JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SAS-pilotene ut i streik: Partene skylder på hverandre

Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram. Dermed streiker 900 piloter.
Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram. Dermed streiker 900 piloter.

Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram. Dermed streiker 900 piloter.

Vidar Ruud / NTB

Opp mot 250 avganger og 45.000 reisende kan bli rammet hver dag, ifølge nyhetsbyrået TT. Det er ikke kjent hvor mange avganger fra norske flyplasser som blir berørt.

Pilotene legger skylda på SAS

– Vi har innsett at SAS ikke vil ha enighet. SAS vil ha streik, sier Martin Lindgren, leder for SAS Pilot Group.

Lindgren fikk spørsmål fra pressen om en streik kunne føre til at flyselskapet gikk konkurs.

– Vi har naturligvis tenkt på det, men vi står nå opp for våre vurderinger og prinsipper. Vi kan ikke la det bli brudd på den skandinaviske modellen for ett selskap, poengterte han.  

Bakgrunn: Dette er konflikten som kan knuse SAS

Rasende SAS-sjef 

– Avgjørelsen om å gå ut i streik viser en sjokkerende liten forståelse for den kritiske situasjonen som SAS befinner seg i, sa administrerende direktør i SAS Anko van der Werff etter at meklingen ikke ført fram.

– Dette er veldig dårlige nyheter for våre passasjerer, fortsatte Van der Werff.

Konflikten

Kjernen i konflikten er opprettelsen av to bemanningsselskaper. Da pandemien rammet, mistet rundt 560 piloter jobben. Samtidig ble datterselskapene SAS Link og SAS Connect opprettet. Disse skal overta fly og fylles med nye piloter. Pilotforeningen ønsker en forsikring om at deres medlemmer får de nye arbeidsplassene.

Partene har meklet siden 13. juni. Opprinnelig gikk fristen ut natt til onsdag, men den ble da utsatt til midnatt fredag. Kort tid etter at den nye fristen gikk ut, ble den igjen forlenget til lørdag kl. 11.

Lørdag ble fristen utsatt til mandag klokka 12. Partene sa da at de fortsatt hadde håp om å komme til enighet.

Roger Klokset i Norske SAS-flygeres forening har varslet at de er villige til å la SAS gå konkurs, og at de kjemper en prinsipiell kamp for grunnleggende rettigheter for arbeidstakere i Norden.

Informasjonsområde på Gardermoen

På grunn av SAS-streiken setter Avinor og SAS opp et venteområde på Oslo lufthavn for passasjerer som blir berørt av kanselleringer.

Venteområdet settes opp vest i avgangsområdet på Oslo lufthavn.

SAS opplyser at mulighetene til passasjerene nå er å avbestille billettene og få pengene tilbake, endre dato for flyreise eller finne alternativ transport

Det er ikke mulig å booke om SAS-billetter på flyplassen.

Annonse

Flere saker

Annonse