JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Du kan bli like avhengig av sukker som et rusmiddel

Da er det på tide å gjøre noe.
Bente Josefsen skulle gjerne sett at det fantes en politiker som tok tak i dette slik Dagfinn Høybråten gjorde da han lanserte røykeloven.

Bente Josefsen skulle gjerne sett at det fantes en politiker som tok tak i dette slik Dagfinn Høybråten gjorde da han lanserte røykeloven.

Jan-Erik Østlie

nina.hanssen@lomedia.no

– Hei, har du smakt indisk mat uten sukker. Nå blir det snart eksotisk kokkekurs også, sier den energiske og blide bestselgerforfatter Bente Josefsen (46) da vi møter henne i Lillestrøm.

Skrev en bestselger

Du har kanskje allerede lagt merke til henne i mediene. For midt i pandemien ga Josefsen ut sin første bok «Sukkeravhengig? Bli Frisk uten sukker» som klatret lynraskt oppover på bestselgerlista.

Da vi møter henne på den indiske take away-restauranten Indi Spice, har hun faktisk solgt flere bøker enn Jo Nesbø i år.

80 prosent sukker

Det er utrolig moro å få så bra respons på boka. Det viktigste for meg er å få ut budskapet om sukkerets virkning på helsen vår, og at sukkeravhengighet blir tatt på alvor i Norge, sier hun.

Hun forteller at rundt 80 prosent av maten vi kjøper, og som også serveres på restauranter i dag, er tilsatt sukker, og at nesten en fjerdedel av Norges befolkning har sukkeravhengighet. I boka forteller hun om en metode hun selv har brukt for å ta grep om avhengigheten.

Smugspiste

Allerede som barn hadde hun et søtsug på sjokolade, eggedosis og andre søtsaker. Dette fortsatte som voksen, og i boka forteller hun at hun sto opp midt på natta for å smugspise sukkerholdig mat så ikke mannen og hennes to døtre så det.

– Jeg spiste i smug alt som inneholdt sukker. Dette ødela nattesøvnen og helsa mi. Dessverre er det ikke helt uvanlig ved en sukkeravhengighet. Mange går dessuten rundt og spiser hele tiden, eller mange ganger om dagen. I ettertid har jeg lært at slik småspising påvirker blodsukker og insulin, fordøyelsen får ikke ro, vi hindrer cellefornyelse og cellereparasjon. Jeg ante ikke dette på den tiden. I likhet med mange som smugspiser la jeg på meg mange kilo og ble nedstemt, var sliten og kronisk trøtt en periode. Men det er få som forstår at dette henger sammen med hva vi putter i oss. Mange forstår ikke at de spiser så mye sukker i hverdagen.

Viktig helsedebatt

Josefsen forteller at det er sukker og andre raske karbohydrater (som omdannes til sukker) også i ris, pasta og sauser. Mange av kundene til hennes selskap Frisk uten sukker AS har fortalt at det er vanskelig å få tak i sukkerfri mat på restauranter. For har du en sukkeravhengighet, tåler du ikke sukker. Dette ønsket Josefsen å gjøre noe med og tok kontakt med Dolly Bal i Indi Spice for å høre om hun var interessert i et samarbeid.

Eksotisk og sukkerfri

Josefsen og Bal har satt i sammen en meny som er merket med «Frisk uten sukker». Denne er super om du har sukkeravhengighet, diabetes, ønsker å unngå gluten/mye stivelse eller rett og slett ønsker sunn, god og næringsrik mat. Josefsen elsker sterk krydret indisk mat som vindaloo og synes det er veldig spennende at Indi Spice nå vil lage menyer uten sukker. Dessuten er risen byttet ut med salat.

– Ja, vi har bestemt oss for å lage flere retter uten sukker. Jeg har tro på at dette er veldig bra for oss og for befolkningen. Maten skal smake like godt, lover innehaver Dolly Bal. Den indiske gründeren roser Josefsen som nå drar opp en viktig helsedebatt.

– Ja vi trenger en debatt, og ikke minst trenger vi en holdningsendring her i landet. Jeg skulle ønske matvareindustrien tok grep, sier hun.

Sendt boka til Gro

Josefsen skulle gjerne sett at det fantes en politiker som tok tak i dette slik Dagfinn Høybråten gjorde da han lanserte røykeloven. Hun har pratet med tidligere WHO-sjef Gro Harlem Brundtland som satte sukker på agendaen for mange år siden.

– Jeg har sendt boka til Brundtland og håper at hun liker budskapet, sier hun og holder opp boka som nå selger som varme (sukkerfrie) wienerbrød.

Men den jordnære tobarnsmoren lar ikke salgssuksessen gå til hodet på seg. For hennes mål er å inspirere og hjelpe mennesker som lider slik hun selv gjorde i mange år. Nå har hun også et mål om å få flere restauranter til å ha sukkerfrie middager på menyen og oppfordrer restauranter til å ta kontakt.

– Tenk om vi kan starte en sukkerfri bevegelse!

(Saken fortsetter under bildet)

PÅ SAMME LAG: Bente Josefsen (t.h) er glad for at Dolly Bal, innehaver av Indi Spice, vil satse på sukkerfri retter.

PÅ SAMME LAG: Bente Josefsen (t.h) er glad for at Dolly Bal, innehaver av Indi Spice, vil satse på sukkerfri retter.

Jan-Erik Østlie

Fra Cola til friskvernkonsulent

Josefsen jobbet mange år i Coca-Cola og har sett hvor mye sukker som går med i produksjonen. Etter å ha jobbet i det hun kaller en amerikansk kultur i mange år, kjente hun at dette ikke helt var i tråd med egne verdier om en sunn livsstil. Hun ønsket å gå videre.

– Men – Coca Cola er rågode på markedsføring, så den erfaringen tar jeg med meg.

Etter at hun sluttet i det multiinternasjonale selskapet, satte hun seg igjen på skolebenken for å bli friskvernkonsulent. Det var her hun lærte om ernæring og stressmestring. Samtidig som hun selv slet med søtsuget.

– Da jeg forsto at mine fysiske og mentale helseproblemer kunne henge sammen med det ukontrollerte sukkersuget som viste seg å være en sukkeravhengighet, åpnet det seg en ny verden for meg. Det førte til at jeg etter hvert kunne legge bort skammen, endre kostholdet og få tilbake kontrollen, sier hun.

Endret livsstil

I løpet av fire år endret hun selv livsstil og gikk ned 30 kilo. Da søtsuget og plagene forsvant, skjønte hun at det var dette hun skulle jobbe med i framtiden og videreutdannet seg innen avhengighetsmedisin med spesialisering på sukkeravhengighet. Høsten 2017 startet hun sitt eget firma Frisk uten Sukker AS (FUS) etter inspirasjon fra en svensk gründer Bitten Jonsson som hun ble kjent med på et kurs i Sverige året før. I 2020 fikk hun også en egen ansatt i tillegg til innleide konsulenter i selskapet. Hun har kontor på Sagene i Oslo, men under pandemien har hun hatt mye hjemmekontor.

Sukker er gateway drug

– Det var i Sverige jeg virkelig forsto at sukker er «the gateway drug» til mye annet, og at all avhengighet henger sammen.

Avhengighet er ifølge forfatteren knyttet til hjernens belønningssenter. Tap av kontroll, du gjemmer, smyger, lyver, underrapporterer, du må øke inntaket for å få effekt fordi reseptorene i hjernen blir «sløve». Dette gjelder særlig produksjonen av «lykkehormonet» dopamin.

I Norge kan folk få hjelp til sin alkoholavhengighet og røykeavhengighet og også spillavhengighet.

Men det er trist at ikke det offentlige innser at det er mange som faktisk også trenger hjelp til å komme bort fra sin sukkeravhengighet, sier hun.

Mistet gnisten

Hun har selv opplevd at sukkeravhengigheten kan føre til at man mister livsgnisten og håpet. Blant annet tror hun enkelte som er overvektige ville fått et langt bedre liv hvis de fikk behandling for sukkeravhengighet enn et tilbud om slankeoperasjon. For ofte er det slik at det er en sukkeravhengighet som er årsaken til problemene, da hjelper det ikke å operere magen. Dessuten kan all avhengighet flytte seg fra det ene til det andre, noe man også ser etter slankeoperasjoner.

– En del som kommer til meg sliter med overvekt, eller de har hatt eller har alkoholproblemer. Mange kjenner frykt, og de roper om hjelp. Vi må høre dem, sier Bente Josefsen.

Gyldendal

Spiseråd til arbeidsfolk:

1. Velg bort kaker når du skal unne deg noe som kosemat.

2. Hold deg til karbohydrater fra grønnsaker, helst de som vokser over bakken.

3. Bytt ut brødet til lunsj med salat eller varm mat med kjøtt eller fisk og grønnsaker.

4. Kutt ut «beiting»/mellommåltider.

5. Bytt ut godteriskålen med frukt på pauserommet.

Det er trist at ikke det offentlige innser at det er mange som også trenger hjelp til å komme bort fra sin sukkeravhengighet.

Forfatter Bente Josefsen

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Spiseråd til arbeidsfolk:

1. Velg bort kaker når du skal unne deg noe som kosemat.

2. Hold deg til karbohydrater fra grønnsaker, helst de som vokser over bakken.

3. Bytt ut brødet til lunsj med salat eller varm mat med kjøtt eller fisk og grønnsaker.

4. Kutt ut «beiting»/mellommåltider.

5. Bytt ut godteriskålen med frukt på pauserommet.