JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ARBEIDERLYRIKER: Amalie Kasin Lerstang er glad i den korte, noe mer fragmenterte diktformen.

ARBEIDERLYRIKER: Amalie Kasin Lerstang er glad i den korte, noe mer fragmenterte diktformen.

Jan-Erik Østlie

– Vi må bli mye mer opptatt av hva vi har felles, enn hva som skiller oss, sier forfatter Amalie Kasin Lerstang

Amalie Kasin Lerstang har skrevet diktsamlingen «Vårs» - om hvordan ditt syn på omverdenen er formet av din stand og stedet du kom fra.
2018083007000020180831192048

jan.erik@lomedia.no

«Jeg sier arbeiderklasse
veit ikke lenger hvem vi er
bærer tittelen som et smykke»

Diktet fins i Amalie Kasin Lerstangs diktsamling «Vårs».

– Vi blir mer og mer et delt klassesamfunn. Dette blir også skjønnlitteraturen mer opptatt av, sier Amalie Kasin Lerstang.

«Heretter heter det vårs»

Hun er født på Notodden i 1988. Nå har hun flyttet til Oslo, er utdannet tekstforfatter hos Westerdals og har ganske nylig kommet med diktsamlingen «Vårs» – ei bok som ifølge smussomslaget er en «politisk og håpefull diktsamling (…) en energisk samling om identitet, sosial arv, klassespørsmål og hvordan stedet man kommer fra, både det geografiske og det personlige, former ens blikk på omverdenen.»

Rik blir hun ikke av dette. Hun lever av skriving, ikke av bokskrivingen aleine, men det går rundt. Økonomisk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OPPLESING: Amalie Kasin Lerstang leser fra sin egen diktsamling på Popvenstre i Kubaparken i Oslo.

OPPLESING: Amalie Kasin Lerstang leser fra sin egen diktsamling på Popvenstre i Kubaparken i Oslo.

Jan-Erik Østlie

Dikt om en by

I 2014 fikk hun intet mindre enn Tarjei Vesaas’ debutantpris for romanen «Europa». Med den fulgte det 60.000 kroner, flere jobber og en ekstrem takknemlighet.

Og kanskje et voldsomt forventningspress?

– Nei, egentlig ikke! sier hun.

Og ikke gjorde hun noe så konvensjonelt som å følge opp suksessromanen med en ny roman heller – hun slo isteden til med arbeiderlyrikk. Skjønt, hun startet med en roman, men var ikke nok engasjert i tematikken. Og engasjert må hun være – hvis ikke blir det ingen diktning.

– Jeg hadde lenge tenkt å skrive om Notoddens industrihistorie. Så kom det noen tekster litt hulter til bulter, og slusene åpnet seg. Etter hvert ble det ei bok som skildrer en by, forteller hun.

I begynnelsen hadde noen av diktene titler, men de ble bare forstyrrende.

– Jeg ville ha en tekst som går og går, en tekst med driv.

Ingen å ta oppgjør med

ARBEIDERLYRIKER: Amalie Kasin Lerstanf har nettopp utgitt diktsamlingen «Vårs».

ARBEIDERLYRIKER: Amalie Kasin Lerstanf har nettopp utgitt diktsamlingen «Vårs».

Jan-Erik Østlie

Lerstang mener vi fortsatt kan lære mye av arbeiderbevegelsen. Ikke minst hva det er mulig å få til i fellesskap. Vi kan lære av arbeiderklassens engasjement og forpliktelsen til fellesskapsverdiene. Noe av dette er også nedfelt i arbeiderlitteraturen.

Men som så mange andre mener hun at arbeiderdiktningen er mindre tydelig i dag enn tidligere. Denne typen litteratur er ikke lenger knyttet til industriarbeideren, men mer til klasseskilleproblematikk.

– Klassebegrepet er blitt veldig fragmentert. Skal begrepet gi mening, må det være romslig. I dag fins det mange ulike og utsatte grupper i samfunnet det er verdt å kjempe for og skrive om, sier hun.

Forfatteren ser at merkelappen «arbeiderlitteratur» kan bli noe begrensende, men føler seg likevel friere enn mange andre forfattere.

– Hvis kvaliteten er bra nok, spiller det ingen rolle om litteraturen er politisk eller om den betegnes som arbeiderlitteratur. Sjøl vil jeg ha mer av dette og har ikke noe å skamme meg for, ingen bevegelse jeg skal ta et oppgjør med.

«Tødd life»

Ett begrep hun bruker en del er «Tødd life». Godt kjent for ungdommen på Notodden, småbyen som av noen bare kalles for «Tødden». Hun sammenligner det litt med den avdøde rapperen 2pac’s «Thug life» som beskriver en som lever på grensen til hva som kan virke fornuftig, utenfor loven og egen trygghet. Som lever et slags liv man er tvunget til å leve. For Lerstang er «Tødd life» et positivt ladet ord.

– Husk at Notodden er en liten by som ofte er blitt latterliggjort. «Tødd life» bruker vi med mye humor, og med en stolthet over å komme fra et ekte sted.

Lerstang er vokst opp i en politisk familie. Da er det lett å bli politisk engasjert, mener hun. Men det er ikke noen automatikk i at bare du vokser opp på Notodden, så blir du venstreradikal. Det fins mange høyrefolk i «Tødden» også.

Du mener vi må bygge opp en klassesolidaritet hvordan skal det skje?

– Hadde jeg visst det! Vi må bli mye mer opptatt av hva vi har felles enn hva som skiller oss. Ta dagens mange løsarbeidere – de har mye til felles med de gamle industriarbeiderne.

Lerstang mener at det som kan være litt spesielt med å prise fellesskapet er at betydningen og viktigheten kan være vanskelig å få øye på før du står i en sårbar situasjon og har behov for fellesskapet. Dette gjelder ikke minst på en arbeidsplass.

Må tro det er mulig

Å spørre en forfatter om hva de skriver om akkurat her og nå, kan ofte være en risikosport. Sårbart. Lerstang er mer åpen enn de fleste og avslører at det er prosadikt hun for tida jobber med.

– Jeg liker muligheten til å holde på det fragmenterte. Og vil ikke at diktene skal være for pene. De skal forstås av leserne, de kan gjerne være litt skravlete.

Kan skjønnlitteraturen endre verden?

– Nei. Men den kan påvirke samtalene. Og gi et lite bidrag til et samfunn som endrer seg langsomt. Skjønnlitteraturen kan dessuten gi et bidrag til at vi ønsker og orker å kjempe videre. Diktningen er viktig fordi den kan vekke deg opp. Ikke minst i krisesituasjoner. Når du skriver, må du jo tro at teksten har en vesentlig verdi. Kanskje kan det du skriver påvirke ett enkelt menneske, sier Amalie Kasin Lerstang.

{"413279":{"type":"s","url":"/image-3.413279.ce5617d448","cap":"ARBEIDERLYRIKER: Amalie Kasin Lerstanf har nettopp utgitt diktsamlingen «Vårs».","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"413280":{"type":"m","url":"/image-3.413280.4088635f3b","cap":"OPPLESING: Amalie Kasin Lerstang leser fra sin egen diktsamling på Popvenstre i Kubaparken i Oslo.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"83","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f2","title":"Utdrag fra «Vårs»","closed":false,"place":"Må tro det er mulig"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Utdrag fra «Vårs»

Vi sier ikke Notodden

vi kaller det Tødden

fra verandaen til søskenbarna

ser man helt til fabrikkbygga

vannet er mørkerødt

støyen fra festen inne

vi er mange folk fra Tødden

&empmargin;som tørker oss med
rue håndklær

sover i nuppete laken

i forhold som aldri tar slutt

skriver heimstadsdiktning

fra et mer ensomt sted

men er ikke poeter

er fra Tødden

lever tødd life

{"413279":{"type":"s","url":"/image-3.413279.ce5617d448","cap":"ARBEIDERLYRIKER: Amalie Kasin Lerstanf har nettopp utgitt diktsamlingen «Vårs».","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"413280":{"type":"m","url":"/image-3.413280.4088635f3b","cap":"OPPLESING: Amalie Kasin Lerstang leser fra sin egen diktsamling på Popvenstre i Kubaparken i Oslo.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"83","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f2","title":"Utdrag fra «Vårs»","closed":false,"place":"Må tro det er mulig"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}