JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lærerstreiken

Raja (V) til kamp for lærerne: – Lønnen må opp!

Mandag trappes lærerstreiken opp. Venstre-nestleder Abid Raja sier at han ikke vil blande seg inn i konflikten, men argumenterer for at lønnen må økes.
Nestleder i Venstre Abid Raja stiller seg ved lærernes side i streiken (arkivfoto)

Nestleder i Venstre Abid Raja stiller seg ved lærernes side i streiken (arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

– Det største ansvaret ligger på bevilgende myndigheter. Lønnen bør opp for lærerne. Det er en gruppe som trenger å bli sett og hørt, sier Raja til NTB.

Han møtte denne uken leder i Utdanningsforbundet Steffen Handal på gaten i Arendal. Forbundet er for tiden i streik og konflikt med kommunesektorens organisasjon KS om lønnsbetingelsene. Mandag går ytterligere 1.300 lærere ut i streik.

Nå stiller Raja seg side om side med forbundet for å be om bedre betingelser for lærerne.

– KS, kommunene og politikere må skjønne hvorfor læreryrket er viktig. Det er det aller viktigste yrket i Norge, fordi de jobber med våre egne barn og Norges framtid, sier Raja, som er utdanningspolitisk talsperson i partiet.

Lokal SL-leder: «Vi streiker fordi det ikke var mulig å få til et lønnsløft for alle medlemmene»

Utvalg vil heve lønnen

Lærerlønningene bestemmes gjennom forhandlinger mellom KS og fagforeningene, og KS har vært tydelige på at har strukket seg så langt som kommunenes økonomi tillater for å gi lærerne lønnsløft.

– Vi politikere kan ikke gå inn i en pågående konflikt. Men vi kan oppfordre partene til å snakke sammen, sier Raja.

Det hører med til historien at Venstre styrte Kunnskapsdepartementet fra januar 2020 og fram til valget i fjor høst.

I forkant av landsmøtet i oktober har et utvalg i partiet gått inn for å øke lønnen til lærerne, noe Raja stiller seg bak.

Kommentar: «Det er ekstremt lite sannsynlig at denne streiken skal gi noe mer lønn til lærerne»

Utdanningsforbudet: Bra med politikere som bryr seg

Handal i Utdanningsforbundet takker for støtten fra Venstre-politikeren.

– Det å ha respekt for partene i et tariffoppgjør, det er bra. Men det er også bra med politikere som bryr seg om at elevene har kvalifiserte lærere. Det trenger vi flere politikere som gjør, sier han.

Og legger til:

– Jeg er veldig glad for at politikere bryr seg. Det må være frustrerende å sitte på Stortinget å ha en arbeidsgiver der ute som tar ansvar for lærerne på den måten de gjør nå. Vi er blitt gjort til lønnstapere seks år på rad. Det er ikke noe viktig bidrag for å nå de målene Abid Raja har om at alle elever skal ha en kvalifisert lærer.

KS-styreleder Gunn Marit Helgesen har følgende kommentar til saken:

– Jeg er helt enig med Abid Raja i at læreryrket er veldig viktig. Derfor samarbeider vi med staten og lærerorganisasjonene om å styrke rekrutteringen til utdanningen og yrket. Årets lønnsoppgjør er ett bidrag. Alle unge nyutdannede får et kraftig lønnsløft, også lærere.

Annonse

Flere saker

Annonse