JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Elevers rettigheter

Regjeringen vil gi elever rett til videregående skole på ubestemt tid

Regjeringen legger fram forslag som blant annet går ut på rett til videregående opplæring fram til elevene fullfører, samt rett til å bytte studie dersom de ombestemmer seg.
Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) vil gi elever rett til videregående skole på ubestemt tid.

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) vil gi elever rett til videregående skole på ubestemt tid.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

fredrik.moen.gabrielsen@ntb.no

– Det er viktig for den enkelte som får flere muligheter til å kvalifisere seg til arbeidslivet eller videre studier. I tillegg er det lønnsomt for samfunnet at flere fullfører videregående opplæring, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i en uttalelse til NTB.

Det var NRK som omtalte saken først.

Forslaget er en del av regjeringens nye opplæringslov, som blir lagt fram fredag. Per i dag har elevene i utgangspunktet kun rett til tre års opplæring.

Les mer: Unge som dropper ut av videregående skole greier seg dårligere enn før

– Viktige utvidelser av rettighetene

Brenna tror ikke at forslaget om retten til å fullføre VGS på ubestemt tid, vil føre til at elever tar VGS over flere år for å få bedre karakterer.

– Jeg tror tvert imot at de vil gjennomføre og komme seg videre i arbeid eller utdanning, sier hun til NRK.

– Dette er store og viktige utvidelser av elevenes rettigheter, som først og fremst skal gi de som trenger flere år til å fullføre, og det skal gi elevene mulighet til å ombestemme seg, sier Brenna.

En rekke nye forslag

Regjeringens nye opplæringslov innebærer også lovfestet oppfølging av fravær, samt lovfestet tilbud for elever med manglende språkkunnskaper.

Det foreslås også rett til å ta et nytt fagbrev, selv om man har ett fra før eller man har fullført med studiekompetanse. I dag har elevene kun rett til å ta ett fagbrev og ikke rett til å begynne på yrkesfag hvis man har tatt studieforberedende.

I dag har man kun rett til å velge videregående opplæring én gang, men nå foreslås det at man kan velge så mange ganger på nytt fram til man fyller 19 år.

Hjelper ungdom som har falt ut av skolen: – Hvert år har vi elever som sier at «dere berga livet mitt»

Trer i kraft fra skolestart 2024

Den nye loven legges fram fredag og er sendt til Stortinget. Den skal etter planen tre i kraft fra skolestart 2024.

Utdanningsdirektoratet har fått i oppdrag å utarbeide forslag til forskrifter til den nye loven. De vil bli sendt på høring senere i 2023.

Direktoratet skal også jobbe med implementeringen av det nye regelverket, slik at alle skoleeiere er forberedt når de nye reglene trer i kraft.

Tommel opp fra Høyre

Høyre er positive til forslagene. Partiets skolepolitiske talsperson, Jan Tore Sanner, påpeker at det var Solberg-regjeringen som sendte forslaget til ny opplæringslov på høring i 2021.

– Fullført skolegang med fagbrev eller vitnemål i hånden er selve inngangsbilletten til arbeidslivet. Det er fint at de som trenger mer til på å fullføre videregående, nå får det, sier Sanner.

Les mer: Nesten halvparten av elevene fra kommunen droppet ut av videregående – slik har de snudd trenden

Annonse

Flere saker

Annonse