JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En hel næring på sosialen?

Så mange som 1.000 fiskeindustriarbeidere kan være permittert uten å få dagpenger.
De ansatte i fiskeindustrien får ikke lenger dagpenger fra NAV. Så mange som 1000 fiskeindustriarbeidere kan være rammet.

De ansatte i fiskeindustrien får ikke lenger dagpenger fra NAV. Så mange som 1000 fiskeindustriarbeidere kan være rammet.

Jo Hestnes

– Dette er så urettferdig! Esmira Mazone er litauer og har satset på en framtid i Norge som ansatt i laksenæringen. Mannen hennes jobber også ved bedriften og begge vil være permittert når du leser dette. Barn i barnehagen har de også, og Esmira lurer på hvor de skal ta pengene fra.

– Ja, det er urettferdig, gjentar hun. De som er innleid får nemlig dagpenger. Det er bare de fast ansatte som rammes. – Alle betaler vi jo skatt, så hvorfor skal bare vi miste dagpengene? undrer Esmira.

– Visst er det urettferdig, istemmer Monica Skinnes Wiik. Hun er tillitsvalgt på filéten. – Mange her har betalt skatt i mange år, og vi får ikke dagpenger, mens innleide som bare har betalt skatt til Norge i noen måneder, får.

Provoserende

– Dette er ekstra provoserende. Ansatte i bemanningsselskaper blir av NAV betraktet som uskyldig tredjepart uten påvirkningskraft, forteller Stein Mathiesen. Han er hovedtillitsvalgt på anlegget og konserntillitsvalgt i Marine Harvest.

– Det blir ikke akkurat lettere med rekrutteringen til industrien etter dette, og hva med kvaliteten? NAV er med på å bygge opp under mer midlertidighet, fastslår han.

Ledelsen og de tillitsvalgte har gjort alt etter boka. Nav krever nemlig utførlig dokumentasjon for hvorfor bedriften må gå til permitteringer. I brev til NAV har de redegjort for årsakene til permitteringene. Det dreier seg om klimatiske forhold. Den kalde vinteren og våren 2013 har ført til at fisk som skulle vært slakteklar i februar i år, er for liten til å imøtekomme behov i markedet. Det er heller ikke mulig å overføre slakting av laks fra desember til januar/februar. Den vil være for stor for markedet. I tillegg kommer MTB-grensen inn, det vil si Maksimalt Tillatt Biomasse i merdene. "Marine Harvest har ingen mulighet til å rette seg etter dette og det derfor ingen mulighet til å tilrettelegge slik at permitteringer kan unngås", heter det i brevet til NAV.

NAV-spekulasjoner

Det er ikke NAV enig i. I et avslagsbrev heter det fra NAV Forvaltning: "Du er ikke permittert på grunn av mangel på arbeid eller andre forhold som arbeidsgiver ikke kan påvirke arbeidsgiver må være uten skyld i at det er nødvendig å permittere" Det er kun markedsmessige forhold som kan gi rett til dagpenger under permittering. NAV Forvaltning vil bemerke at forhold rundt den biologiske produksjonen som vanntemperatur grunnet årstid og kravet om maksimal tillatt biomasse er et kjent forhold og et forhold bedriften må planlegge sin virksomhet etter. NAV Forvaltning er også kjent med at prisen på stor rund laks er høy, og at enkelte oppdrettsanlegg nå velger å beholde fisken lenger i sjøen grunnet økonomisk gevinst."

– Ingen kan vel påvirke sjøtemperaturen og maksimal tillatt biomasse må vi jo rette oss etter, sier Stein Mathiesen oppgitt.

Bedriften vil holde helt stengt mellom 3. og 18. februar. Mellom 19. februar og 30. april regner man med å opprettholde tilnærmet et skifts produksjon. I permitteringsperioden vil omlag 60 ansatte være sysselsatt med vedlikeholds- og oppgraderingsarbeid. 130-140 vil dermed bli berørt av permittering. Også på Marine Harvests anlegg på Herøy i Nordland er alle, dvs. 64, permittert, opplyser Mathiesen. På Salmar på Frøya med vel 400 ansatte er store deler av arbeidsstokken permittert. – Det varierer fra dag til dag. På det meste kan vi være 300 permitterte, sier hovedtillitsvalgt Ann Sofie Nekstad.

Hett tema

Også på den nylig avholdte tariffkonferansen i NNN var permitteringer et hett tema.

Forbundssekretær Hans Johan Dahl er oppgitt: – Når NAV får mange søknader, får de permitterte beskjed om at det ikke er noen vits i å anke; dere får avslag likevel. De permitterte ved Grieg Seafood i Rogaland fikk beskjed om at behandlingstida for ankesaker var 15 måneder. Dette er en saksbehandling som ikke er det offentlige verdig.

Endre Sekse, konserntillitsvalgt i Norway Pelagic, er representant for en bransje som jevnlig opplever lange permitteringsperioder: – Vi som driver med makrell og sild opplever store sesongmessige svingninger. Når opplever vi at mister retten til dagpenger. Muligheten til faste ansettelser blir rasert. NNN, LO og NHO må på banen, ellers er vi kjørt som industri.

Også LO-sekretær Peggy Følsvik var opptatt av hvordan NAV håndterer regelverket omkring permitteringer og vilkårene for å få dagpenger:

– Tidligere la NAV vekt på de lokale parters vurderinger. NAV har rett og slett ikke kompetanse for å overprøve de lokale parters vurderinger.

Rammer "alle"

Også Fellesforbundet opplever det samme.

– Dette gjelder særlig i byggeindustrien og i byggfagene, ikke så mye på de store verftene ennå. Også ved våre bedrifter opplever våre medlemmer urettferdigheten med at fast ansatte ikke får dagpenger, mens innleide får. Vi opplevde store problemer i 2012, og trodde at dette var løst på vårparten i 2013. Utpå høsten 2013 opplevde vi at vi var rykket frem til start. Det forteller Anders Skatkjær, nestleder i Fellesforbundet. Et av deres medlemmer, en 57-åring ansatt i byggeindustrien og bosatt på Østlandet, ble permittert og fikk tilbud om å ta jobb som pizzabud i Tromsø. Det var "hjelpen" han fikk fra NAV.

– Vi har tatt opp dette med LO tre ganger de siste månedene for at de kan presse på departementet for å få endret praksis, opplyser Skattkjær.

Prioritert i LO

– Det er vanskelig å få dagpenger, det er det vi får høre. Vi har i møter med NAV tatt opp dette. Sånn skal det ikke være, sier LO-sekretær Terje Olav Olsson. Han forsikrer at LOs ledelse har dette høyt på agendaen og sier at denne saken er gitt høy prioritet. Han opplyser at LO og NHO skal ha et møte med arbeidsminister Robert Eriksson mandag 27. januar. – Vi er avhengig av dokumentasjon fra hele arbeidslivet, sier han.

– Send inn protokoller og brevveksling og avslagsbrev fra NAV, oppfordrer Anne Berit Aker Hansen, 1. nestleder i NNN.– Bare da kan vi få en oversikt for å kunne dokumentere at NAV har endret praksis.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse