JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nortura Elverum

Nortura vil samarbeide med konkurrent. Det kan koste 130 arbeidsplasser

– Jeg har litt dårlig følelse, men vi skal kjempe, sier klubbleder Robert Rødsdalen.
Robert Rødsdalen tar nok en kamp for å redde kyllingslakteriet til Nortura på Elverum.

Robert Rødsdalen tar nok en kamp for å redde kyllingslakteriet til Nortura på Elverum.

Jan-Erik Østlie

erlend@lomedia.no

Han skulle egentlig starte på pensjonstilværelsen til sommeren, Robert Rødsdalen.

Men nå tar 61-åringen en siste kamp for å redde kyllingslakteriet på Elverum, etter at Nortura kom med en svært overraskende beskjed tidligere i uka.

– Det var mange sinte ansatte her, det kom bardust på oss, sier Rødsdalen.

130 ansatte i fare

Beskjeden var at Nortura vil samarbeide med Ytterøykylling om å etablere et nytt og moderne slakteri på Røra i Trøndelag.

«Slakteriet vil øke konkurransekraften for begge selskaper gjennom kortere transporttid, økt effektivitet og reduserte slaktekostnader» heter det i pressemeldinga.

Foreløpig er det kun inngått en intensjonsavtale som går ut på delt eierskap mellom Nortura og Ytterøykylling i et felles selskap. «Gjennomføringen av avtalen er avhengig av utfallet fra Nortura Elverum utredningen og konsernstyret i Nortura sin behandling og beslutning i saken» skriver Nortura.

Men de ansatte er usikre på om de har mulighet til å få ledelsen i konsernet på andre tanker.

– Pessimisten i meg sier at vi blir nedlagt i årsskiftet 2023/2024. Optimisten i meg sier at vi skal få snudd dette og redde anlegget – men realisten sier at veien nok er litt lang og at vi har litt knapt med tid, sier Rødsdalen.

Mye delt: Lars Olav vant over Tine meierier i retten

– Høy risiko

Han legger ikke skjul på at han sitter med en dårlig følelse, både for framtidshåpet og for hvordan Nortura har gått fram i saken.

Som lokal tillitsvalgt er han først invitert med nå, etter at intensjonsavtalen er inngått.

– Det irriterer meg noe grådig, vi burde vært involvert tidligere, mener klubblederen.

Som er så vidt i gang med arbeidet lokalt, der de ansattes mål er å redde slakteriet.

– Vi er i god dialog med lokale produsenter, kommunen og ser på andre ting som effektivisering og risikoen Nortura løper med å samarbeide med en konkurrent. Vi mener at samarbeidet vil styrke konkurrenten vår, og det er det høy risiko knyttet til – der har vi også lokal støtte hos en del produsenter, sier Rødsdalen.

Denne skaper debatt: Tine meierier hemmeligholder lederlønninger. Det provoserer

Står kampen ut

Egentlig skulle han altså pensjonert til sommeren, istedenfor blir det nok en redningsaksjon for Rødsdalen. I 2010 lyktes de, i år er han mer skeptisk.

– Det var mange som ville ha meg til å fortsette, og jeg har ikke samvittighet til å gi meg nå. Det var ikke slik jeg så for meg at sommeren skulle bli, det svir litt å få dette på tampen av 20 år som tillitsvalgt. Men vi får prøve en siste gang, sier Rødsdalen, som i alle fall blir på anlegget fram til et endelig vedtak er ventet til høsten.

Utvalget skal jobbe fram mot sommeren og ser på framtidig struktur, inkludert nedleggelse og annen aktivitet på Elverum.

Fått med deg denne? Christianssands Bryggeri legges ned: – Vi har kjent på hele følelsesregisteret i dag, sier tillitsvalgt

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse