JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny organisering av SAS:

SAS-pilotene har Stortinget i ryggen: – Vi støtter dere i denne kampen

SAS-ledelsen må være sitt samfunnsansvar bevisst og ikke støte tusenvis av arbeidsfolk ut i kulda, lyder den entydige beskjeden fra fem partier på Stortinget.
TRE PARTIER: Rødts Mimir Kristjansson, flankert av SVs Kirsti Bergstø (t.v.) og Aps Tuva Moflag, uttrykte tirsdag sin støtte til SAS-pilotene.

TRE PARTIER: Rødts Mimir Kristjansson, flankert av SVs Kirsti Bergstø (t.v.) og Aps Tuva Moflag, uttrykte tirsdag sin støtte til SAS-pilotene.

Aslak Bodahl

aslak@lomedia.no

De oppsagte SAS-pilotene som tirsdag demonstrerte mot ledelsen i flyselskapet, fikk politisk drahjelp fra en bred allianse av politiske partier på Stortinget.

Foruten representanter fra de to regjeringspartiene Ap og Sp, var også SV, Rødt, Frp og Venstre til stede for å uttrykke sin støtte.

– SAS-ledelsen må skjerpe seg. Selskapet har mange ganger levd på nåden fra politikerne og det norske samfunnet. Det kan de ikke forvente å gjøre hvis de behandler ansatte på denne måten, sier Mimir Kristjansson, nyvalgt stortingsrepresentant for Rødt, til FriFagbevegelse.

Bakgrunn: Flygerforbundet sender SAS-striden til LO-advokatene

Stor protestaksjon

Sakens kjerne er følgende: Etter at SAS-ledelsen sa opp pilotene som følge av koronapandemien, er det nå blitt opprettet nye datterselskaper, der pilotene må søke på sine gamle jobber.

Foran Stortinget tirsdag, med både politikere, hele LO-fellesskapet og et kobbel av fagforeninger i ryggen, protestere SAS-pilotene mot at selskapet først nedbemannet, for deretter å etablere datterselskapene SAS Connect og SAS Link og søke etter nye piloter.

Ifølge SAS-pilotene, som for anledningen markerte sin misnøye med T-skjorter og påskriften «we were travelers #notmysas», er dette et forsøk på å organisere seg vekk fra inngåtte avtaler for å kvitte seg med ansatte som ellers ville ha krav på gjenansettelse etter pandemien.

– Ansatte i luftfarten har spesialisert kompetanse. Når man skaffer seg nytt utstyr, må arbeidsgiver sikre opplæring og sertifisering. Man kan ikke organisere seg bort fra ansvar. Forsøk på omgåelse av arbeidsmiljøloven er uakseptabelt for Arbeiderpartiet, sier Aps Tuva Moflag.

Saken fortsetter etter bildet.

Protestaksjonen utenfor Stortinget tirsdag samlet blant andre oppsagte SAS-piloter og representanter fra Stortinget, LO og flere fagforeninger.

Protestaksjonen utenfor Stortinget tirsdag samlet blant andre oppsagte SAS-piloter og representanter fra Stortinget, LO og flere fagforeninger.

Aslak Bodahl

Forslag fra Rødt

Moflag, Aps fraksjonsleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, påpekte at SAS må stille opp for pilotene på samme måte som fellesskapet stilte opp for selskapet under koronakrisen.

– Når vi snakker stolt om den nordiske modellen, kan ikke en aktør som SAS, med sin nordiske forankring, holde på slik. Vi forventer at SAS går i dialog med fagforeningene, rydder opp og får avklart en skikkelig løsning for de ansatte, sier Ap-politikeren.

Mimir Kristjansson foreslår, sammen med fire andre representanter fra Rødt, å gjøre innstramninger i arbeidsmiljøloven for å unngå at ansatte mister gjenansettelseskravet.

Flertallet i et regjeringsoppnevnt utvalg foreslår også at lovverket styrkes på dette området. Det betyr å anbefale et styrket stillingsvern, blant annet når det gjelder konserner.

– Som ansatt skal du beholde fortrinnsretten i konsernet. Endringene i SAS er en kreativ omgåelse av det som er hensikten med arbeidslovgivningen i Norge. Selskapet har utnyttet et smutthull i loven, men det bør vi kunne rydde opp i og fikse, mener Kristjansson.

Oppsagte piloter raser: – SAS har brukt alle skitne grep det er mulig å benytte seg av

Beskjed i regjeringsplattformen

I den såkalte Hurdalsplattformen, en 83 sider lang regjeringserklæring, har Ap og Sp blitt enige om å «stramme inn på muligheten til å omgå arbeidsgiveransvaret og sikre at den som i realiteten bestemmer hvordan arbeidet skal utføres, har rettigheter og plikter som arbeidsgiver, blant annet ved å endre arbeidsmiljøloven».

– Norge skal ha et arbeidsliv der vi drar lasset sammen og tar ansvar for hverandre. Det gjelder også for arbeidsgiverne, understreker Aps Tuva Moflag.

– Vi støtter dere i denne kampen, sier Venstres Grunde Almeland etter å ha hørt SVs Kirsti Bergstø, leder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Erling Sande fra Sp og Dagfinn Olsen fra Frp uttrykke det samme.

– SAS-ledelsen kan snu i tide og ha æren i behold. I motsatt fall blir det kamp, og den skal vi vinne, sier Bergstø.

Leverte inn uniformene

Etter protestaksjonen reiste de SAS-ansatte i samlet tropp til Gardermoen for å levere inn sine uniformer på en kleshenger som en symbolsk markering.

Hensikten var å vise at de står klare til å komme tilbake på jobb, samtidig som deres gamle jobber legges ut på billigsalg.

– SAS har gjemt seg, de stiller ikke i debatt, sender standardsvar og er feige. Selskapet vet at det de gjør ikke er riktig, sier SAS-pilot Anders Eikeland.

Under bildet kan du se hva SAS svarer.

MÅ SØKE PÅ EGNE JOBBER: Anders Eikeland og Frans Jacobsen er to av de oppsagte pilotene i SAS. Her er de på Gardermoen for å levere inn uniformene.

MÅ SØKE PÅ EGNE JOBBER: Anders Eikeland og Frans Jacobsen er to av de oppsagte pilotene i SAS. Her er de på Gardermoen for å levere inn uniformene.

Sissel M. Rasmussen

Slik svarer SAS

SAS hevder på sin side at endringene i SAS-konsernet skjer ifølge gjeldende lovgivning og inngåtte kollektivavtaler.

– Vi er, i likhet med resten av luftfarten, hardt rammet av pandemien og har måttet si opp 5.000 gode kolleger fra alle avdelinger i selskapet. Nå forbereder vi oss på en ny konkurransesituasjon med nye aktører, endret marked og økt konkurranse, skriver norgessjef Kjetil Håbjørg i SAS i en e-post til FriFagbevegelse.

Den nye organiseringen skal bidra til å sikre jobber med skandinaviske vilkår i både Norge og Skandinavia for øvrig, ifølge Håbjørg.

– Vi tror dette er nødvendig for å skape lønnsomhet, og det er en forutsetning for å kunne tilby kunder nye og attraktive destinasjoner til fornuftige priser, skriver han.

– Det skal ikke være tvil om at vi også ønsker tidligere kolleger med på den omfattende omstillingen som hele SAS nå gjennomgår. Vi står overfor en helt ny virkelighet etter pandemien, og fremtidens luftfart krever det beste av oss alle, skriver norgessjefen.

Les også: LO krever at SAS gjenansetter tidligere ansatte: – Bryter med anstendig arbeidsliv

Annonse
Annonse