivet opplever.
GAMLEORDFØRERN: Fabian Stang etterlyser et mer raust og kjærlighetsrikt arbeidsliv. Til høyre møteleder Sigrun Aasland, fagsjef i Agenda.

GAMLEORDFØRERN: Fabian Stang etterlyser et mer raust og kjærlighetsrikt arbeidsliv. Til høyre møteleder Sigrun Aasland, fagsjef i Agenda.

Jan-Erik Østlie

jan.erik@lomedia.no

– Jeg møter mange unge mennesker som føler presset om å bli vellykket veldig sterkt. For det er jo ingen hemmelighet at det er mulig å bli en ny Røkke, sier høyrepolitiker Fabian Stang – tidligere ordfører i Oslo og nylig avgått statssekretær.

Stang var en av tre som i dag tidlig på et frokostmøtet med tittelen «Dagens handelsreisende» på selveste Nationaltheatret – landets dramatiske storstue – diskuterte utfordringene i arbeidslivet.

Dette er lønna i over 300 yrker

Hvem er taperne?

Møtet var et samarbeidsprosjekt mellom teatret og Econa, og hadde i tillegg til Stang også direktør i arbeidsliv NHO Christina Jullum Hagen og professor ved Høyskolen Kristiania Tom Karp som deltakere. Det hele ble ledet av Sigrun Aasland, fagsjef i Agenda. Bakteppe for møtet var at den amerikanske dramatikeren Arthur Millers «En handelsreisendes død» for tida spilles på hovedscenen – et stykke fra 1949 som handler om hvor lett det er å bli utdatert i arbeidslivet.

Hvem er taperne, og hvem er vinnerne i dagens arbeidsmarked? Det var ett av spørsmålene arrangørene stilte.

Vi = jobben vår

– Hvis det å gjøre en god jobb, eller for eksempel å bli en snekker, ikke er bra nok lenger – da er vi ille ute, sier Stang. Og får støtte av de andre diskusjonspartnerne.

– Vi har fått en ung generasjon med enormt høye forventninger. Forventningene har sin pris og må justeres. Dagens mennesker er ofte jobben sin – i mye større grad enn tidligere, sier Karp som ikke er redd for nye teknologi fordi han mener det er overraskende hvor mye nytt som kan læres bare du er motivert for det.

Samtidig som han erkjenner jobbens enorme betydning i våre liv, sier han også:

– Vi trenger noe annet enn bare jobben.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PROFESSOREN: Tom Karp ved Høyskolen i Kristiania mener mange av oss er jobbene våre.

PROFESSOREN: Tom Karp ved Høyskolen i Kristiania mener mange av oss er jobbene våre.

Jan-Erik Østlie

Fellesskapet er viktig

Men uten jobb er det sjøl i et velferdssamfunn vanskelig å leve. Dette er imiddlertid ifølge Jullum Hagen ikke hele hemmeligheten – penger er ikke alt.

– Folk trenger ikke bare inntekter, de trenger det fellesskapet jobben gir også. Faller du utenfor, taper du også sosialt, sier hun.

Alder bare et tall

Omstillingene fra manuelt arbeid til digitale og teknologiske løsninger fører til dyptgripende endringer i arbeidsmarkedet.

– Jeg er ikke så redd for robotene og tror det også i framtida blir nok jobber. Men la oss aldri bruke begrepet overtallig. Et godt og inkluderende arbeidsliv handler om god ledelse, sier Stang.

Ikke veldedighet

Men ingen av de tre maler et bilde at et rosenrødt arbeidsliv.

– Arbeidsgivere driver ikke veldedighet – så ærlige må vi være. Butikken skal gå rundt, sier Jullum Hagen.

Det som bekymrer NHO-direktøren kanskje mest er at det blir færre jobber for ufaglærte.

– Derfor må vi løfte folk fram til fagbrev!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NHO-DIREKTØREN: Christina JUllum Hagen har mye positivt å si om norske arbeidsliv, men understreker samtidig at arbeidsgiverne driver ikke en ansettelsespolitikk basert på veldedighet.

NHO-DIREKTØREN: Christina JUllum Hagen har mye positivt å si om norske arbeidsliv, men understreker samtidig at arbeidsgiverne driver ikke en ansettelsespolitikk basert på veldedighet.

Jan-Erik Østlie

Viktig med høy organisasjonsgrad

Det blir aldri noen dramatiske diskusjoner på Nationaltheatret denne morgenen – til det er de for enige. Det blir mer en samtale. Spørsmålet om fagorganisering er det møteleder Aasland som tar opp. NHOs representant signaliserer raskt at hennes organisasjon er svært opptatt av å bevare organisasjonsgraden. Det er for så vidt Stang også, men mener mange av organisasjonene har blitt noe gammeldagse.

– Må vi gjøre alt sånn vi alltid har gjort det, spør Fabian Stang og holder opp en kulepenn.

– Se den fine fargen, sier han. Og smiler sånn bare han kan det.

Kulepennen er sjølsagt blå.

LO spår pensjonssmell for sliterne

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse