JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
BRÄCKBODEN: Kjeksfabrikken ligger sentralt i Kungälv og har vært en viktig del av samfunnet siden 1888.

BRÄCKBODEN: Kjeksfabrikken ligger sentralt i Kungälv og har vært en viktig del av samfunnet siden 1888.

Kristina Wallin

Når fabrikken stenger: – Hvordan kan vel Kungälv eksistere uten Kexen?

Kexen, hjørnesteinsbedriften i svenske Kungälv flagger snart ut. Neste stopp for den Orkla-eide bedriften er Latvia.
2018120613080020181206142826

Kexen er selve hjertet i Kungälv. Vinden fører duften av pepperkaker derfra ut over hele byen. Til Kexen går barnas første sykkeltur for å kjøpe Baddare, dit går også den obligatoriske klasseturen. Men Kexen er også arbeidsplassen til 350 mennesker som ikke vet hvor de skal jobbe om noen år når fabrikken flytter til Riga i Latvia.

Til Riga

Mamma ringer og forteller at Orkla, som eier Göteborgs Kex, har besluttet å stenge fabrikken.

– Du tuller! Er min første kommentar. Hvordan kan vel Kungälv eksistere uten Kexen?

Joda, når lønningene i utlandet er en femdel, og det ikke er noe annet som teller, så blir det slik. Ikke bryr det vel norske Orkla at jeg og titusen andre vokste opp med kakeduften som invaderte byen. Kjeksfabrikken er det som gir Kungälv sin identitet, båndene er der uavhengig av om du jobber på fabrikken eller ikke.

– Ja, det er rart å se for seg Kungälv uten Kexen, konstaterer Elisabet Holmgren, som er en av de ansatte som må forlate jobben sin nå.

SAVN: – Det er rart å tenke seg Kungälv uten kjeksfabrikken, sier Elisabet Holmgren, hun er en av arbeiderne som vil miste jobben sin.

SAVN: – Det er rart å tenke seg Kungälv uten kjeksfabrikken, sier Elisabet Holmgren, hun er en av arbeiderne som vil miste jobben sin.

Kristina Wallin

Bryr seg ikke

Hun bodde i Kungälv i deler av barne- og ungdomstiden og flyttet tilbake dit som voksen for å jobbe på Kexen etter en tid som arbeidsledig i Dalsland. Derfor opplever hun nedleggingen fra to sider, både innenfra og utenfra byen.

– Jeg hadde nok forventet en betydelig større oppslutning på demonstrasjonen 1. mai. Det føles litt som om innbyggerne her ikke bryr seg noe særlig, sier hun når vi møtes over en kopp kaffe. Jeg er enig med henne. Det er nesten ingen som snakker om nedleggingen, og når jeg tar det opp, blir jeg avfeiet med et «ja, det er leit» før samtaleemnet skifter raskt. Kanskje det skyldes at det går bra for Kungälv nå? I dag fins det flere fabrikker og bedrifter å søke jobb på. Det var ikke sånn da vi vokste opp, da var Kexen den eneste store, private arbeidsgiveren. Alternativet var å pendle til andre byer.

Trykket stemning

Mange av mine klassekamerater hadde den ene eller begge foreldrene sine der. Omtrent alle som sluttet på skolen etter niende klasse søkte seg dit.

For å være ærlig så var det ikke bare stas. «Hun ble på Kexen» var det samme som å ikke ha klart å gjøre noe ordentlig med livet sitt.

– Slik følte jeg det også da jeg vokste opp, på tross av at mamma jobbet og trivdes der. Da jeg omsider begynte å jobbe der selv, oppdaget jeg at det faktisk var en arbeidsplass med muligheter for å utvikle seg og med et fantastisk arbeidsmiljø. Jeg synes det har vært helt topp å jobbe der, forteller Holmgren.

Men det begynner å endre seg nå. Mange ansatte forteller om en trykket stemning, som blir verre etter hvert som ukene går.

– Ja, det føles på kroppen at beslutningen blir mer og mer virkelig. Vi lurer vel alle på hva vi skal gjøre; bli igjen til slutt, eller finne noe annet? Sier Josefin Westgren, som bor i nærheten av Göteborg og pendler daglig.

TRIVDES: Josefin Westgren har alltid likt seg veldig godt på kjeksfabrikken.

TRIVDES: Josefin Westgren har alltid likt seg veldig godt på kjeksfabrikken.

Kristina Wallin

– Selv har jeg vanskelig for å bestemme meg. Jobben på Kexen har gitt meg selvtillit og muligheter for å utvikle meg. Inntil helt nylig var jeg nok innstilt på å bli værende til slutten, men det føles tungt å se for seg fire år slik det ser ut nå, konstaterer hun.

Lære nye ting

Risikoen for at arbeidstakerne søker seg til andre steder så fort som mulig er stor. Mange har allerede gjort det. På tross av at mange er over 50 og at det da er ekstra vanskelig å bryte opp og begynne på ny.

– Jeg tok permisjon fra fabrikken og prøvde meg på en annen jobb fordi jeg begynte å få betennelse i leddene, men jeg trivdes ikke. Kexen er, eller mer korrekt var, så mye bedre. Men nå må jeg virkelig tenke meg godt om. Om fire år er jeg kanskje for gammel til å få meg ny jobb, forklarer Holmgren.

Josefin Westgren lurer på om hun skal følge sin drøm og bli barberer, på tross av at hun er utdannet blikkenslager. Problemet er at hun må få jobben til å fungere sammen med sin andre rolle, som småbarnsmor. Skiftordningen på Kexen har fungert godt for henne.

– Uansett hva jeg bestemmer meg for å gjøre, føler jeg at jeg har noe med meg herfra. Jeg vet at jeg kan lære nye ting og ha en jobb med ansvar. Før var det alltid gøy å komme hit, nå er ikke fokuset lenger på at folk skal ha det bra på jobben, sier Westgren stille før hun skynder seg inn i fabrikken for å gå på sitt skift.

TIL RIGA: Göteborgs kex omsetter for millioner, men velger allikevel å flytte bedriften ut av Sverige.

TIL RIGA: Göteborgs kex omsetter for millioner, men velger allikevel å flytte bedriften ut av Sverige.

Kristina Wallin

Baddare

Jeg tar meg en tur i fabrikkens outletbutikk «Bräckboden», som selger fabrikkens kjeks noe billigere enn i butikkene. Da jeg var barn, ble knuste kjeks solgt veldig billig her. Var man heldig og kjente sjokoladeduften helt til den andre siden av byen, kunne man rekke å kjøpe Baddare før de tok slutt.

Baddare er kjeks, vaniljeskum og sjokolade i en aldeles nydelig miks. I dag er ikke Baddare i produksjon lenger, men to ganger i året blir de bakt likevel – og kun solgt i Bräckboden. Køene er kjempelange, en av mammas naboer forteller at hun sto tre timer i vinterkulden for å få kjøpt dem.

– Det var gøy allikevel, det var som en stor fest, forklarer hun.

Dette er Kungälv og kjeksfabrikken. De hører ganske enkelt sammen. Vi er mange som har tatt det for gitt at Kexen skulle finnes der for alltid, fordi den og byen er så tett sammenflettet. Det er rart å tenke at vi skal kjøre forbi nede ved elven uten å kjenne duftene fra dagens bakst. Pepperkaker? Mariekjeks? Eller kanskje de lager de deilige sjokoladekjeksene som den yngste sønnen min elsker?

Sviktet og lurt

Jeg spør Elisabet Holmgren hva jeg skal gjøre med kjeksen, er det på tide å begynne med boikott allerede nå? Mange har gått ut og bedt oss om å vente til etter flyttingen. Hun er enig i det, men syns likevel det er vanskelig å kjøpe kjeks akkurat nå.

– Det er fordi jeg føler meg sviktet og lurt. Det kom nye maskiner, fabrikken gikk bra og vi trodde konsernet skulle satse. Da beskjeden kom, var det en kalddusj for oss alle, sier hun med et sint blikk. Både hun og Westgren syns at Livs representanter har gjort en god jobb hele tiden. Westgren konstaterer at det ikke er så mye fagforbundet kan gjøre med nedleggelsen.

– Hvis ledelsen ønsker å stenge, så stenger de. Fagforbundet har i hvert fall informert oss godt om alt det som har skjedd. Det føles som den viktigste oppgaven de har akkurat nå.

Tillitsvalgte forbauset

Den lokale avdelingen av Livs var like forbauset som alle andre da det ble klart at Orkla ville legge ned fabrikken og flytte den til utlandet – på tross av god omsetning.

– Alt var bra, det var ikke noe som gikk dårlig. Problemet er at strukturen i fabrikken må skiftes fordi den er gammel og vi ikke har plass til å ekspandere. Vi skjønte at noe måtte gjøres, forteller Morgan Andersson, nestleder i Livs.

– Folk er både oppgitte og sjokkerte. Vi er mange som har arbeidet her kjempelenge, sier klubbleder Dorota Galik.

Begge er overbeviste om at flyttingen vil bli betydelig mer komplisert enn det Orkla ser for seg.

– Folk slutter hele tiden. Fabrikken ansetter for så vidt nye, men det er de erfarne som forlater stedet, konstaterer Galik.

– Det er urimelig å tro at tiden fram til stenging vil gå smertefritt. Det vil ikke være mulig å produsere mot slutten, mener Morgan Andersson.

Det finnes flere matvareprodusenter i nærheten som søker etter erfarne folk.

– Akkurat nå snakkes det mye blant de ansatte om å finne seg en ny jobb. Jeg tror det allerede er kommet inn 30 nyansatte her fordi folk slutter, forklarer Dorota Galik.

(Kristina er oppvokst i Kungälv. I dag bor hun i Italia og arbeider som journalist derfra.

Reportasjen er oversatt fra svensk av Anna Granquist.)

Intra i Malvik legges ned og flyttes til Sverige. Men nesten alle ansatte har funnet seg ny jobb
100 ansatte mister jobben når deler av Jøtul flyttes til Polen
Lokale bedrifter vil forsøke å redde Lilleborg-fabrikk

{"421828":{"type":"s","url":"/image-3.421828.16af59779c","cap":"TIL RIGA: Göteborgs kex omsetter for millioner, men velger allikevel å flytte bedriften ut av Sverige.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"421830":{"type":"s","url":"/image-3.421830.60387.8049d4451c","cap":"TRIVDES: Josefin Westgren har alltid likt seg veldig godt på kjeksfabrikken. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"421832":{"type":"m","url":"/image-3.421832.60387.6636d2cae5","cap":"SAVN: – Det er rart å tenke seg Kungälv uten kjeksfabrikken, sier Elisabet Holmgren, hun er en av arbeiderne som vil miste jobben sin.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"77","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f4","title":"Kexen i Kungälv","closed":true,"place":"Til Riga"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Det kom nye maskiner, fabrikken gikk bra og vi trudde foretaket skulle satse.","place":"Tillitsvalgte forbauset"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Kexen i Kungälv

Den første fabrikken til Göteborgs Kex åpnet i Kungälv i 1888. En av eierne var Carl Leopold Berggren. Han hadde engelsk kone og var overbevist om at det fantes et marked for eksklusiv kjeks til te og kaffe også i Sverige. Vi kan se på historien at dette var en riktig antakelse: På tross av noen tøffe perioder har fabrikken overlevd, og den går bra også i dag. Bedriften var eid av familien fram til slutten av 1970-tallet da den ble kjøpt opp av sjokoladeprodusenten Marabou.

I 1994 tok norske Orkla over.
Antallet ansatte har gradvis avtatt, og i dag er det om lag 350 ansatte. Av disse er om lag 250 medlemmer i Livs, som er fagforbundet knyttet til fabrikkens ansatte og NNNs søsterforbund i Sverige. Fabrikken har siden begynnelsen av 1970-tallet vært Kungälvs største private arbeidsgiver.

Det kom nye maskiner, fabrikken gikk bra og vi trudde foretaket skulle satse.

Elisabet Holmgren

{"421828":{"type":"s","url":"/image-3.421828.16af59779c","cap":"TIL RIGA: Göteborgs kex omsetter for millioner, men velger allikevel å flytte bedriften ut av Sverige.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"421830":{"type":"s","url":"/image-3.421830.60387.8049d4451c","cap":"TRIVDES: Josefin Westgren har alltid likt seg veldig godt på kjeksfabrikken. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"421832":{"type":"m","url":"/image-3.421832.60387.6636d2cae5","cap":"SAVN: – Det er rart å tenke seg Kungälv uten kjeksfabrikken, sier Elisabet Holmgren, hun er en av arbeiderne som vil miste jobben sin.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"77","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f4","title":"Kexen i Kungälv","closed":true,"place":"Til Riga"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Det kom nye maskiner, fabrikken gikk bra og vi trudde foretaket skulle satse.","place":"Tillitsvalgte forbauset"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}