JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nærmer seg skjebnemøte for Nortura-ansatte

I oktober faller avgjørelsen: Skal Nortura flytte all griseskjæring til Østlandet? 150 arbeidsplasser kan bli rammet.
DRAMATISK: 79 ansatte kan miste jobben ved Nortura-anlegget i Steinkjer om griseskjæringavdelinga legges til Tønsberg.

DRAMATISK: 79 ansatte kan miste jobben ved Nortura-anlegget i Steinkjer om griseskjæringavdelinga legges til Tønsberg.

Jan-Erik Østlie

erlend@lomedia.no

De har levd i omtrent tre år, både på Forus utenfor Stavanger og på Steinkjer i Trøndelag, siden Nortura besluttet ikke å nedlegge, men heller gjøre en grundig utredning for konsernets skjæreavdelinger.

Innstillinga fra arbeidsgruppa kommer i løpet av oktober, og senere i måneden blir saken endelig avsluttet i konsernstyret.

Der sitter blant andre Ronny Aunan, tillitsvalgt på anlegget i Steinkjer.

– Vi ansatte er lei av å ha dette hengende over oss. Det er jo litt på godt og på vondt, for vi har jo det i minste fortsatt jobb, sier Aunan til NNN-arbeideren.

Nortura-beslutningen er klar: 147 arbeidsplasser forsvinner fra Stavanger og Steinkjer

Lokal drahjelp

I kampen mot nedleggelsen har de vekket engasjementet lokalt i Steinkjer og Trøndelag. Facebook-sida Trønderbrølet ble lansert, med «mål om å forene engasjerte krefter mot sentralisering av våre industriarbeidsplasser i det trønderske landbruket».

Les mer: Kjøttskjærerne på Nortura Steinkjer beholder jobben – inntil videre

– Vi har fått mange positive reaksjoner lokalt. Bortsett fra hos bøndene. Der har det vært stille, det synes vi jo er synd, sier Aunan.

HÅPER: Ronny Aunan, tillitsvalgt i Steinkjer og ansatterepresentant i konsernstyret til Nortura.

HÅPER: Ronny Aunan, tillitsvalgt i Steinkjer og ansatterepresentant i konsernstyret til Nortura.

Jan-Erik Østlie

– Dette er jo viktig for Steinkjer-regionen. Det vil påvirke mange om 79 arbeidsplasser forsvinner her i Steinkjer, ikke bare de ansatte som mister jobben.

Mange anlegg forsvunnet

På Forus er det 68 ansatte som kan miste jobben om skjæringa av gris forsvinner til Tønsberg. En sentralingseringsmarsj som siden 2000-tallet har kosta omtrent ti slakte- og skjæreanlegg bare fra Midt-Norge og nordover, ifølge Aunan.

– Jeg er ikke noe tilhenger av at alt skal flyttes til Østlandet. Nær folk i hele Norge, sa Senterpartiet under valgkampen. Jeg håper de følger opp i denne saken, sier Aunan – og sikter til at Norturas styreleder, Trine Hasvaag Vang, er aktiv senterpartipolitiker.

Konkurransesituasjon

Nortura er et samvirkeforetak, det vil si at de eies av drøyt 18.000 egg- og kjøttprodusenter rundt omkring i landet.

– Vi som eiere, som bor rundt omkring i landet, er så klart opptatt av arbeidsplassene rundt oss. Men Nortura som selskap lever i samme konkurransesituasjon som alle andre. Det er mange faktorer som spiller inn, inkludert at vi er i et marked som ikke vokser lenger, sier styreleder i Nortura, Trine Hasvang Vaag, til NNN-arbeideren.

Hun mener det er en politisk oppgave å bevare arbeidsplassene.

– Dette er en ønsket utvikling over tid fra politisk hold. Så lenge politikerne er mest opptatt av billigst mulig mat så er det å bevare arbeidsplassene en utfordring, sier Hasvang Vaag.

Innstillinga er ventet å være like rundt hjørnet, før saken trolig avgjøres på et møte i konsernstyret 18. oktober. Innen den tid jobber ansatterepresentantene i konsernstyret hardt for å få beholde arbeidsplassene.

– Vi har stilt en del kritiske spørsmål, men jeg tør ikke spå hva utfallet blir, sier Aunan.

Styreleder Hasvang Vaag tør ikke forskuttere noenting.

– Om innstillinga fra arbeidsgruppa er nedleggelse av skjæringa i Steinkjer og på Forus – er det mulig styret endrer på den?

– Det er bestandig mulig at man overstyrer, svarer Hasvang Vaag.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse