JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mydland Tromsø

Her har det handlet om pinnekjøtt og jul siden oktober

Jula begynner tidlig på Mydland i Tromsø. For skal folk få pinnekjøtt og rull på bordet i jula, så må de ansatte på familiebedriften gjøre jobben lenge før.
PAKKE, PAKKE: Marina Hansen håndterer store mengder pinnekjøtt i løpet av en dag.

PAKKE, PAKKE: Marina Hansen håndterer store mengder pinnekjøtt i løpet av en dag.

Line Scheistrøen

– Vi må begynne å lage rull nå for å bli ferdige, sier Rune Tobiassen. Det er tre måneder til jul da NNN-Arbeideren besøker Mydland i Tromsø, men juleforberedelsen er godt i gang. Tobiassen skal «bare» lage rull av 200 kilo masse denne gangen. Normalt er porsjonen på minst det dobbelte.

Tobiassen er opprinnelig fra Senja, men når du utdanner deg som kjøttskjærer og så som pølsemaker, så er jobbmulighetene begrenset på øya. Han flyttet til Tromsø og de siste seks årene har han jobbet på Mydland.

– Det betyr vel at jeg trives veldig godt her på jobben, sier Tobiassen og smiler bredt.

TIDLIG JUL. Rune Tobiassen må begynne tidlig med å lage rull hvis det skal bli nok til folk i jula.

TIDLIG JUL. Rune Tobiassen må begynne tidlig med å lage rull hvis det skal bli nok til folk i jula.

Line Scheistrøen

• Følg oss på Facebook

Nordens paradis

Du kjenner lukta av pinnekjøtt idet du går inn i produksjonslokalene. Ansatte kutter og pakker. I en annen del av lokalene møtes du av duften av pølser. Den lukta vil møte deg uansett når på året du besøker Mydland, for mens pinnekjøtt er sesongvare, så er det sesong for pølser hele året. Pølsene er ifølge kjenner, veldig gode og du finner dem til salgs langt utenfor Tromsø.

Line Scheistrøen

Til nettopp dette Nordens paradis kom Audrius Matulevicius med familien flyttende fra Litauen i 2010. Familien ville skape seg et nytt og bedre liv i Norge. De trives veldig godt i sitt nye hjemland, og i motsetning til en del andre utenlandske arbeidstakere som har vært innom Mydland, men som ikke har blitt veldig lenge, så planlegger ikke Matulevicius noen snarlig exit.

– Jeg har kanskje ikke tenkt å jobbe her hele livet mitt, men per nå så trives jeg veldig godt. Det er en fin plass å jobbe, sier han.

Arbeidsstokken er litt sånn sammensatt; noen har vært her i bare noen år, mens andre har jobbet her i 15-20 år.

– Mange av nøkkelpersonene har jobbet i mange år. Det er bra, syns Matulevicius.

ÅRET RUNDT: Mens pinnekjøtt er sesongvare, så lages det pølser hele året.

ÅRET RUNDT: Mens pinnekjøtt er sesongvare, så lages det pølser hele året.

Line Scheistrøen

Få vil gå i statsrådens fotspor og utdanne seg til kjøttskjærer

Blir satt pris på

Selv fikk Matulevicius napp på den første jobben han søkte da han kom til Tromsø - og det var jobb i produksjonen på Mydland. Han brukte hver eneste ledige anledning til å lære seg norsk. Etter et par år ble det skolegang ved siden av jobben; først videregående skole før han startet på studier. På jobb byttet han ut produksjonsklærne med sivilt og er i dag ansatt som salgskonsulent. Han har heller ikke lagt bort studiene, men tar fag som deltidsstudent.

Matulevicius berømmer arbeidsgiveren for å være opptatt av kompetanse. Lederne i den familieeide bedriften er ifølge Matulevicius i det hele tatt flinke til å ta vare på de ansatte.

– De ansatte gjør en kjempegod jobb og det vet ledelsen å sette pris på. Ledelsen er bevisst på at det er de ansatte som skaper verdiene.

Line Scheistrøen

Trygg arbeidsplass

Matulevicius er leder av NNN-klubben. Den har 13 medlemmer. Det er et potensiale for å rekruttere noen flere medlemmer, men en del står naturlig utenfor enten fordi de er ledere eller eiere.

– Vi tar en prat med nyansatte og forsøker å rekruttere dem inn i NNN. Vi forteller om medlemsfordelene og betydningen av å stå sammen i et fellesskap, men det er ikke alle som vil melde seg inn og vi kan jo ikke tvinge dem, sier Matulevicius.

Han opplever at mange ikke føler behov for å være fagorganisert, muligens fordi at de har det så bra.

– De ser ikke vitsen i å melde seg inn fordi de er jo trygge på å beholde jobben. De spør gjerne: Hvorfor skal jeg melde meg inn i NNN, når jeg ikke er redd for å miste jobben? Og vi føler oss jo trygge, og da er det ikke alle som syns at NNNs medlemsfordeler er nok for å melde seg inn, sier han.

Her er det lov til å prøve og feile

Svenn-Erik ble syk og måtte slutte i jobben. Nå får han tidenes skattesmell

Mydland

Ligger i Tromsø

Etablert i 1920 av
Henrik Mydland

Drives i dag av 3. og 4. generasjon Mydland

36 ansatte

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Mydland

Ligger i Tromsø

Etablert i 1920 av
Henrik Mydland

Drives i dag av 3. og 4. generasjon Mydland

36 ansatte