JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kjøttbransjen:

Lønna i kjøttbransjen: Nå er det brudd i forhandlingene

Både lønnskrav og tekstkrav fra NNN ble avvist av NHO Mat og Drikke. Dermed brøt NNN forhandlingene like over midnatt tirsdag kveld.
BRØT FORHANDLINGENE: Verken Kenneth Johansen (t.v.), konserntillitsvalgte for NNN i Nortura eller Nestleder i NNN Jarle Wilhelmsen kunne akseptere det NHO kom med i lønnsforhandlingene. Dermed ble det brudd i forhandlingene i kjøttindustrien.

BRØT FORHANDLINGENE: Verken Kenneth Johansen (t.v.), konserntillitsvalgte for NNN i Nortura eller Nestleder i NNN Jarle Wilhelmsen kunne akseptere det NHO kom med i lønnsforhandlingene. Dermed ble det brudd i forhandlingene i kjøttindustrien.

Jan-Erik Østlie

jan.erik@lomedia.no

– Dere får ta det lokalt, sa NHO, forteller forbundssekretær med hovedansvar for kjøttbransjen Stein Hagala i NNN, og legger til:

– Men vi veit det ikke er tradisjon for lokale tillegg i kjøttindustrien.

Kjøttindustrien er den største bransjen i mat- og næringsmiddelindustrien, den er NNNs frontfag.

Ingen vits å sitte lenger

Det ble relativt tidlig klart for den seks manns og en kvinnes sterke forhandlingsdelegasjonen til NNN i kjøttbransjen at her ville det bli vanskelig å komme til enighet uten riksmeglerens hjelp.

Likevel tok det to hele forhandlingsdager før bruddet var et faktum.

– Tilbudet NHO til slutt kom opp med var så dårlig at det var ingen vits å sitte der lenger, sier Hagala.

Les også: Slik skal Anne Marit Panengstuen få Nortura til å blomstre – selv om kjøttforbruket går ned

Ikke noe påslag til førstelinja

Det er ikke så mange månedene siden hele Norge roste alle de ansatte som har stått i førstelinja under koronapandemien. Mange av disse er lavlønnede, mange av disse er medlemmer av NNN.

Nå må da disse få en ekstra påskjønnelse ved årets lønnsoppgjør, mente mange. Også folk langt utenfor næringsmiddelindustrien.

– Tok dere dette opp under forhandlingene?

– Jada, og også at særlig kjøttindustrien har gått spesielt bra under pandemien. Det var overhodet ingen vilje til å belønne de ansatte som har stått i frontlinja under krisa, sier Jarle Wilhelmsen, første nestleder og forhandlingsansvarlig i NNN.

Les også: Svenn Arne er bonde og statsviter. Han sier nei til billigmat

Minstelønn og arbeidstid

Wilhelmsen forteller at de ble enige om en minstelønnsheving på kr 5,60, men ikke utbetalingstidspunktet. NNN krevde 1. mai, NHO sto bom fast på 1. oktober. Skjønt, 1. mai har var vanlig praksis siden 2010.

– Det aller mest frustrerende var nok uenigheten om arbeidstida. NHO vil ha frie tøyler og full fleksibilitet uten at tillitsvalgte skal ha noe å si. Vi er enige om at arbeidsuka er 37,5 time og at etter det skal det betales for overtid. Vi mener imidlertid at jobbing utover 7,5 time en arbeidsdag, utløser overtid, mens NHO tolker det sånn at du godt kan jobbe ni timer en dag uten overtid hvis du jobber kortere en annen dag – og det totalt sett ikke overstiger 37, 5 timer i uka.

Da skal de ansatte ikke ha overtidsbetalt, mener NHO, sier Jarle Wilhelmsen.

Ifølge NNN har NHOs synspunkt her blitt vanlig praksis på flere og flere arbeidsplasser. Det kan ikke NNN akseptere.

Nå går oppgjøret til mekling. Dato for meklingen er ikke bestemt.

• Samleside: Alt om lønnsoppgjørene

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse