JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Stopp ranet av Finnmarks framtid!

Budskapet fra mellom 400-500 frustrerte og sinte demonstranter Hammerfest lørdag var ikke til å misforstå. Røkke og Norway Seafoods ble ikke levnet mye ære i kulingen.
Folk i Hammerfest er dypt engasjert i det de frykter kan skje med trålerrettighetene og fiskeindustrien.

Folk i Hammerfest er dypt engasjert i det de frykter kan skje med trålerrettighetene og fiskeindustrien.

Jo Hestnes

jo.hestnes@lomedia.no

Iskald vind og OL-sendinger hindret ikke folk i Hammerfest i å møte fram på torget foran Rådhuset. «Stopp Røkke», «Trålerkvotene skal bli Hammerfest», «Gjenninnfør leveringsforpliktelsene»...var blant parolene som ble båret i fakkeltoget.

Etter demonstrasjonen ble det avholdt folkemøte på Arktisk Kultursenter. Dette er historisk grunn, det var her den gamle Findus-fabrikken lå.

Rasering?

– Kystopprøret mot Røkke og kapitalmakta sprer seg som ild i tørt gras. Her har vi levd av fisken i tusen år. Trålerkvotene ble gitt for at vi skulle leve her og ha en industri, sa Elin Holmgren fra Aksjonsgruppa.

For det er nettopp industri og fiskerettigheter det dreier seg om. Norway Seafoods har varslet at de vil redusere antall anlegg i Nord-Norge. I verste fall kan det bli igjen bare to av elleve anlegg, i Stamsund og i Båtsfjord. Til de aller fleste av disse anleggene er det knyttet bindinger i form av leveringsplikt og bearbeidingsplikt av fisken. Det har i lang tid vært strid om hvorvidt trålerne virkelig har overholdt leveringsplikten. Nå frykter folk at trålerrettighetene skal forsvinne om anleggene blir lagt ned.

Ordfører i Hammerfest, Alf E, Jakobsen (Ap), sa det slik:

– Røkke må gjerne fløtte til Minneapolis, men fesken skal bli igjen på kaia!

Sterkt engasjert

Ordføreren har et sterkt engasjementet for fiskeri- og industripolitikk. Han har da også ei fortid på en av byens trålere. Mange hammerfestinger har noen sesonger på en tråler eller noen år i fiskeindustrien. Ikke rart at engasjementet er sterkt i byen.

Jakobsen gikk også i rette med fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H):

– Hun vil ha levering til større regioner gjennom en ny forskrift. Dette finner vi oss ikke i. Dette skal folket sjøl bestemme.

– Vi må framsnakke fiskeriyrket, det er ei bærekraftig næring, sa Roger Hansen, tidligere ordfører i Gamvik kommune.

– Stopp ranet av Finnmarks framtid. La kvotene bli liggende igjen på kaia, lød Hansens budskap.

– Kvotene knyttet til Hammerfest utgjør en førstehåndsverdi på minst 200 millioner kroner, opplyste Gunnar Bolle i aksjonsgruppa.

– Dersom ikke Røkke klarer seg, må andre få komme inn og få prøve seg, men kvotene skal bli liggende igjen på kaia i Hammerfest, sa Bolle.

Ikke kjøp og salg

– Fisken tilhører det norske folk i felleskap. Ingen personer eller selskaper eller personer kan gis evigvarende kvoter. Fremtidige generasjoner skal ikke behøve å kjøpe rettigheter. Det sa Peter Ørbech, professor ved Universitet i Tromsø og en av landets fremste eksperter på fiskerijus. Ørbech hevdet at det har forgått en gradvis uthuling av jussen rundt fiskerispørsmål. Ifølge Havressursloven skal kvoter tildeles og forvaltes utfra overordnede politiske mål, og konsesjoner blir gitt ut fra overordnede politiske mål. Dette følges ikke lenger, mente Ørbech.

Ordfører Alf E. Jakobsen sier han er dypt skuffet over Røkke og Norway Seafoods.

– Da anlegget var til salgs fantes det ingen med tilstrekkelig kapital uten Kjell Inge Røkke. Jeg trodde på det Røkke sa. Det var dessverre en dyrekjøpt erfaring, sier Jakobsen, og fortsetter:

– Norway Seafoods har ikke engang tatt kontakt for å fortelle oss hva selskapet har tenkt å gjøre. Det er den eneste arbeidsgiveren som ikke tar kontakt for å fortelle oss om planene.

Også representanter fra Natur og Ungdom var representert.

– Vi er fire fra sentralstyret her. Denne saken er viktig også for miljøet. Fiskeri er en framtidsretta næring. Lokale ressurser skal bearbeides lokalt og utnyttes på en bærekraftig måte, fastslo Ida Lovise Skyldstad, nestleder i Natur og Ungdom.

Godt fornøyd

Tom Johansen, hovedtillitsvalgt ved Norway Seafoods Hammerfest, er fornøyde med dagen.

– Dette er veldig bra. Når ordførere, politikere, en professor og Natur og Ungdom stiller opp, viser det et engasjement. Folk er også kommet fra innlandet. Folk bryr seg og følger med.

Det såkalte kystopprøret startet i Mehamn og spredte seg siden til Vardø. Denne lørdagen var det også demonstrasjon i Lakselv. Neste lørdag er det planlagt fakkeltog i Melbu og Stamsund. Det jobbes også for å arrangere demonstrasjoner i Bodø og Tromsø. Det hele skal etter planen avsluttes foran Stortinget 3. mars.

– Feil inntrykk

Norway Seafoods mener opprøret er medieskapt, og at det er skapt et feilaktig inntrykk av konsernets planer.

I en uttalelse Nrk har fått tilgang til, utdyper konserndirektør Thomas Farstad :

«Det har festet seg et inntrykk av at selskapet bare vil videreføre ett foredlingsanlegg i Finnmark og ett i Nordland. Dette er feil. Norway Seafoods ønsker å bygge torskenæringen, og et slikt dramatisk scenario ligger langt unna de alternativer selskapet nå vurderer.

For det andre verserer det påstander om at Norway Seafoods og Havfisk (trålerrederiet, red. anm) bryter regelverket for leveringsplikten. Disse påstandene er det ikke hold i. Selskapene forholder seg til de retningslinjer som myndighetene fastsetter. Det er en betydelig avstand mellom fiskeripolitikken som er ønsket fra enkelte hold på kysten og de regulereringer som eksisterer samt det som er økonomisk bærekraftig.»

Røkke må gjerne fløtte til Minneapolis, men fesken skal bli igjen på kaia!

Ordfører i Hammerfest, Alf E. Jakobsen (AP)

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse