JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Brudd for bryggeri og mineralvann. Nå kan det bli streik, tror forbundet

Lønnsforhandlingene til cirka 900 ansatte i bryggeri- og mineralvannfabrikker endte uten enighet.
Nå blir neste steg Riksmekleren – før det blir en eventuell streik. Og i år føles det relevant, sier tariffansvarlig Jarle Wilhelmsen i NNN. (Illustrasjonsfoto)

Nå blir neste steg Riksmekleren – før det blir en eventuell streik. Og i år føles det relevant, sier tariffansvarlig Jarle Wilhelmsen i NNN. (Illustrasjonsfoto)

Tri Nguyen Dinh

erlend@lomedia.no

De forhandlet til langt på natt, men klarte ikke å bli enige med NHO Mat og Drikke.

Dermed brøt NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund) forhandlingene for ansatte innenfor bryggeri og mineralvannfabrikker.

Neste steg er å få hjelp fra Riksmekleren – før en eventuell streik. Jarle Wilhelmsen, nestleder og tariffansvarlig i NNN, ser ikke bort fra at det skjer i år.

Les forhåndssaken: Veteranen tror på en løsning – men «lærlingen» spår streik

– Jeg må si at det føles veldig relevant for en streik i år. Det var et veldig besluttsomt forhandlingsutvalg som var klare for å kjempe, sier Wilhelmsen.

Lokale forhandlinger og overtid

Det var særlig to temaer som var vanskelig, ifølge Wilhelmsen.

Det ene var overtidsbetaling på lørdager, der de ansatte vil ha hundre prosent ekstra betaling hele dagen. I dag er det 50 prosent overtidsbetaling fram til 12 og 100 prosent etterpå.

Det andre temaet er av det mer prinsipielle sorten og omhandler lokale forhandlinger.

– Våre folk føler de får et diktat fra bedriftene når de forhandler lokalt, og det går på at de ikke kan overgå prosentene fra ramma i frontfaget, sier Wilhelmsen.

Kort fortalt skal lokale forhandlinger ta for seg hvordan det går med bedriften lokalt. Går den godt, så skal de ansatte også få sin del av kaka. Men ifølge Willhelmsen blir det stadig vanligere at de ansatte ikke får mulighet til å forhandle seg over den sentrale prosenten som fastsettes i frontfaget mellom Fellesforbundet og Norsk Industri.

Fra overrekkelsen av kravene tirsdag, med Jørgen Wille fra NO Mat og Drikke og Ann Elise Hildebrandt fra NNN.

Fra overrekkelsen av kravene tirsdag, med Jørgen Wille fra NO Mat og Drikke og Ann Elise Hildebrandt fra NNN.

Jan-Erik Østlie

Dagsing?

Som et mottiltak mot dette ønsker bryggeri- og mineralvannansatte seg muligheten til et ris bak speilet i de lokale forhandlingene.

Nærmere bestemt en form for «dagsingsrett» eller gå sakte-aksjon, det vil si en mulighet til å jobbe saktere eller mindre.

– Vi forsøkte oss med mange muligheter med ulik ordlyd her, blant annet at man kun skal følge den oppsatte arbeidsplanen, altså ikke jobbe overtid. Men vi klarte ikke å bli enige med NHO. Dette er jo prinsipielt vanskelig for NHO som ikke kunne svare ut med at dette var greit, sier Wilhelmsen.

I dag har tariffavtalen er formulering om såkalt temporeduksjon, men denne er ikke sterk nok etter et tap i Arbeidsretten langt bak i tid, ifølge Wilhelmsen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse