JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Grilstad Ranheim:

Sjefene måtte lage pølsene da kjøttarbeiderne havnet i karantene

I oktober ble fire ansatte i produksjonen hos Grilstad på Ranheim smittet med korona og 30 måtte i karantene. Med ett måtte ledelsen ned på golvet.
ALL IN: Da koronaen kom til Grillstad, kastet hele organisasjonen seg inn i produksjonen for å berge spekematen.

ALL IN: Da koronaen kom til Grillstad, kastet hele organisasjonen seg inn i produksjonen for å berge spekematen.

Jan-Erik Østlie

nina.hanssen@lomedia.no

Å oppleve hva som virkelig skjer i produksjonen er viktig for fabrikksjef Jan Tore Flak, det gir en leder i næringsmiddelindustrien litt mer kjøtt på beinet, mener han.

Da den første ansatte ble smittet med korona en søndag, ble alle ved Grilstad testet. Fire testet positivt, og nærmere 30 ble sendt hjem i ti dagers karantene.

Men ledelsen visste råd, og den viste handlekraft – den brettet opp ermene og ble med i en dugnad for å redde råvarene.

– Vi tok raskt kontakt med smittevernkontor og kommuneoverlegen. Fordi vi allerede hadde gode tiltak på plass, ble det besluttet av vi kunne opprettholde produksjonen, forteller Flak.

Saken fortsetter under bildet.

Fabrikksjef Jan Tore Flak måtte ta i et tak.

Fabrikksjef Jan Tore Flak måtte ta i et tak.

Jan-Erik Østlie

Han har også tidligere steppet inn i produksjonen – så for Flak var det naturlig å delta i dugnaden.

Nå ble han positivt overrasket over hvor mange fra konsernledelsen og administrasjonen som ble med. Flak har vært fabrikksjef i Trondheim i fire år.

Kjøtt på beina og nyttig erfaring

– Vi som deltok, fikk liksom mer kjøtt på beinet og lærte litt om hvor skoen trykker på Slice-linja, sier han.

At kontoransatte fra konsernledelsen og administrasjon kastet seg inn for å pakke inn og vakumere pølser, rive av skinn og andre oppgaver for å berge råvarene, gjør en fabrikksjef stolt av arbeidsplassen og varm om hjertet.

– Det var bare artig, og vi lærte mye, sier han.

Les også: En gang ga poteter og mjøsvatn liv til en hel industri. Les historien om brenneriene rundt Mjøsa

Gode lokale smitteverntiltak

Fordi koronasituasjonen er vanskelig, ønsket de ikke å ta inn flere eksterne vikarer. Løsningen ble å bruke folk som allerede jobbet i konsernet.

Det var ikke tid til mye opplæring, men likevel stilte folk opp for å sikre verdiene i spekematproduksjonen.

– Riving av skinn er ganske tungt, innrømmer fabrikksjefen som i ettertid er veldig fornøyd med hvordan de gjennom et lokalt partsamarbeid kom seg igjennom.

– Vi hadde allerede gode lokale smitteverntiltak på plass, men det at folk fra hele organisasjonen var med, reddet oss fra et større tap. Vi kunne jo ha risikert at vi måtte stenge fabrikken fremfor å bare miste fire produksjonsdager. Dette er et økonomisk tap de kan bære da etterspørselen etter kjøttvarene deres er stor nå som det ikke er grensehandel.

Les også: Flere i matindustrien tar videreutdanning under koronaen: – Det er viktig at ingen går ut på dato

Positive reaksjoner

Kjell Arne Hansen, nestleder i NNN klubben ved fabrikken, forteller at de ansatte synes det var veldig positivt at lederne trådte til. Han har selv vært tillitsvalgt i ti år, tidligere vært verneombud og har god kontakt med sine medlemmer.

At lederne sto sammen med andre i produksjonen ble positivt oppfattet av alle. Vi følte at de også fikk mer forståelse for arbeidsoppgavene våre, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Nestleder i NNN-klubben: Kjell Arne Hansen.

Nestleder i NNN-klubben: Kjell Arne Hansen.

Jan-Erik Østlie

Hansen berømmer ledelsen for å handle kjapt og håper at de tillitsvalgte kommer raskere inn i kriseprosessen hvis noe tilsvarende skjer igjen.

Les også: Enorme mengder mat kastes: Tone sørger for at brukbar mat deles ut til noen som trenger den

Kabalen måtte gå opp

– Da den første positive koronatesten kom tilbake den søndagen, tok et kriseteam bestående av lederne action. De ba alle teste seg og innførte et strengere koronaregime med lister over hvem som skulle jobbe når. Det var ikke mulig å bytte vakt på grunn av smittevern. De tillitsvalgte ble først informert mandag, forteller nestlederen.

Hansen mener at det kanskje ville vært bedre om de ble kontaktet tidligere da de sitter med mer informasjon om hvordan situasjonen til de enkelte er. Han er likevel godt fornøyd med hvordan ledelsen har håndtert denne krisen.

– Med denne erfaringen regner jeg med at vi vil bli involvert med en gang hvis dette skulle ramme oss igjen, sier han.

Det ble satt opp ulike skift og strengere smitteregime. For enkelte som har små barn hjemme var det ikke så lett å få kabalen til å gå opp.

– Vi hadde tilfeller der noen tok ut egenmelding hvis de ikke kunne klare skiftene, sier han.

Mye lest: Renholder Thongla fikk etterbetalt 377.000 kroner: – Jeg er lettet og glad!

Kjempeinnsats av de ansatte

Hansen minner om at de tillitsvalgte kjenner de ansatte bedre og kan bidra positivt til at skiftene blir bra både for ledere og ansatte. Selv har han to barn på 12 og 16 år hjemme.

– Jeg tror denne krisen har gjort oss til en mer sammensveiset gjeng som tar bedre vare på hverandre. Ingen av dem som ble smittet skal føle seg uglesett da dette kan skje oss alle, sier han.

TOPARTSSAMARBEID: Fabrikksjef Jan Tore Flak (t.v) og nestleder i NNN-klubben Kjell Arne Hansen er enige om at dugnaden for å redde bedriften gjennom koronasmitten har vært vellykket.

TOPARTSSAMARBEID: Fabrikksjef Jan Tore Flak (t.v) og nestleder i NNN-klubben Kjell Arne Hansen er enige om at dugnaden for å redde bedriften gjennom koronasmitten har vært vellykket.

Jan-Erik Østlie

Ingen vet hvor de som ble smittet har fått viruset fra, men det er lite sannsynlig at det har skjedd i arbeidstiden. Fortsatt er en av dem som ble smittet som hadde kols fra før tungpustet og jobber deltid, mens de andre er tilbake i full jobb.

Hansen vil gjerne understreke den utrolige omstillingen de på gulvet har vært gjennom under denne perioden. Og ikke minst skryte av innsatsen til NNNs medlemmer.

– Vi har vært med på en omstilling av arbeidstid, innføring av smitteverntiltak som har snudd ting på hodet og driftsutfordringer som har blitt tatt på strak arm for at Grilstad i det hele tatt skulle klart å gjennomføre normal og til tider mye mere produksjon for å dekke den store etterspørselen som har vært på produktene våre. Så ei uke med dugnad er vel og bra det, men dette er den nye hverdagen for oss på gulvet.

Grilstad AS

Startet som spekepølsefabrikk i Trondheim i 1957, men ble ganske tidlig en landsdekkende aktør og er kjent for blant annet Jubelsalami, Gullsalami og Trønderfår i tillegg til andre serier som for eksempel krydret spekesnacks.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Grilstad AS

Startet som spekepølsefabrikk i Trondheim i 1957, men ble ganske tidlig en landsdekkende aktør og er kjent for blant annet Jubelsalami, Gullsalami og Trønderfår i tillegg til andre serier som for eksempel krydret spekesnacks.