JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bjørnar Moxnes på offensiven mot sukkeravgift-økningen

Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil jobbe knallhardt for å reversere sukkeravgiften og tror han skal få Frp med på laget.
RØDT: Erik Torkelsen (t.v) og Jostein Aukland (i midten), henholdsvis nestleder og leder av NNN-klubben på Ringnes, har fått RØDT-leder Bjørnar Moxnes på besøk.

RØDT: Erik Torkelsen (t.v) og Jostein Aukland (i midten), henholdsvis nestleder og leder av NNN-klubben på Ringnes, har fått RØDT-leder Bjørnar Moxnes på besøk.

Jan-Erik Østlie

jan.erik@lomedia.no

– Vi jobber med saken om den økte sukkeravgiften og har et godt håp om at vi får til en endring i revidert statsbudsjett, sier Bjørnar Moxnes, stortingsrepresentant og leder av Rødt.

Partiet Rødt har jobbet med denne saken lenge. Moxnes innser at det er regjeringen, og kanskje aller mest KrF, som sitter med nøkkelen i denne saken. Han har dessuten merket seg at Fremskrittspartiet har flagget – senest på deres landsmøte – at de er imot hele avgiften.

– Jeg har stor tro på at Frp mener alvor med at denne avgiften skal reverseres. Nå må snart de andre partiene på Stortinget også se at avgiftsøkningen har store konsekvenser for norske arbeidsplasser, sier Moxnes.

Frp vil revurdere sukkeravgiften

Intensjonsavtale lagt på is

Rødt-lederen hadde invitert seg sjøl til et to timers langt besøk hos Ringnes på Gjelleråsen rett utenfor Oslo, der han møtte klubbledelsen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) og ledelsen i Ringnes. Ringnes er en av arbeidsplassene som rammes av nettopp den økte sukkeravgiften.

Moxnes fikk høre at bransjens intensjonsavtale med helseminister Bent Høie (H), om å kutte sukkerinnholdet med 19 prosent, ble lagt på is da avgiftsøkningen kom.

Han ble videre fortalt at 77 prosent av det Ringnes selger fra sin alkoholfrie portefølje er uten sukker, og at Pepsi Max er landets mest solgte brus. Norge er nemlig ett av få land hvor en sukkerfri brusvariant er markedsleder.

– Avgiftsøkningen er takken

Totalt selges det over 50 prosent sukkerfri brus i Norge, noe som er mye mer enn i Sverige, som ikke har avgifter på brus.

– Som en takk for vår satsing på sukkerfri brus, helt i tråd med avtalen med myndighetene, får vi denne avgiftsøkningen, sier kommunikasjonsdirektør Johanna Ellefsen Rostad i Ringnes.

Kristelig Folkeparti begrunnet avgiftsøkningen med hensynet til folkehelsen da de kjempet den gjennom i budsjettforliket med regjeringspartiene. De har derfor fått mye kritikk for at den likevel rammer sukkerfritt og sukkerholdig likt. Som svar på denne kritikken har KrF signalisert at partiet er villig til å se på innretningen av avgiften.

Freia frykter nedbemanning når regjeringen øker avgiftene på sjokolade

– Burde vært utredet

– En differensiering mellom sukkerholdige og sukkerfrie produkter ville styrket det helsepolitiske fundamentet for avgiften og ville vært mer i tråd med samarbeidsavtalen med myndighetene, sier Ellefsen Rostad.

– Vi ser at avgiftsøkningen har ført til en ytterligere vekst i grensehandel på nett og over grensa. Det er godt nytt for svenske kremmere, men dårlig nytt for arbeidsplasser i Norge, statsfinansene og folkehelsa. Grensehandel fremmer hamstring, som gir et uønsket overforbruk, fortsetter hun.

Ellefsen Rostad forteller at den største veksten i svenskehandelen over nett nå kommer fra Vestlandet.

Kommunikasjonsdirektøren innrømmer at det er vanskelig å beregne konsekvensene av sukkeravgiftsøkningen, men det er en samlet forventning i bransjen om 10 prosent volumnedgang.

– Konsekvensene burde åpenbart vært utredet på forhånd før sånne avgiftsøkninger vedtas i Stortinget, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Respektløst

Klubbleder Jostein Aukland er også fortvilet over den manglende forståelsen hos politikerne – ikke bare på Ringnes sine vegne, men på vegne av hele industrien.

– Det er horribelt at politikerne har en sånn holdning til norsk næringsmiddelindustri. Det er respektløst, sier han.

– Vi registrerer at både Telemark Mineralvann og Coca-Cola har varslet permitteringer, og at de begrunnes med avgiftsøkningen.

Coca-Cola seier opp tilsette og stoppar plan om investeringer etter at sukkeravgifta vart innført

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse