JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømprisene

Baker Bjørn frykter strømprisene kan velte bakeriet

Da Vossabakst var nær konkurs i 2018 ble bakeriet reddet av at de ansatte kjøpte opp bedriften. Nå frykter de at strømprisene i ytterste konsekvens kan bety kroken på døra.
HÅRREISENDE: Baker Bjørn Engen forstår ikke hvorfor dagens regjering nøler med å ta mer politisk styring over strømmarkedet.

HÅRREISENDE: Baker Bjørn Engen forstår ikke hvorfor dagens regjering nøler med å ta mer politisk styring over strømmarkedet.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

I 2018 holdt det lille bakeriet på Voss på å gå konkurs. Men de ansatte nektet å gi opp, og de tre fast ansatte kjøpte opp bedriften. 

Det har kostet mye jobb, men de har klart å snu et underskudd på en halv million i året til det motsatte. Nå ser de med skrekk og gru på manglende styring fra Arbeiderpartiet og regjeringa hva gjelder strømkrisa.

– De sier at bedriftene har langsiktige avtaler og ikke trenger noen støtte. Vel, det stemmer på langt nær for alle, sier Bjørn Engen til NNN-arbeideren.

Savner forutsigbarhet

Bakeren har nylig inngått tariffavtale med NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund), og er opptatt av gode lønns- og arbeidsvilkår for seg og sine ansatte. 

Timelønna er økt med opp til 80 kroner de siste årene – samtidig som at de har fått på plass en sunn og stabil bedrift.

Men nå blir de spent bein på av et strømmarked i full gallopp. Hvor blir det av forutsigbarheten som regjeringspartiene trekker frem for næringslivet, spør Engen.

• Fanemarkering mot strømprisene: – Vi kan ikke sitte stille og se på at disse strømregningene fyker i været

– Politikerne maser om forutsigbarhet. Men så fort de kan gjøre noe med det så tør de ikke ta kontroll. Vi ønsker å bygge en solid bedrift, men da kan vi ikke leve med en plutselig tripling av strømkostnadene. Jeg blir så sint at jeg koker! Tenk om vi plutselig skulle tredoblet prisene på brødet, da hadde det nok blitt ramaskrik, sier Engen.

Dyrere i alle

Hjemme kan han og de ansatte kanskje skru ned varmen litt, for å bøte på de økte strømprisene. Men bakeriet kan ikke justere ned temperaturen når brødene skal bakes. Ovnene må gå fra klokka tre om natta, uavhengig av om kilowattprisen er 20 øre eller seks kroner.

Karianne Giljarhus Nondal er en av medeierne på Vossabakst. – Vi merker det jo når strømprisene øker, også privat. Det er mange tusen kroner ekstra i måneden. Lærling Arne Isdal Lirhus kan bli en av medeierne i bakeriet – om strømprisene ikke fratar ham muligheten.

Karianne Giljarhus Nondal er en av medeierne på Vossabakst. – Vi merker det jo når strømprisene øker, også privat. Det er mange tusen kroner ekstra i måneden. Lærling Arne Isdal Lirhus kan bli en av medeierne i bakeriet – om strømprisene ikke fratar ham muligheten.

Erlend Angelo

Samtidig skrur leverandørene opp prisene. Prisene på mel, olje, nøtter har økt med opp mot 20 prosent allerede før strømprisen økte.

– Vi kan ikke velte alle økningene over på kundene. De merker jo også på kroppen at renta øker, at strømmen hjemme er blitt mye dyrere.

– Og hva skjer til våren, under lønnsoppgjøret? Jo, da blir dyre lønnsoppgjør, som igjen blir en stor kostnadsøkning for oss som gjerne vil betale de ansatte skikkelig. Vi forsøker å bygge en stabil og god arbeidsplasser her, uten noe mål om bli millionærer. Vi har stått på knallhardt, og så får man rulla over seg uten at politikerne gjør noe med det!

Vond spiral

Strømprisene kommer på toppen av koronaen, med den konsekvensen at det til tider har vært ingen kunder i butikken og ikke minst at hotellene og andre eksterne kunder har holdt stengt.

– Det har vært harde bud med permitteringer, salget har stupt. Det var flere katter enn mennesker i gatene en periode her, sier Engen.

Støtteordningene under koronaen har heller vært mye å skryte av, mener han.

– Vi tapte 300.000 kroner og fikk dekket 16.000. Nå har vi folk her og får lønnsstøtteordningen, men den dekker bare ti prosent av lønna, sukker Engen.

Må si opp ansatte?

Bjørn sier de alltids kan tåle en eller to eller tre store strømregninger. Han er mest bekymret for hva den manglende styringa kan bety på sikt.

– Det er billig å produsere strøm her til lands. Det er stort konkurransefortrinn for oss og industrien. Myndighetene må finne en langsiktig løsning som gjør at vi nytte oss av dette fortrinnet, ellers kan det bli industridød på sikt, sier Engen.

Andre steder har bedrifter måttet si opp ansatte på grunn av strømprisen. Det er også en konsekvens bakerisjefen frykter i Voss.

– Ja, jeg frykter vi på sikt kan måtte si opp ansatte. Og i verste fall at vi går konkurs om vi ikke får mer forutsigbarhet.

Hans bønn til både eget forbund, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), og resten av fagbevegelsen er at det stilles strenge krav til regjeringa.

– Vi har stilt opp med midler og tid for å få dem valgt. Nå må de levere. De må ta styringa. Vi kan ikke sitte i båten, mens Støre og cos strategi er at vi skal venne oss til høyere strømpriser. Vi må gjøre opprør, for vi kan ikke leve med de kostnadene som veltes over på oss, formaner bakeren.

– De har jo tatt grep i bemanningsbransjen, med innleiestopp i Oslo og omegn? 

– Ja, de skal ha ros for det. Men de har hatt altfor stor tro på markedet over lang tid. Nå må de tenke nytt og ta styringa over flere markeder. 

Vil ha fastpris

Engen foreslår en kortsiktig løsning med fastpris for en periode.

– Vi kan ikke leve med dagens jojopriser. Men de må også finne langsiktige løsninger, det hjelper ikke for oss at strømmen var billig i fjor, tordner bakeren.

Anne Berit Aker Hansen, leder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, stiller seg bak bakerens krav om grep fra regjeringa.

– Vi har tatt opp dette internt, vi har tatt det opp både med LO og arbeidsgiverne, og opplever at det er enighet om at det må skje noe her. Jeg forventer at regjeringa kommer med noen kortsiktige løsninger – og jeg mener også at det må gjøres noe så vi ikke kommer i en sånn situasjon igjen, sier Aker Hansen til NNN-arbeideren.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse