JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Tollvern gir bedre forbrukervalg

Det var friske toner da Arbeiderpartiet la fram sin landbrukspolitiske plattform i går i Mathallen i Oslo.
Fornøyd: Forbundsleder Jan-Egil Pedersen var glad for at AP la fram en så framtidsretta plattform for norsk landbruk og matindustri.

Fornøyd: Forbundsleder Jan-Egil Pedersen var glad for at AP la fram en så framtidsretta plattform for norsk landbruk og matindustri.

Håvard Sæbø

jo.hestnes@lomedia.no

– Dette er ingen ny vekkelse i Arbeiderpartiet, nei det er selve kjernen i sosialdemokratisk politikk, sa Jonas Gahr Støre, finanspolitisk talsperson i Ap.

– Vi må ha et landbruk som kan levere økt matproduksjon til en voksende befolkning. Dette berører alle i Norge, sa Gahr Støre.

Politisk flertall

Den landbrukspolitiske plattformen inneholder 25 punkter og omfatter alt fra bøndenes inntektsgrunnlag til videreutvikling og styrking av matindustrien. Målet er å skape et politisk flertall på Stortinget for å demme opp for eventuellle forslag fra den blåblå regjeringen som å bygge ned tollvernet. Det vil rasere norsk landbruk og dermed også store deler av matindustrien. For å skape en politisk allianse på Stortinget trenger Ap foruten støttespillerne Sp og SV også tilslutning fra KrF og Venstre.

– Ap ønsker å bidra til vitalisering av norsk landbruk, fastslo Gahr Støre.

– Landbrukspolitikken må ikke bli en politisk politisk slagmark. Det må ikke bli for mye sirkus og for lite brød, sa Knut Storberget, landbrukspolitisk talsperson i Ap. Storberget var opptatt av å knuse myter om late bønder og inneffektivt landbruk:

Omstilingsvillig

– Det finnes knapt ei næring som er mer omstillingsvillig og det er god produktivitets utvikling i det norske landbruket. Altså helt motsatt av det bildet som er skapt. Men vi vil videre og vil øke selvforsyningsgraden som var på 45 prosent i 2013.

Storberget lovte gode og langsiktige rammebetingelser for landbruket, noe som også vil gavne matindsutrien. Det eksisterer som kjent et "skjebnefellskap" mellom landbruk og industri: uten landbruk, ingen matindustri, og uten matindustri, intet landbruk.

Det falt mange lovord om Aps landbruksvisjoner både fra bondeorganisasjonene, fagbevegelsen, arbeidsgiverne og forbrukerne.

Norsk matmangfold

– Det er viktig for oss at det største opposisjonspartiet er så opptatt av landbruk, sa Nils Bjørke, leder i Noregs Bondelag, og fortsatte:

– Importvernet er med på å sikre forbrukervalg og sikrer også norsk matmangfold. Det er viktig at forbrukeren får velge norsk mat.

– Ap har skjønt det! sa Merete Furuberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag. Hun viste til at Ap var på linje med bondeorganisasjonen i viktige spørsmål:

– Jeg er glad for et fortsatt sterkt importvern og at markedsregulatorrollen skal være samvirkebasert. Det vil sikre forutsigbarhet.

Hun mente at forbrukeren ikke bare er opptatt av pris, noe som gjenspeiler seg i plattformen:

– Jeg er glad for at ordet "billig" ikke er brukt i plattformen. Det er flott!

Framtidsretta

– Dette er en stor dag og markerer noe framtidsretta, sa Jan-Egil Pedersen, forbundsleder i NNN. Han håpet at resten av Stortinget vil være med på å utvikle landbruket og matindustrien.

– Dette er et godt grunnlag for å utvikle næringen i framtida. Vi skal i hvert fall ha mat å leve av etter oljen!

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse