JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Prisvekst:

SSB: Prisveksten har ikke vært høyere siden 1988

Konsumprisindeksen (KPI) har steget med 5,7 prosent fra mai i fjor til mai i år. Det er den høyeste tolvmånedersveksten SSB har målt siden desember 1988.
Prisene på drivstoff har særlig bidratt til økningen i konsumprisideksen. 31. mai ble dette bildet tatt på Kiellands plass i Oslo. Bensinprisen var da på 27,28 kroner per liter.

Prisene på drivstoff har særlig bidratt til økningen i konsumprisideksen. 31. mai ble dette bildet tatt på Kiellands plass i Oslo. Bensinprisen var da på 27,28 kroner per liter.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

– I et historisk perspektiv er dette den sterkeste prisveksten målt siden desember 1988. Det er først og fremst økte priser på strøm og drivstoff som gjør at tolvmånedersendringen i KPI er så høy, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

Høy prisvekst på møbler og matvarer bidrar også til økningen.

– ­ Den høyere tolvmånedersraten kommer til tross for at strømprisene gikk noe ned fra april til mai, mens de gikk opp på samme tid i fjor. Isolert sett trekker strømprisen økningen i KPI ned, men prisene stiger på mange nok andre varer og tjenester til at veksttakten likevel øker fra april til mai, sier Espen Kristiansen.

Nye tall: Stadig flere fattige i Norge

Matvareprisene var 3,1 prosent høyere i mai enn ett år tidligere, opp fra en tolvmånedersvekst på 2,1 prosent i april.

SSB viser til at den brede prisveksten kan forklares med internasjonale forhold. Prisene på drivstoff henger sammen med økt råoljepris. Gasspriser og energisituasjonen i resten av Europa har bidratt til høye strømpriser også i Norge.

Råvarepriser og transportkostnader har økt, og det har vært utfordringer i internasjonale forsyningskjeder. Alt dette bidrar til at importerte varer stiger i pris.

For eksempel har møbler og interiørartikler økt med hele 16,9 prosent fra mai i fjor til mai i år. Prisene på overnatting har steget kraftig etter pandemien og var 22,9 prosent høyere i mai i år enn i fjor.

Annonse

Flere saker

Annonse