JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krigen i Ukraina:

Ringnes-ansatte krever full stans i Russland og Hviterussland: – Carlsberg bør markere tydelig avstand

Fellesklubben i Ringnes har sendt tydelig beskjed til toppledelsen hos eieren Carlsberg: Legg ned virksomheten i Russland og Hviterussland.
Erik Torkelsen i Ringnes ønsker at eieren Carlsberg i alle fall midlertidig skal legge ned virksomheten i Russland og Hviterussland.

Erik Torkelsen i Ringnes ønsker at eieren Carlsberg i alle fall midlertidig skal legge ned virksomheten i Russland og Hviterussland.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

Det er selvfølgelig Russlands invasjon i Ukraina som danner bakteppet for kravet fra Fellesklubben i Ringnes, som altså er alle 470 NNN-organiserte i Ringnes i Norge.

Og fra arbeidsutvalget gikk det mandag en klinkende klar mail rett til topps i Carlsberg-konsernet, som eier Ringnes. Til den nederlandske konserndirektøren Cees ‘t Hart i den danmarkbaserte selskapet gikk følgende mail på mandag:

«Vi krever også at Carlsberg med omgående virkning legger ned all virksomhet i Russland og Hviterussland med bakgrunn i Russlands meningsløse angrep på Ukraina.»

Russisk LO støtter invasjonen i Ukraina: – Svært skuffende, mener LO i Norge

Bryggeri lagde molotovcocktailer

Bakgrunnen fra henvendelsen er blant annet NRK-saken om mikrobryggeri Pravda i Lviv i Ukraina. Der kan man lese at bryggeriet har lagd molotovcocktailer – altså små brannbomber – til bruk i krigen mot Russland.

Pravda bryggeri / privat

I artikkelen står det også at lokale bryggerier har donert 10.000 flasker, og ifølge klubbleder Erik Torkelsen i Ringnes så er Carlsberg-eide bryggerier en del av disse.

– Vi gleder oss over at de har støttet på denne måten, men Carlsberg kan og bør gjøre mer, sier Torkelsen til NNN-arbeideren / FriFagbevegelse.

Ukrainsk fagforeningsleder: – Dette er en krig mot demokratiet

Russisk eierskap

Carlsberg eier tre bryggerier i Ukraina gjennom Carlsberg Ukraine. Men de har også ett bryggeri i Hviterussland, Alivaria bryggeri, mens de eier Baltika i Russland, som har totalt åtte bryggerier med til sammen 9.500 ansatte ifølge deres nettsider.

Det er de russiske og hviterussiske bryggeriene Torkelsen og arbeidsutvalget krever stengt.

– Vi har diskutert en del i AU, det er tross alt flere konflikter her i verden, men fant at denne gangen måtte vi engasjere oss. Dette er jo i tråd med flere selskaper som avslutter eller begrenser handelen i Russland. Vi ønsker ikke at det skal legges ned til evig tid, det kommer jo forhåpentlig en fred etter hvert, men så lenge krigen pågår mener vi Carlsberg bør stanse produksjonen, sier Torkelsen.

Stanislav slit på jobb i Trondheim: – Eg ville helst dratt tilbake for å hjelpe vennane mine med å forsvare Ukraina

Carlsberg: Forholder oss til sanksjonene

Carlsberg på sin side skriver i en epost til oss at de vil fortsette driften i Russland.

«Carlsberg driver en lokal virksomhet i Russland. Vi har lokal produksjon og de fleste av våre leverandører og kunder er lokale. Vi har begrenset med eksport fra og import til Russland» skriver Nina Brønden Jakobsen, kommunikasjonsdirektør i Carlsberg.

«Vi fortsetter driften i Russland med respekt for enhver sanksjon som blir vedtatt. Vi har 8.400 ansatte fordelt over hele landet og spiller en viktig for deres liv og levebrød. Vi gjør hva vi kan for å hjelpe våre medarbeidere i takt med sanksjonenes stigende innflytelse på den russiske økonomien» skriver Jakobsen – som legger til at de ikke er bekjent med noen form for distribusjon av tomme flasker fra deres bryggerier i Ukraina.

«Våre bryggerier i Ukraina har vært stengt siden torsdag» skriver Jakobsen.

Også bryggeriet i Hviterussland er i drift fortsatt, bekrefter Jakobsen.

Mye delt: Kateryna bekymrer seg for pappa i Kyiv: – Han har fylt badekaret med vann

Oppfordrer til engasjement

Torkelsen og de Ringnes-tillitsvalgte har ikke fått svar fra Carlsberg etter sin henvendelse, men sier de ikke er overrasket over svaret NNN-arbeideren har fått.

Torkelsen oppfordrer uansett andre tillitsvalgte og hele LO-systemet til å engasjere seg:

– Alle bør markere sin avstand, og hvis man jobber i selskap som har virksomhet i eller med Russland eller Hviterussland så er det på høy tid å si fra!

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse