JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømprisen

Regjeringen flytter strømstøtten en måned fram - og vurderer å begrense strømeksporten

Regjeringen varsler økt strømstøtte til husstander fra 1. september og vil sette inn tiltak for å hindre at magasinfyllingen blir for lav.
Statsminister Jonas Gahr Støre kommer med økonomiske strømtiltak til befolkningen og virkemidler for å hindre at fyllingsgraden blir for lav. 

Statsminister Jonas Gahr Støre kommer med økonomiske strømtiltak til befolkningen og virkemidler for å hindre at fyllingsgraden blir for lav. 

Jan-Erik Østlie

Under et døgn før Stortingets presidentskap skal samles for å vurdere å avbryte sommerferien, varsler regjeringen at den kommer med flere nye tiltak, melder NRK og TV 2.

* Strømstøtteordningen til husstander blir økt til 90 prosent fra 1. september – en måned enn tidligere planlagt.

* Det blir gitt mulighet til å forsterke reguleringen for å sikre forsyningssikkerhet. Når magasinfyllingen blir lavere enn det som er normalt for årstiden, skal muligheten for eksport begrenses.

* Regjeringen varsler strømstøtte til den delen av næringslivet som er hardest rammet av rekordhøye kraftpriser.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal møte de parlamentariske lederne mandag klokka 8.30 for å orientere om regjeringens arbeid med kraftkrisen. To timer senere møter han LO og NHO for å drøfte situasjonen for næringslivet. Deretter skal presidentskapet vurdere om det er nødvendig å avbryte stortingsferien for å få tatt grep om strømsituasjonen.

Ballen ligger nå etter alt å dømme hos SV, som har bedt om egne forhandlinger med regjeringen om strømtiltak. Hvis SV blir enig med regjeringspartiene, kan den øvrige opposisjonen stilles på sidelinjen.

Debatt: «Strømstøtten må forbedres, men ikke så mye at vi alle straffes med et rentesjokk»

Økt støtte tidligere

Statsminister Jonas Gahr Støre bekrefter at staten kommer til å ta en enda større del av strømregningen til husstandene – og at den kommer til å gjøre det før det som var planlagt.

– Dette gir en forsikring når prisen går over 70 øre, da blir det 90 prosent støtte. Nordmenn er avhengige av strøm, sier han.

Regjeringen jobber også med strømtiltak for næringslivet, men statsministeren ønsker ikke å si noe om hva som ligger på bordet nå. Støre skal møte partene i arbeidslivet mandag klokka 10, hvor nettopp tiltak for å avhjelpe bedriftenes situasjon er tema. Regjeringen har ennå ikke en fiks ferdig løsning.

– Vi ønsker å høre med LO og NHO. De har oversikten over hvordan bedriftene har det. Dette er et sammensatt bilde, så jeg ønsker å være treffsikker på hvordan vi lager en ordning som faktisk treffet og som ikke har negative effekter, sier han.

LO er med på å se på en støtteordning for bedriftene, forsikrer leder Peggy Hessen Følsvik overfor NTB.

– Men vi er tydelige på at en sånn ordning må ha sterke begrensninger slik at den ikke kan utnyttes. Det må ikke tas utbytte eller bonuser i forbindelse med strømpakken. Det er skattepengene vi skal bruke, og da må vi være helt sikre på at det går til de bedriftene som har behov for det, sier hun.

Mye delt: Kraftkrisen er Støres store test som statsminister, mener tidligere LO-leder

Høyre: Glad de lytter

Utspillet til Støre møter blandede, men mer eller mindre kritiske reaksjoner hos den politiske opposisjonen. Fra flere kanter er holdningen at Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kommer med for lite – og de gjør det for seint.

Høyre er godt fornøyd med at regjeringen går inn for det samme som partileder Erna Solberg foreslo før helga: 90 prosent strømstøtte fra 1. september, men etterlyser konkrete tiltak for bedriftene som sliter med høye strømpriser.

– Jeg er veldig glad for at regjeringen lytter til Høyre og øker strømstøtten allerede fra 1. september, men det haster å få på plass en ordning for bedriftene, sier energipolitiker Nikolai Astrup i Høyre.

Rødt fastholder sitt krav om å avbryte stortingsferien for å få tatt grep om kraftkrisen. Energipolitiker Sofie Marhaug for Rødt på Stortinget understreker overfor NTB at hennes parti vil ha en makspris på 35 øre kilowattimen og full eksportstopp når fyllingsgraden i magasinene er for lav.

– Stortinget må samles for å ta stilling til regjeringens forslag og styrke dem der de er utilstrekkelige, sier hun.

Debatt: «Var det umulig for våre politikere å skue konsekvensene av omleggingen av energipolitikken?»

KrF og Frp vil ha mer

KrF-leder Olaug Bollestad etterlyser strømtiltak for bedriftene og er ikke fornøyd med regjeringens tiltak for husholdningene.

– Jeg mener regjeringens strømforslag blir hult. KrF vil jobbe for en makspris på 50 øre og 100 prosent dekning over det, sier Bollestad til NTB.

Hun får støtte fra Frp-leder Sylvi Listhaug, som kaller regjeringens strømforslag for kraftløst. Også hun krever en makspris på 50 øre.

– Det er godt mulig Høyre er fornøyd med dette, siden de foreslo å gi det samme lommerusket selv nylig, men det er en hån mot folk. Det eneste som virkelig vil avhjelpe situasjonen, er Frps forslag om 50 øre makspris på strøm for alle, også bedrifter, sier Listhaug i en kommentar til NTB.

Venstre støtter regjeringens forslag om økt strømstøtte fra 1. september: – Det er ingen grunn til å vente med økt strømstøtte, sier Venstres talsperson for transport, miljø og energi Ola Elvestuen.

Annonse

Flere saker

Annonse