JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Bente Josefsen skulle gjerne sett at det fantes en politiker som tok tak i dette slik Dagfinn Høybråten gjorde da han lanserte røykeloven.

Bente Josefsen skulle gjerne sett at det fantes en politiker som tok tak i dette slik Dagfinn Høybråten gjorde da han lanserte røykeloven.

Jan-Erik Østlie

Du kan bli like avhengig av sukker som et rusmiddel

Da er det på tide å gjøre noe.


06.04.2021
11:23
06.04.2021 11:23

nina.hanssen@lomedia.no

– Hei, har du smakt indisk mat uten sukker. Nå blir det snart eksotisk kokkekurs også, sier den energiske og blide bestselgerforfatter Bente Josefsen (46) da vi møter henne i Lillestrøm.

Skrev en bestselger

Du har kanskje allerede lagt merke til henne i mediene. For midt i pandemien ga Josefsen ut sin første bok «Sukkeravhengig? Bli Frisk uten sukker» som klatret lynraskt oppover på bestselgerlista.

Da vi møter henne på den indiske take away-restauranten Indi Spice, har hun faktisk solgt flere bøker enn Jo Nesbø i år.

80 prosent sukker

Det er utrolig moro å få så bra respons på boka. Det viktigste for meg er å få ut budskapet om sukkerets virkning på helsen vår, og at sukkeravhengighet blir tatt på alvor i Norge, sier hun.

Hun forteller at rundt 80 prosent av maten vi kjøper, og som også serveres på restauranter i dag, er tilsatt sukker, og at nesten en fjerdedel av Norges befolkning har sukkeravhengighet. I boka forteller hun om en metode hun selv har brukt for å ta grep om avhengigheten.

Smugspiste

Allerede som barn hadde hun et søtsug på sjokolade, eggedosis og andre søtsaker. Dette fortsatte som voksen, og i boka forteller hun at hun sto opp midt på natta for å smugspise sukkerholdig mat så ikke mannen og hennes to døtre så det.

– Jeg spiste i smug alt som inneholdt sukker. Dette ødela nattesøvnen og helsa mi. Dessverre er det ikke helt uvanlig ved en sukkeravhengighet. Mange går dessuten rundt og spiser hele tiden, eller mange ganger om dagen. I ettertid har jeg lært at slik småspising påvirker blodsukker og insulin, fordøyelsen får ikke ro, vi hindrer cellefornyelse og cellereparasjon. Jeg ante ikke dette på den tiden. I likhet med mange som smugspiser la jeg på meg mange kilo og ble nedstemt, var sliten og kronisk trøtt en periode. Men det er få som forstår at dette henger sammen med hva vi putter i oss. Mange forstår ikke at de spiser så mye sukker i hverdagen.

Viktig helsedebatt

Josefsen forteller at det er sukker og andre raske karbohydrater (som omdannes til sukker) også i ris, pasta og sauser. Mange av kundene til hennes selskap Frisk uten sukker AS har fortalt at det er vanskelig å få tak i sukkerfri mat på restauranter. For har du en sukkeravhengighet, tåler du ikke sukker. Dette ønsket Josefsen å gjøre noe med og tok kontakt med Dolly Bal i Indi Spice for å høre om hun var interessert i et samarbeid.

Eksotisk og sukkerfri

Josefsen og Bal har satt i sammen en meny som er merket med «Frisk uten sukker». Denne er super om du har sukkeravhengighet, diabetes, ønsker å unngå gluten/mye stivelse eller rett og slett ønsker sunn, god og næringsrik mat. Josefsen elsker sterk krydret indisk mat som vindaloo og synes det er veldig spennende at Indi Spice nå vil lage menyer uten sukker. Dessuten er risen byttet ut med salat.

– Ja, vi har bestemt oss for å lage flere retter uten sukker. Jeg har tro på at dette er veldig bra for oss og for befolkningen. Maten skal smake like godt, lover innehaver Dolly Bal. Den indiske gründeren roser Josefsen som nå drar opp en viktig helsedebatt.

– Ja vi trenger en debatt, og ikke minst trenger vi en holdningsendring her i landet. Jeg skulle ønske matvareindustrien tok grep, sier hun.

Sendt boka til Gro

Josefsen skulle gjerne sett at det fantes en politiker som tok tak i dette slik Dagfinn Høybråten gjorde da han lanserte røykeloven. Hun har pratet med tidligere WHO-sjef Gro Harlem Brundtland som satte sukker på agendaen for mange år siden.

– Jeg har sendt boka til Brundtland og håper at hun liker budskapet, sier hun og holder opp boka som nå selger som varme (sukkerfrie) wienerbrød.

Men den jordnære tobarnsmoren lar ikke salgssuksessen gå til hodet på seg. For hennes mål er å inspirere og hjelpe mennesker som lider slik hun selv gjorde i mange år. Nå har hun også et mål om å få flere restauranter til å ha sukkerfrie middager på menyen og oppfordrer restauranter til å ta kontakt.

– Tenk om vi kan starte en sukkerfri bevegelse!

(Saken fortsetter under bildet)

PÅ SAMME LAG: Bente Josefsen (t.h) er glad for at Dolly Bal, innehaver av Indi Spice, vil satse på sukkerfri retter.

PÅ SAMME LAG: Bente Josefsen (t.h) er glad for at Dolly Bal, innehaver av Indi Spice, vil satse på sukkerfri retter.

Jan-Erik Østlie

Fra Cola til friskvernkonsulent

Josefsen jobbet mange år i Coca-Cola og har sett hvor mye sukker som går med i produksjonen. Etter å ha jobbet i det hun kaller en amerikansk kultur i mange år, kjente hun at dette ikke helt var i tråd med egne verdier om en sunn livsstil. Hun ønsket å gå videre.

– Men – Coca Cola er rågode på markedsføring, så den erfaringen tar jeg med meg.

Etter at hun sluttet i det multiinternasjonale selskapet, satte hun seg igjen på skolebenken for å bli friskvernkonsulent. Det var her hun lærte om ernæring og stressmestring. Samtidig som hun selv slet med søtsuget.

– Da jeg forsto at mine fysiske og mentale helseproblemer kunne henge sammen med det ukontrollerte sukkersuget som viste seg å være en sukkeravhengighet, åpnet det seg en ny verden for meg. Det førte til at jeg etter hvert kunne legge bort skammen, endre kostholdet og få tilbake kontrollen, sier hun.

Endret livsstil

I løpet av fire år endret hun selv livsstil og gikk ned 30 kilo. Da søtsuget og plagene forsvant, skjønte hun at det var dette hun skulle jobbe med i framtiden og videreutdannet seg innen avhengighetsmedisin med spesialisering på sukkeravhengighet. Høsten 2017 startet hun sitt eget firma Frisk uten Sukker AS (FUS) etter inspirasjon fra en svensk gründer Bitten Jonsson som hun ble kjent med på et kurs i Sverige året før. I 2020 fikk hun også en egen ansatt i tillegg til innleide konsulenter i selskapet. Hun har kontor på Sagene i Oslo, men under pandemien har hun hatt mye hjemmekontor.

Sukker er gateway drug

– Det var i Sverige jeg virkelig forsto at sukker er «the gateway drug» til mye annet, og at all avhengighet henger sammen.

Avhengighet er ifølge forfatteren knyttet til hjernens belønningssenter. Tap av kontroll, du gjemmer, smyger, lyver, underrapporterer, du må øke inntaket for å få effekt fordi reseptorene i hjernen blir «sløve». Dette gjelder særlig produksjonen av «lykkehormonet» dopamin.

I Norge kan folk få hjelp til sin alkoholavhengighet og røykeavhengighet og også spillavhengighet.

Men det er trist at ikke det offentlige innser at det er mange som faktisk også trenger hjelp til å komme bort fra sin sukkeravhengighet, sier hun.

Mistet gnisten

Hun har selv opplevd at sukkeravhengigheten kan føre til at man mister livsgnisten og håpet. Blant annet tror hun enkelte som er overvektige ville fått et langt bedre liv hvis de fikk behandling for sukkeravhengighet enn et tilbud om slankeoperasjon. For ofte er det slik at det er en sukkeravhengighet som er årsaken til problemene, da hjelper det ikke å operere magen. Dessuten kan all avhengighet flytte seg fra det ene til det andre, noe man også ser etter slankeoperasjoner.

– En del som kommer til meg sliter med overvekt, eller de har hatt eller har alkoholproblemer. Mange kjenner frykt, og de roper om hjelp. Vi må høre dem, sier Bente Josefsen.

Gyldendal

Spiseråd til arbeidsfolk:

1. Velg bort kaker når du skal unne deg noe som kosemat.

2. Hold deg til karbohydrater fra grønnsaker, helst de som vokser over bakken.

3. Bytt ut brødet til lunsj med salat eller varm mat med kjøtt eller fisk og grønnsaker.

4. Kutt ut «beiting»/mellommåltider.

5. Bytt ut godteriskålen med frukt på pauserommet.

Det er trist at ikke det offentlige innser at det er mange som også trenger hjelp til å komme bort fra sin sukkeravhengighet.

Forfatter Bente Josefsen

06.04.2021
11:23
06.04.2021 11:23

Spiseråd til arbeidsfolk:

1. Velg bort kaker når du skal unne deg noe som kosemat.

2. Hold deg til karbohydrater fra grønnsaker, helst de som vokser over bakken.

3. Bytt ut brødet til lunsj med salat eller varm mat med kjøtt eller fisk og grønnsaker.

4. Kutt ut «beiting»/mellommåltider.

5. Bytt ut godteriskålen med frukt på pauserommet.




Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker