JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lockout

LO-lederen brøt samarbeidet med NHO. Så ringte NHO-sjefen og beklaget

LO truet tidligere i dag med å fryse all kontakt med NHO. Nå har NHO-sjefen lagt seg langflat.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik fryser samarbeidet med NHO-direktør Ole Erik Almlid.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik fryser samarbeidet med NHO-direktør Ole Erik Almlid.

Sissel M. Rasmussen

herman@lomedia.no

– Jeg er sinna, overrasket og provosert, skreiv LO-leder Peggy Hessen Følsvik i en epost tidligere i dag.

– Det er uhørt at en representant for NHO går ut og varsler ny strid, samme dagen som en streik er over og man har sluttet fred, fortsatte Følsvik.

LO valgte å fryse all kontakt med NHO etter lekkasjer og signaler om økt bruk av lockout, skreiv Aftenposten.

LES: Hva er lock-out?

Direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri sa torsdag til VG at arbeidsgiversiden bør bruke lockout i større grad. Det har provosert LO voldsomt.

– Nå lar vi rett og slett være å møte NHO i alle sammenhenger. Vi har kansellert et utspill i dag. Så er det meningen at vi skal møtes på ONS neste uke, men har må det avklaringer til før jeg kan møte NHO-sjefen, skreiv Følsvik til FriFagbevegelse.

NHO-sjefen beklaget

Noen timer seinere ringte NHO-sjef Ole Erik Almlid til LO-leder Peggy Hessen Følsvik og beklaget.

LO gjenopptar dermed samarbeidet med NHO, skriver Aftenposten.

Etter beklagelsen fra Almlid sier Hessen Følsvik til Aftenposten at «hun velger å tolke det Ole Erik Almlid sier som en klargjøring av at NHO ikke vil gå bort fra den samarbeidslinjen vi har i norsk arbeidsliv».

Aftenposten skriver at Almlids beklagelse samtidig innebærer en kraftig korreks til Norsk Industri-sjef Stein Lier-Hansen.

– Skremmende

Leder av Fellesforbundet, Jørn Eggum, reagerte sterkt på signalene om økt bruk av lock-out i en kommentar til FriFagbevegelse.

– Hva tenker du om at NHO vil bruke mer lockout framover?

– Skremmende og historieløst. Et gufs fra fortiden som vil være ødeleggende for partssamarbeidet, skreiv Eggum i en sms før NHO hadde beklaget.

Fellesforbundet-leder Jørn Eggum.

Fellesforbundet-leder Jørn Eggum.

Tormod Ytrehus

Lekkasjer

Det hele skjedde etter at leder Stein Lier-Hansen i Norsk Industri i VG torsdag fortalte om hva som skjedde i kulissene i løpet av streiken i prosessindustrien.

I samme reportasje fortalte NHO-leder Ole Erik Almlid om samtaler mellom ham og Hessen Følsvik underveis i streiken.

– Det er særdeles ubehagelig at jeg skal lese i avisa det som var en fortrolig samtale mellom meg og NHO-sjefen. Det er ikke overraskende for noen at vi har samtaler mellom partene, men å lese om det i avisa dagen etterpå gjør meg skikkelig opprørt, uttaler LO-lederen.

Dette er lock-out'en som forandret alt

Industristreik

Onsdag denne uka ble arbeidstakerorganisasjonen Industri Energi enig med arbeidsgiverne i Norsk Industri etter ti dager med streik i prosessindustrien.

Over 2500 LO-medlemmer var i streik for å få lokal aksjonsrett. Nå skal det utredes i et samarbeid mellom partene.

– Nå endte streiken i industrien med at man skal jobbe sammen for å finne løsninger, og så får vi servert det stikk motsatte gjennom VG. Det vil på ingen måte bedre samarbeidsklimaet i norsk arbeidsliv, skreiv Følsvik før beklagelsen fra NHO.

Varsler mer lockout

I torsdagens VG-sak kom også NHO-toppene med signaler om økt bruk av lockout framover, noe LO-lederen reagerer sterkt på.

– Det er riktig at lockout er et virkemiddel arbeidsgiverne kan benytte i en konfliktsituasjon, på samme måte som de fagorganiserte kan gå til streik. Men jeg vil advare mot å idealisere bruken av disse virkemidlene. Vi på arbeidstakersiden streiker hvis vi må, men vi forsøker alltid til det ytterste å unngå det, skriver Følsvik.

– Jeg må spørre Ole Erik Almlid om dette innvarsler en ny linje fra NHO sin side. Han må komme på banen og avklare om det er NHOs hensikt å heve konfliktnivået, eller om dette kommer fra en enkeltperson i NHO-systemet.

Ikke endret syn

Til NTB sier NHO-direktør Ole Erik Almlid at deres syn på lockout står fast.

– NHO har ikke endret syn på bruk av lockout. Dette er et lovlig virkemiddel, men terskelen for å bruke kampmidler i arbeidslivet skal fortsatt være høy. Derfor er lockout noe vi sjelden bruker, og vi har alltid en grundig saksbehandling i forkant, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid til NTB.

Annonse

Flere saker

Annonse