JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Inviterer til medlemsdebatt

NNNs ledelse er på jakt etter din mening når de denne høsten inviterer til debatt om hva forbundet skal drive på med i de kommende årene.
VIL HA DEBATT: Dovile Gustaite er blant dem som utfordrer til medlemsdebatt i det nye heftet.

VIL HA DEBATT: Dovile Gustaite er blant dem som utfordrer til medlemsdebatt i det nye heftet.

Jan-Erik Østlie

– Vi ønsker ideer, innspill og forslag til landsmøtet som holdes våren 2017, sier første nestleder Anne Berit Aker Hansen.

Så denne høsten inviterer NNN til debatt på arbeidsplassene. For å hjelpe diskusjonene i gang ble det i slutten av juni sendt ut et debatthefte til klubber, fagforeninger og avdelinger. Ideen er å gi relevant bakgrunnsstoff som kan gjøre medlemmer bedre rustet til å ta stilling til saker fram til landsmøtet våren 2017. Landsmøte åpner 2. april.

Her finner du debatthefte Hva mener du?

– Delta

– Vi utfordrer klubber og avdelinger til å ta i bruk heftet. Del ut, les og diskuter. Inviter til møter med debatt om temaer som medlemmene er opptatt av, sier Aker Hansen.

Så fremt at de har anledning så deltar gjerne forbundets sentrale tillitsvalgte på møter rundt omkring i landet.

– For å bidra til debatten før landsmøtet vil vi oppfordre klubber og avdelinger til å invitere noen fra forbundet på medlemsmøte for å innlede. Så langt vi har ressurser og anledning så vil vi prøve å imøtekomme slike forespørsler, sier Aker Hansen. Hun understreker at klubber og avdelinger gjør lurt i å forhøre seg med forbundet sentralt i god tid før møtedato, slik at de kan ha mulighet til å stille opp.

Håpet er at diskusjonene rundt om på arbeidsplasser og på medlemsmøter skal munne ut i konkrete forslag til landsmøtet. Fristen for å levere forslag er 15. oktober.

– Diskusjonene er viktige fordi det handler om hvilke veivalg medlemmene mener at NNN skal ta fremover. Det er landsmøtet som bestemmer hva forbundet skal jobbe med i de neste fire årene, minner Aker Hansen om.

Ønsker aktivitet

Det er første gang NNN har utarbeidet et slikt hefte i forbindelse med et landsmøte.

– Tradisjonelt kommer det inn mange forslag til landsmøte, så det handler ikke om at vi er misfornøyd med antall forslag. Men vi vil gjerne skape et bredere engasjement og få flere med i diskusjonene om hva NNN skal drive med i de kommende årene. Vi håper å få flere medlemmer på banen, sier Aker Hansen.

For selv om antall forslag som sendes inn til landsmøte er bra, så skulle Aker Hansen og forbundets sentrale ledelse gjerne sett mer aktivitet på den enkelte arbeidsplass. Som begrunnelse for debatthefte skriver forbundsleder Jan-Egil Pedersen i forordet:

«Bakgrunnen er at det på mange arbeidsplasser er liten aktivitet og få faglige diskusjoner. Noen steder finnes det ikke fagorganiserte og lokale klubber. Samtidig er det slik at de største problemene og laveste lønningene ofte finnes nettopp på arbeidsplasser uten fagorganiserte».

Organisasjonsbygging

Selve heftet, som er skrevet av Anne Mette Ødegård på Fafo, er delt inn i fire kapitler:

* Hvorfor være medlem?

* Aktiv i klubben – eller i sofaen?

* Tilgjengelig for deg?

* Uten mat og drikke...

Det handler i stor grad om egen organisasjon og i mindre grad om hvilke saker NNN sentralt bør prioritere for å sikre næringsmiddelindustrien i Norge.

Aker Hansen mener forbundet har godt av at det blir satt søkelys på egen organisasjon.

– Vi sier at NNN er til for medlemmene, og da må vi sørge for at vi faktisk er det, sier hun og legger til:

– I heftet har vi valgt noen temaer som vi syns at det er viktig at medlemmene diskuterer, men det er selvfølgelig også mulig å sende inn forslag til landsmøte om andre temaer.

Utfordrer

I heftet får du fakta, servert problemstillinger til diskusjon og du får også møte flere tillitsvalgte gjennom korte intervjuer.

Du møter blant andre Dovile Gustaite fra Litauen. Hun er en av mange utenlandske arbeidstakere i matindustrien. Et mindretall av dem er fagorganisert.

Gustaite utfordrer medlemmene til å diskutere om ikke fagorganiserte bør ha flere goder enn dem som ikke er medlemmer. Kanskje det vil gjøre rekruttering av utenlandske arbeidstakere enklere, mener hun.

– Kanskje burde det være slik at tariffavtalene bare omfattet de fagorganiserte? Når alle får det samme så blir det vanskelig, sier hun.

Tenk nytt

Hvert kapittel avsluttes med nettopp slike utfordringer og forslag til hvilke spørsmål klubber og avdelinger kan diskutere.

Spørsmålene er blant annet om typer medlemskap, rekruttering og verving, hvordan få opp aktiviteten i lokale klubber, om tillitsvalgtrollen, om lønn og faglige rettigheter og om aktivitet – eller mangelen på sådan på grunn av tidsklemma.

Det handler også om å våge og tenke litt utradisjonelt. Et spørsmål som stilles er blant annet: Er Facebook det nye medlemsmøtet.

– Jeg er ikke sikkert på om Facebook kan erstatte medlemsmøtene, men det illustrerer poenget: Vi i fagbevegelsen tenker ofte veldig tradisjonelt, men vi må diskutere hvordan vi møter den nye tiden, som for eksempel om hvordan og hvor treffer vi ungdommene, sier Aker Hansen.

Og apropos debatt og ny tid: Det blir også opprettet et eget diskusjonsforum på Facebook.

Men obs, obs: Når det gjelder forslag til landsmøtet, så må avdelinger og klubber følge retningslinjer som er gitt i vedtektene om hvordan forslag skal sendes inn.

Landsmøtet

2. til 6. april 2017

Avdelinger og klubber kan levere forslag til landsmøtet.

Fristen er 15. oktober 2016.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse

Landsmøtet

2. til 6. april 2017

Avdelinger og klubber kan levere forslag til landsmøtet.

Fristen er 15. oktober 2016.