JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krig i Ukraina:

NNN fordømmer Russlands angrep på Ukraina, men maner til ro her hjemme

Forbundet for arbeidstakere i mat- og drikkevareindustrien ber alle i Norge gjøre det de kan for å støtte Ukraina.
Forbundsstyret i NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, med leder Anne Berit Aker Hansen i spissen, fordømmer Russlands angrep på Ukraina.

Forbundsstyret i NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, med leder Anne Berit Aker Hansen i spissen, fordømmer Russlands angrep på Ukraina.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund vedtok i tirsdagens forbundsstyremøte en uttalelse mot krigen som Russland har starta i Ukraina.

«NNN krever, på linje med en samlet internasjonal fagbevegelse og det internasjonale samfunn, en umiddelbar og betingelsesløs tilbaketrekking av de russiske styrkene fra Ukrainas jord. Uenigheter må løses med dialog og forhandling, ikke gjennom krigshandlinger» heter det i uttalelsen.

• Les hele uttalelsen på forbundets nettsider

– Enkeltpersoner på jobb

I uttalelsen trekker forbundet også fram at det må skilles mellom Putins regime og enkeltpersoner.

«Det bor mange russere og ukrainere i Norge. Noen av dem jobber side om side i vårt land, også i næringsmiddelindustrien. Vi oppfordrer alle til å vise ro og solidaritet med hverandre» står det i uttalelsen.

Forbundsleder Anne Berit Aker Hansen har selv erfaring med hvordan konflikter i andre land kan påvirke arbeidsmiljøet, fra tida som tillitsvalgt i Freia da borgerkrigen på Balkan brøt ut på 90-tallet.

Nå maner hun til ro i rekkene ute på arbeidsplassene.

Les også: Ringnes-ansatte krever full stans i Russland og Hviterussland: – Carlsberg bør markere tydelig avstand

– Vi har jo både russiske og ukrainske medlemmer, som jobber side om side i bedriftene. Det er viktig at man må bevarer roen og sørger for at konflikten ikke dras inn på norske arbeidsplasser, sier Aker Hansen til NNN-arbeideren – og understreker at de ikke har fått rapporter om problemer knyttet til dette.

– Jeg tror heller ikke det kommer til å skje, men det er veldig viktig at vi klarer å skille mellom regimet i Moskva og «vanlige» russere.

Russisk LO støtter invasjonen i Ukraina: – Svært skuffende, mener LO i Norge

Vurderer bevilgning

Forbundet har foreløpig valgt ikke å bevilge penger til Ukraina eller hjelpeorganisasjoner, men forbundslederen er klar på at dette kan komme.

– Vi er klar til å bevilge penger når vi vet litt mer. Dette er fortsatt ferskt, og det er fullt mulig at det er et enda større behov for støtte om tre måneder enn det er i dag, sier forbundslederen – som maner til bredt engasjement blant tillitsvalgte og medlemmene i forbundet.

Les mer: LO gir en million til hjelpearbeidet i Ukraina: Ber alle brette opp ermene og bidra

– Alt vil bidra, så må alle gjøre sine vurderinger om hva man kan bidra med. Men det er stor enighet i det europeiske fellesskapet om å strupe russisk økonomi så mye som mulig, og det er veldig gledelig å se.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse